Veien tilbake til livet

Veien tilbake til livet etter kreftsykdom (eggstokkreft) er lang og ensom. Man blir liksom litt glemt, du må jo prise deg lykkelig over at du er frisk og lever.

Men en sitter jo igjen med en haug med spørsmål. Man har hatt ett mål i x antall vanskelige måneder: overleve.

Hva nå? Hva er meningen med livet? Hvordan skal jeg leve nå? Hvor begynner jeg? Hva er viktig?

Spørsmålene er mange. En begynner liksom på nytt. Med blanke ark. Og du verden, det er jo en velsignelse. En føler en lykke og en føler seg veldig heldig.

Hvem er jeg nå?
Jeg hadde en lang kamp med meg selv.  Jeg begynte et sted, fant ut at det ble ikke rett, begynte et annet sted – og så ble det også feil. Jeg måtte finne meg selv. Min identitet. Hvem er jeg? Hva vil jeg stå for? Hvem vil jeg bli husket som når jeg en dag dør? For det skal vi jo alle.

Mitt gjennombrudd kom like før jul. Jeg hadde akkurat gått på en kjempesmell, jeg satte meg ned og tenkte over hva er det jeg driver med?

Jeg tok kontakt med en coach og begynte å trene igjen.

Karl Erik Bøhn
Men det store gjennombruddet kom etter at jeg leste stykket til Karl Erik Bøhn. Han rørte noe ved meg.  Han ville sette fokus på voksne som overlever kreft og den vanskelige veien tilbake.

Neste mål: NM!
Derfor startet jeg «mitt bidrag» til Aktiv mot kreft, målet er NM i roing på Årungen Rostadion 20-21 september 2014. Aktiv mot kreft er noe jeg støtter av hele mitt hjerte. Hadde det ikke vært for treningen så tror jeg ikke jeg hadde kommet så godt ut av det fysisk og psykisk som jeg har gjort. Jeg har startet en hjemmeside og en side på facebook hvor alle kan følge meg på min vei til NM.

Men mitt budskap over alt er at det er håp, man kommer seg på beina, finner mål og mening, og så går livet videre.

Man finner tilbake til gleden og livsgnisten.

Stå på, uansett hvor tøft det føles nå. Hold ut. Vær aktiv og sett deg mål. Det er det aller viktigste. Om de er aldri så små. På det værste av sykdommen satte jeg meg små (for andre banale) mål: gå på do selv, dusje hver dag og opp i «Wenche foss» rommet på toppen av Radiumhospitalet.

Men uansett mål, så er de viktige å ha, og aldri mist drømmene dine. Drømmen min var å ro igjen, kjenne friheten som jeg bare føler i en singel sculler.

Tøff vei tilbake
Behandlingen var så tøff at jeg følte meg helt på bunnen. Det var en kjempeutfordring å klare å gå på do. Det var til tider tøffere enn mine hardeste treningsøkter eller konkurranser.

Men bare etter 2 måneder var jeg på beina og gikk opp på Prekestolen i Stavanger.

Etter 3 måneder var jeg på plass i robåten. Og jeg har en evne til å tåle sinnsykt mye på trening. Jeg må ha andre til å bremse meg for jeg kjenner det ikke lengre på den måten.

Man kommer sterkere ut av det.

Nå koser jeg meg med mitt nye liv og nyter hver dag. Det er herlig. Jeg er der jeg vil være.

Så, en siste hilsen og takk til min inspirator. Du var et fantastisk menneske Karl Erik Bøhn, du lever videre i våre hjerter og handlinger. Dine ord var så store at de kan jeg ikke overgå. Så jeg siterer deg:

«Vi lever her og nå, og i våken tilstand tenker vi 90% på meg og mitt. Derfor til deg som strever, sliter og jobber for å leve opp til andres forventninger; glem det! Alle andre har mer enn nok med seg og sitt, stol på deg selv og si til deg selv, jeg er GOD NOK!»

«Vi er lært opp til at lykke og glede i livet skal søkes, og vondt og vanskelig er negativt! Dette tror jeg er feil, vi må ha begge deler i livet. Ja, trygghet og mestring gir trivsel, mens trygghet og utfordring gir utvikling.»

«- Ta vare på flokken din! (uttrykk stjålet fra Per Fugelli)
– Viva La Vida (lev livet) Coldplay
– Be ikke om en lett byrde, men om en sterk rygg! (Theodore Roosevelt)»

Mine beste råd:
Sett deg mål og hold fast på dine drømmer, og aldri gi opp.
Vær aktiv og ta vare på de som betyr noe for deg, og ikke glem deg selv…..

Caja Holta

Kommentarer

Legg igjen en kommentar