Spis & bekjemp

Vitenskapelige og epidemiologiske studier har bevist at epler har kreftforebyggende egenskaper.

Oppskrift: Grønn Smoothie – 1 porsjon

1 grønt eple, helst med skallet på 

1 mango

Et par blader spinat (litt ekstra hvis du skal ha til pynt på toppen)

Litt vann

I en studie publisert i tidsskriftet Molecular Nutrition & Food Research, undersøkte tyske forskere de spesifikke egenskapene til polyfenolekstrakt som finnes i eplejuice.

Blant deres funn var at mange forbindelser i eplejuice har en anti-inflammatorisk virkning. Eple procyanidins ble funnet å hemme COX-1, et viktig enzym som er involvert i kronisk betennelse og angiogenese (angiogenese er danning av nye blodkar fra eksisterende blodkar. Angiogenese er et fysiologisk fenomen og et essensielt utviklingstrinn for kreftsykdom. Red.anm.)

Spesielt har flere studier vist at eplejuice med fruktkjøtt inneholder mye høyere konsentrasjoner av procyanidins enn klar eplejuice.

I Nurses Health Study som involverer 77.000 kvinner ble en signifikant lavere risiko for lungekreft observert blant kvinner som spiste en porsjon per dag av epler eller pærer.

Lignende resultater ble oppnådd fra en finsk kohortstudie som involverte 10 000 kvinner og menn.

Resultatene av en case-control studie utført i Hawaii med 528 lungekrefttilfeller og 528 kontroller fant en statistisk signifikant reduksjon i risikoen for lungekreft med økt forbruk av epler og løk, som er rike kilder til flavonoidet quercetin.

En analyse av case-kontroll studier utført i Italia fant at personer som spiste minst ett eple per dag hadde en betydelig redusert risiko for tykktarmskreft og kreft i munnhulen, strupehode, bryst og eggstokk i forhold til de som spiste mindre enn et eple en dag.

Epler og eplejuice er rik på bioaktive forbindelser som kalles polyfenoler, som kan videre deles inn flavonoider. Flavonoider i sin tur kan videre deles inn i flere klasser av forbindelser (flavonoler, procyanidins) og single molekyler (quercetin, katekiner) som har anti-kreft og antiangiogenic egenskaper.

Kilde: http://www.eattodefeatcancer.org

Bøker relatert til kosthold får du hos Arneberg forlag:

Spis for livet

Kreft & terrenget ditt

Kommentarer

One thought on “Spis & bekjemp

Legg igjen en kommentar