Vanskelig valg

En dag i mars 2007:

Det er et par uker siden jeg har fått kreftdiagnosen. Jeg er 18 år og går siste året på videregående skole. Snart er russetiden igang, men den må vike for mitt livs viktigste kamp. I morgen skal jeg ha min første cellegiftkur.

Jeg har en samtale med legen min. Hun forteller om bivirkningene jeg vil komme til å få: kvalme, oppkast, hårtap, nedsatt immunforsvar, og muligheten for at jeg blir steril. Jeg får tilbud om å operere ut den ene eggstokken, slik at den kan fryses ned, men jeg må bestemme meg fort. Operasjonen må skje før den første cellegiftkuren, altså innen et døgn.

Umoden for valg
Jeg er 18 år, og tenker «herregud, jeg skal miste håret.» Det blir dermed ingen operasjon og cellegiftkurene starter. Det skal bli 18 tøffe kurer, selv om jeg ikke er klar over det da, men jeg blir kreftfri.

I ettertid har jeg angret på at jeg ikke tok den operasjonen, jeg hadde jo så mye annet å tenke på. Jeg har til tider vært bitter. Bitter på at jeg ikke fikk mer betenkningstid.

Ønske om barn
I 2010 traff jeg drømmemannen og med han kom etterhvert et ønske om et kjærlighetsbarn. Vi undersøkte mulighetene for å kunne bli foreldre, men uten menstruasjon så det vanskelig ut. Vi ble satt opp på prøverørsbehandling, men rakk ikke dette da jeg, etter nesten to års prøving, plutselig var blitt gravid!

Jennifer med mage
En liten mage på vei 🙂
Dette bildet la mannen min ut på sin facebookside for å fortelle venner om graviditeten, med teksten: «Forundringspakke; to jenter, en kropp.»

Flashback
Det har jammen ikke vært lett, denne graviditeten. Med ekstrem svangerskapskvalme og oppkast i fire måneder ble jeg tatt rett tilbake til sykdomsperioden, noe som gjorde det hele ekstra tungt. Å være gravid i tillegg til å ha fatigue er heller ingen spøk.

Men nå er jeg fem måneder på vei, kvalmen begynner å gi seg og viktigst av alt: Vi gleder oss enormt over vårt lille, voksende mirakel.

Mann og bror
Det er min kjære og min lillebror i fortrolig samtale. Som dere ser har jeg allerede testet ut om han er flink med barn. Han bestod med glans!

Mitt beste råd:
Mitt beste råd til andre må være til de som jobber i helsevesenet og som eventuellt leser dette: Gi pasienten bedre tid når det er vanskelige valg som må tas. I en situasjon der man nylig har fått en kreftdiagnose, handler tankene om man skal leve eller dø. Med bedre tid vil man få muligheten til å  snakke med andre og reflektere over hva slike valg kan ha å si for fremtiden.

Jennifer Gubbins Bryant

Kommentarer

14 thoughts on “Vanskelig valg

  1. Mie Elisabeth Billkvam says:

    <3 gratulerer med graviditeten jennifer! Og kanskje det ikke kom nok frem mens du var syk, men jeg beundret deg virkelig for hvordan du taklet sykdommen!

Legg igjen en kommentar