Leukemi – kreft i blodet

Leukemi, eller blodkreft, er en alvorlig sykdom som rammer svært få, men har fram til de senere årene hatt høy dødelighet. Og det er egentlig ikke blodet som har kreftcellene i seg, det er beinmargen. Men leukemien påvirker blodlegemene og gjør at man utvikler sykdommen. Både barn og gamle er utsatt, og den kan oppstå akutt eller over lang tid.

Det fins to typer av blodkreft: de akutte og de kroniske. Begge har to grupper hver:

  • ML – Myelogen Leukemi
  • LL – Lymfatisk Leukemi

Den ene påvirker myeloblaster, den andre lymfene. Blodkreft er en forferdelig sykdom, men i dag vil heldigvis mange kunne bli helt friske igjen etter behandling. Selv om leukemi tidligere ble ansett som dødelig, kan mange få gode liv etter å ha fått påvist den.

Symptomer

Det er ikke enkelt å oppdage leukemi, da det er så mange symptomer som kan være årsak til mange andre problemer, for eksempel at man er sliten etter en lang arbeidsdag – eller sliter med luftveiene. Men det er når symptomene ikke går over, at man bør vurdere å gå til lege.

Har man i tillegg blødninger og blåmerker uten videre bør varsellampene lyse. Slapphet kommer av at produksjon av hvite blodlegemer fører til lav blodprosent. Veksten av røde blodlegemer svekkes.

Man bør være aktiv for å forhindre kreft. Det er ingen garanti for at man noen sinne likevel kan få sykdommen. Kjøp skikkelige Ecco sko som passer for lange fotturer i skog og mark. Nyt dagene som er fylt med sol og lys. Beskytt deg mot farlig stråling og vær aktiv.

Hvordan behandles leukemi

Har man først fått påvist leukemi, settes livet på vent. Man må komme i gang med behandling raskt, men ting som å gå ned i vekt og slutte å røyke er ting som kan gjøre behandlingstiden bedre og mer effektiv. Fremdeles er det cellegift som er metoden for å behandle kreft, og denne behandlingen har bivirkninger som hårtap og infeksjoner. Man vil føle seg dårlig i lang periode, vel vitende om at kreften fjernes fra blodet.

Cellegiften motvirker veksten av hvite blodlegemer og kreftcellene i blodet, men uten langvarig kur vil kreftcellene fortsette å formere seg. Behandlingen har derfor intervall på fire uker, men intensiv behandling.

Man kan bli behandlet med stamceller, men da må en donor være villig til å prøve denne metoden, som egentlig ikke har gode resultater å vise til. Stamcellebehandling kan gi en positiv effekt.

Det er ulik behandling for de fire typene av leukemi. Har man kronisk blodkreft kan det hende man må vente med behandling. Symptomene trenger ikke å ha slått til ennå. Men cellegift er den fremste behandlingsmetoden enn så lenge.

Etter fem år vil rundt 70 % av pasientene som har blitt behandlet for blodkreft fortsatt leve gode liv.