Supermat ble redningen

Jeg heter Kelsey Helene Arnesen og er 20 år fra Larvik.

Februar 1998 da jeg var 6 år gammel, begynte jeg å få hissige røde prikker på kroppen. Legen mente det var et virus som ville gå over av seg selv. Dette ble verre. Jeg fikk raskt time hos legen. Hun trodde det var medaljongsyken, som kunne være fra 6 uker til 3 måneder. Men jeg ble ikke bedre.

Utslett var kreft
Til slutt fikk jeg time hos Rikshospitalet februar 1999. Da ble det tatt 2 nye hudprøver. En masse leger så på meg ved hudavdelingen. 14 dager senere, ble jeg innkalt til ny time. Da fikk mamma og jeg beskjed om at jeg hadde kreft. Cutant T celle lymfom.

barn
Jeg var 6 år gammel da jeg ble syk. Det tok et år før legene fant ut hva det var, siden det er en såpass sjelden sykdom for barn å få.

Vi slapp ikke unna diagnosen kreft; jeg fikk min første cellegift kur.

I løpet av en uke, begynte håret å falle av. Mamma synes dette var ille og jeg synes det var enda verre. Hver uke ble det nye kurer og nye blodprøver. Jeg fartet mellom Riksen og Tønsberg.

Jeg var sliten, det verket i kroppen, jeg la på meg, hadde vondt i ryggen og vondt for å gå.

Tilbakefall
Jeg skulle ha seks måneder med cellegift og 18 måneder med vedlikeholdskur.

Etter fire måneder med kur, fikk jeg et kraftig tilbakefall. Pappa og mamma byttet annenhver gang på å være med, og denne gangen var pappa med. Etter kur, kastet jeg mye opp, og prikkene kom tilbake. Pappa sa at han kunne se dem komme, og det var ille. Da ble det stopp med cellegift og de tok mange nye hudprøver igjen.

Så fikk vi til slutt beskjed om at cellegift ikke var riktig likevel. Legene hadde undersøkt mer i utlandet. Der ble det behandlet først med Puva, lysbehandling UVA stråling. Puva er som sol, altså solarium med noen andre stråler. Jeg fikk noen piller på forhånd slik at det skulle trekke ordentlig inn i huden. Pillene gjorde at jeg fikk vondt i øynene med for sterkt lys, så jeg måtte da bruke mye solbriller etter behandlingen.

Legene hadde behandlet meg med cellegift og samme behandlingsopplegg som lymfoma kreft. De hadde gjort det i beste mening og etter deres kunnskaper.

Sjelden krefttype
Juni 2001 vet vi at jeg er eneste barn, utenom 3 voksne fra 1993, som har CTCL i Norge.

Etter et år med Puva 2x pr. uke hjalp det endelig. Prikkene begynte å gå tilbake. Da ble det behandling 1x pr. uke. Det ble sendt nye hudprøver til utlandet. Det tok 18 måneder å få beskjed om hvilken undergruppe jeg har. Jeg har to undergrupper:

MF – Mycosis Fungides.
LyP – Lymphomatiod Papulosis.

Kontakt med utlandet
Mamma har vært med i en gruppe i USA på nettet; for folk som har CTCL både MF og LyP. Der fikk hun beskjed om at jeg må leve med dette. Det var en hard beskjed å få. Men det er bedre og vite enn å ikke vite noe.

Det er 2003 og legene er veldig fornøyde, men mamma syns jeg har lett for å få mye annet i tillegg til kreften. Flere ganger  mark i magen, helvetesild og gjentatte omganger med forkjølelse med feber. Jeg spurte legen om dette har noe med kreften og immunforsvaret og gjøre, men de sier det er vanskelig og svare på.

Flere problemer
Juni 2007 var jeg i Bøkeskogen i Larvik med skolen. Der knakk jeg plutselig sammen. Jeg følte at kneet mitt sviktet. Uken etter skulle jeg til Bornholm,  Danmark, med Støtteforeningen for kreftsyke barn. Dagen før vi skulle hjem gikk det andre kneet ut av ledd. En lege som var med skjøv kneet tilbake. Det skjedde flere ganger og nå er jeg operert fem ganger tilsammen i knærne. Like etter dette måtte jeg også fjerne mandlene mine på grunn av mye vondt i halsen.

November 2010 jobber jeg som frisør lærling og stortrivdes med det, men igjen er det noe ekstra. Jeg har konstant hodepine som er veldig slitsomt i lengden. Jeg ble delvis sykemeldt, men hater jo å være hjemme.

Ernæring
I september 2011 var jeg på kurs med Supernature via jobben. Det gjorde at jeg ble veldig interessert i å prøve alternativ ernæring. Jeg har jo prøvd en del annet som ikke har funka, så jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk. Det er jo dyrt for meg som er lærling enda. Jeg leste om det, og fant ut hvilke produkter som kunne lønne seg for meg.

Produktene  jeg tar er for å styrke immunforsvaret mitt. Her er produktene jeg tar daglig: Afa-algen, Amla c-plus, Red marine algae plus, Multiblend juice. Jeg har også noen andre produkter som jeg tilsetter i smoothien, Extra virgin cocos olje, aloe vera 40x, Chlorella, Purley greens max.

Siden jeg startet på det har jeg hatt mye mer overskudd, og nesten ikke vært syk som er kjempeuvanlig, men utrolig deilig! Hodepinen som jeg har slitt med i over et år nå er også  blitt borte. Jeg jobber fullt igjen og jeg klarer meg mye bedre. Jeg lever som en vanlig 20-åring.

Mamma sier jeg er blitt en helt annen jente, og det føler jeg jo selv også.
Jeg har heldigvis en familie som har støttet meg veldig bra gjennom alt sammen, og det er jeg utrolig takknemlig for.

Mitt beste råd
Snakk med venner og familie; det er en god støtte og ha med seg.

Prøv å tenk positivt og ha motet oppe!

Kelsey Helene Arnesen

 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar