Gurkemeie ved cellegift

Britiske forskere skal nå se på effekten av krydderet curcumin som supplement til vanlig cellegiftbehandling.

BBC News melder om en ny studie ved sykehuset i Leicester der 40 pasienter skal få curcumin-piller syv dager før vanlig cellegiftbehandling. Curcumin finnes i gurkemeie (bestanddel i karri) og krydderet har blitt forbundet med flere helsefordeler.

Ifølge forskerne peker dyreforsøk på at curcumin muligens kan øke følsomheten kreftceller har for cellegift. Dersom dette viser seg å stemme kan det bety at kreftpasienter kan få lavere cellegiftdoser og dermed færre bivirkninger.

I laboratorieforsøk har curcumin blant annet vist seg å virke betennelsesdempende på enzymer. Curcumin er ifølge Basnet også en kraftig antioksidant som beskytter mot såkalte frie radikaler som er skadelig for cellene. Frie radikaler dannes naturlig i kroppen i en prosess som kalles oksidasjon. Dersom kroppen har for lite antioksidanter til å bekjempe frie radikaler, kan det oppstå oksidative skader som igjen er nært forbundet med kroniske betennelsestilstander, skriver nifab.no. Mange av de store og kroniske folkesykdommene, inkludert kreft, ser ut til å ha en sammenheng med akutte eller kroniske betennelsestilstander. Dette er bakgrunnen for forskernes spesielle interesse for curcumin.

Noen fakta om gurkemeie:

  • Gurkemeie er en flerårig urt i ingefærfamilien
  • Gurkemeie har vært brukt medisinsk i lang tid, spesielt i India, Kina og Indonesia.
  • Gurkemeie har tradisjonelt vært brukt mot svært mange ulike plager, blant annet fordøyelsesproblemer, giktsmerter, betennelser, leverproblemer, høyt kolesterol og ulike former for hudplager.
  • På grunn av gurkemeiens antatte betennelsesdempende virkning omtales urten ofte som ”naturens kortison”.
  • Det aktive virkestoffet i gurkemeie, kalles curcumin. Gurkemeie inneholder 3-5 % curcumin.
  • Krydderet, som utvinnes fra plantens røtter, er en hovedingrediens i karri.
  • Urtens sterke gule farge har gitt opphav til kallenavnet ”indisk safran”. Brukes til å gi farge både på mat og tekstiler.
  • Bruk av gurkemeie som krydder i maten er ikke forbundet med helserisiko.

Kilde: Universitetet i Tromsø

Kommentarer

3 thoughts on “Gurkemeie ved cellegift

Legg igjen en kommentar