Tarmkreft og sunne valg

Kvinner med en sunn livsstil som er diagnostisert med tykk- og endetarmskreft, har langt større sannsynlighet for å overleve kreftsykdommen enn de som ikke er så sunne. Det viser en ny, australsk undersøkelse.

Kvinner, som er fysisk aktive, normalvektige, ikke-røykere og diagnostisert med tykk- og endetarmskreft har signifikant bedre overlevelsesrater. Det viser en ny undersøkelse fra Western Australian Institute for Medical Research (WAIMR).

Studiet tok utgangspunkt i 879 pasienter diagnostisert med tykk- og endetarmskreft mellom 2005 og 2007. Både menn og kvinner deltok i undersøkelsen, men det var de kvinnelige pasienter, som sto for de mest bemerkelsesverdige resultater. Det forteller Dr. Boyle, forskningsleder i WAIMR:

– Vi kunne konstatere, at kvinners livsstil i årene opp til deres diagnose hadde en sterk innflytelse på deres overlevelse. Kvinner, som var fysisk aktive, hadde omkring 60 prosent mindre risiko for å dø i løpet av oppfølgingsperioden i forhold til inaktive kvinner.

– Vi kunne dessuten se, at kvinner, som røyket, hadde tre ganger så stor risiko for å dø av tykk- og endetarmskreft sammenlignet med pasienter, som aldri hadde røyket. Til sist hadde overvektige og tykke kvinner nesten dobbelt så stor risiko for å dø av deres kreftsykdom sammenlignet med normalvektige kvinner, forteller Dr. Boyle.

Avgjørende faktorer
Hos Kræftens Bekæmpelse (den danske kreftforeningen red. anm.) legger man merke til,  at studiets resultater er helt i tråd med den kunnskap, man allerede har om kost, mosjon og tarmkreft:

– Overvekt øker risikoen for tykktarmskreft, akkurat som et høyt nivå av rødt og stekt kjøtt tyder på en økt risiko. Særlig fysisk inaktive personer med et lavt inntak av fullkorn og fiber, høyt inntak fra svin, ku og lam samt et høyt BMI er utsatte. Derfor overrasker det heller ikke, at slanke og fysisk aktive kvinner i langt høyere grad overlever deres sykdom, sier Anne Tjønneland, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse.

– Undersøkelsens resultater bidrar til en voksende mengde av beviser for, at livsstilsfaktorer, især fysisk aktivitet, spiller en vigtig rolle i prognosen for tykk- og endetarmskreft, sier Anne Tjønneland.

Undersøkelsen “Lifestyle factors associated with survival after colorectal cancer diagnosis” er offentliggjort i British Journal of Cancer.

Kilde. Cancer. dk

Du får bestselgeren «Kreft & terrenget ditt» om kosthold og kreft i nettbutikken 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar