Ta kontakt med andre

Hver sommer blomstrer hagen min full av Malva alcea (Rosa sløyfe blomster). Noen frø ble sådd i 2004 og blomsterprakten vekker minner.

I 1999 ble det oppdaget kreft i begge brystene mine og de ble raskt fjernet i 2 operasjoner ved Radiumhospitalet i juli 1999. Jeg levde i sjokktilstand i 3 uker før operasjonen. Skal jeg dø nå? Jeg prøvde å jobbe vekk tankene og led bl.a. av hukommelsestap. På sykehuset etter operasjon følte jeg meg meget alene. Er det kun jeg som vært gjennom en slik operasjon?

Oppløftende samtale

Noen dager senere fikk jeg besøk av en brystkreftoperert dame fra FFB (Brystkreftforeningen). Det å møte en likesinnet i en slik situasjon var helt fantastisk. Jeg møtte en frisk person som hadde hatt brystkreft flere år tidligere, og vi pratet og pratet og pratet om mangt og mye. Samtalen opptok meg meget og var ubeskrivelig fin.

Etter hjemkomsten hadde jeg nye problemer (sår, armer osv) og jeg kunne da kontakte brystkreftopererte kvinner. Det føltes litt uvant å kontakte personer som jeg ikke kjente, men følelsen forsvant og jeg fikk informasjonen jeg ønsket.

Takknemlighet

Etter cellegiftbehandlinger ble jeg selv besøker ved Radiumhospitalet og jeg har i ettertid møtt noen av de personer som jeg besøkte: ”Så flott det var å prate med deg!” Dessverre er besøkstjenesten i dag nedlagt pga kort liggetid ved noen sykehus. Ved Radiumhospitalet er Vardesenteret opprettet og her kan en finne tidligere kreftopererte og flinke ansatte.

En symbolsk gave

I 2003 ble jeg rekonstruert (DIEP-metoden) ved Uppsala Universitetssjukhus i Sverige. Min romkamerat hette Doris og hun skulle også rekonstrueres. Vi fant umiddelbart tonen og pratet mat, musikk, blomster, litteratur, sykdom osv døgnet rundt. En tid senere var jeg i Uppsala igjen (for å lage brystvorter) og besøkte samtidig Doris. Jeg fikk et lite medisinrør med Malvafrø og hver sommer er haven fantastisk rosa.

Mine råd til andre

Jeg har fått mange gode venner i Brystkreftforeningen og Kreftforeningen. Er du i en brystkreftsituasjon så Ikke nøl; ta kontakt med en som har opplevd det samme.

Birgitta Fagerstrøm

Kommentarer

Legg igjen en kommentar