Tre år etter

For tre år siden satt jeg på Gjøvik sykehus og fikk beskjeden om at jeg hadde livmorhalskreft. Vel uvitende om hva som ventet meg det neste halvåret.

For tre år siden så var jeg 22 år gammel. For tre år siden så var jeg livredd, sint og forvirret. For tre år siden så var jeg gjennom tøffe cellegiftkurer og en stor operasjon som kostet meg muligheten til å bære frem egne barn. For tre år siden så fant jeg ut av hva som bor i meg. Jeg fikk pushet grensene mine langt over hva jeg trodde jeg kunne tåle, jeg fikk erfare at når det er som mørkest ser man lyset best. Jeg skulle stå igjennom det, gråte, være forbannet, ha det vondt både psykisk og fysisk, men jeg skulle stå oppreist hele veien. Ingenting skulle få knekke meg. Jeg stod oppreist hele veien og jeg lot ingenting knekke meg.

Tre år etter så ligger jeg på nytt i en CT-maskin på Gjøvik sykehus. Alene, livredd og vel vitende om hva jeg gikk gjennom det halvåret for tre år siden. Ber om at utredningen for magesmerter ikke skal sende meg ut i enda en slik runde. Var det det jeg skulle få? Tre år? Jeg føler meg ikke like trygg denne gangen, på at jeg skal kunne være like sterk, eller at jeg skal kunne komme ut av det med livet i behold om det skal være et tilbakefall. Ventetiden og uvissheten driver tankene mine i alle mulige retninger, og jeg kjenner at jeg blir sliten av å ikke ha kontroll. Jeg aner ikke hvor jeg hentet alt pågangsmotet mitt fra forrige gang, men jeg håper at jeg klarer å finne det igjen om det blir nødvendig.

Mine beste råd
Ta celleprøve!

Livmorhalsprogrammet anbefaler at kvinner mellom 25 og 69 år, tar celleprøve regelmessig for å forebygge utvikling av livmorhalskreft. Du bestiller selv time til gynekologisk undersøkelse hos fastlegen din eller en gynekolog. Ønsker du å gå til gynekolog, må du i de fleste tilfellene ha henvisning fra fastlegen. Undersøkelsen tar noen få minutter. Celleprøven tas med en liten børste som legen bruker for å samle opp overflateceller fra livmorhalsen.

Alle unge kvinner født i 1991 og senere får fra 1. november 2016 tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet gjelder i to år framover.

Det er så lite, som forebygger så mye!

Inger Marie Kristensen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar