Hjernesvulst

Det er et veldig skummelt ord å høre med en gang hjernesvulst kommer inn i samtalen. Det høres rett og slett ikke behagelig, og nesten ikke helbredelig ut med tanke på at det er en masse som kommer frem rundt omkring hjernen. Det er mange forskjellige symptomer som kan påvise en hjernesvulst. Enhver funksjon som blir påvirket av hjernen kan komme til å bli stopper, redusert eller til og med økt som følge av en svulst i hjernen. Det finnes tre forskjellige områder i hjernen som vi ser for oss.

Vi har den øvrige hjernen som vi kan kalle for cerebral cortex, det vi kan kalle for mellomhjernen og cerebellum (altså lillehjernen). Det finnes også et slags rørsystem i hjernen som pumper inn blant annet cerebrospinalvæske gjennom hjernens hulrom. Det finnes altså mange forskjellige delnivåer av dette rørsystemet, opptil fire forskjellige «etasjer» med rør som sender all denne væsken rundt om i hjernen. I hjernen så finnes det også mange forskjellige typer celler.

For eksempel så kan det være neuroner som kommuniserer mellom nervene i hele kroppen. Her kan hjernen blant annet bestemme hvordan musklene skal bevege seg. Noe som henger sammen med disse lange nervecellene er noe som heter for glia-celler som dekker nervecellene med myelin. Noe som redd og slett katalyserer hastigheten av de elektriske impulsene som sendes gjennom nervene.

Dersom denne mutasjonen oppstår i noen av disse, eller andre celler som vi ikke har nevnt så oppstår det altså en svulst, og husk at den oppstår i det mest kompliserte organet i hele kroppen.

Det finnes faktisk også noen forskjellige typer svulster som kan oppstå i hjernen. Det finnes for eksempel svulster hvor cellene i midten dør av for lite blodtilførsel, og selv om svulsten har koblet seg opp til en ny forsyning så ender de opp med å ikke få nok, mens de på utsiden blir utvidede og sterke.

Uansett hvilken del av hjernen en svulst utvikler seg i så er det ganske farlig å få den fjernet uansett. Når vi behandler svulster med cellegift så treffes jo egentlig hele kroppen uansett, men dersom det er et alternativ å få fjernet svulsten gjennom et kirurgisk inngrep så kan det uansett være en stor risk involvert i dette.

Disse svulstene er også graderte etter hvor farlige de er, og ting som for eksempel hvor fort og aggressivt svulsten vokser. Alle celler er egentlig utsatte for denne mutasjonen, så en svulst kan oppstå hvor som helst. La oss se på livmorkreft.