Blodkreft

En veldig ondartet form for kreft er noe som heter blodkreft eller leukemi.

Symptomene på dette er ting som slapphet, tung pust, hodepine og svimmelhet. Nok en gang så kan dette være symptomer på enklere sykdommer, som kanskje at man rett og slett er forkjølet eller noe. Dersom man derimot merker at disse symptomene vedvarer eller at man i tillegg kjenner på ting som nattesvette og feber så kan det være grunn til bekymring. Dra derfor alltid periodevis til legen for å sjekke deg selv. Dersom man først får kreft så er det ekstremt viktig å finne ut av det så raskt som overhodet mulig.

Det som er så farlig med blodkreft er at kreftcellene oppstår fra umodne hvite blodceller. Disse produserer i beinmargen og transporteres egentlig rundt om i hele kroppen. Det er derfor nesten alltid uakseptabelt å fjerne en svulst kirurgisk fordi cellene blir produsert og fraktet rundt i hele kroppen. Dette er altså en veldig farlig form for kreft, men per dags dato så er sjansen for å overleve mellom 60-75%. Dette er ikke ideelt, men det er mye bedre enn det var en gang i tiden.

Det finnes derimot noen forskjellige typer blodkreft også. Akutt myelogen leukemi eller (AML) er for eksempel forskjellig fra akutt lymfatisk leukemi. Det er også forskjell på akutt og kronisk blodkreft.

Dersom vi ser på AML så ser vi at det kreves en kraftig cellegift for å kunne gi en større sannsynlighet for en positiv og langvarig effekt. Bivirkningene av disse kurene kan være nokså sterke men dette skal vi snakke mer om senere. Dette er kanskje den farligste typen kreft som finnes.

Når vi snakker om en kronisk myelogen sykdom så er det et mye lengre tidsperspektiv, da bør man egentlig vurdere om det er mulig å skyte kroppen full av cellegift over en lengre periode. I dette tilfellet er kreftcellene også produsert fra modne og fullvoksne hvite blodceller. Dette blir derfor kanskje også vanskeligere å behandle. Dette oppstår også i litt eldre mennesker. Cellene som blir skadelig er også mindre og eldre. Disse utvikler seg også mye tregere, og den er mye mindre aggressiv enn AML.

Den kroniske kreften som oppstår i lymfene er kanskje den mest vanlige formen for kreft av denne typen, men det finnes heldigvis flere forskjellige ting som vi kan prøve ut på grunn av at denne typen kreft er kronisk og derfor bruker lengre tid på å utvikle seg til å bli dødelig.

Disse kreftene er bare noen få av de som inngår under betegnelsen «blodkreft» men leukemi er kanskje den som vi oftest tenker på når vi hører dette ordet.

Det finnes som sagt veldig mange av disse typene kreft, men la oss se på en annen kategori.