Snakk med barna!

Når barn møter kreft, har de ofte tusenvis av tøffe spørsmål. Og de fortjener gode og ærlige svar.  Derfor har jeg skrevet boken «Hva er egentlig kreft» som skal hjelpe familiene til å snakke åpent om sykdommen.

Barn skjønner fort når vi voksne blir redde og fantasien er ofte mye verre enn virkeligheten. 

Min visjon?- Jeg vil gjøre kreft mindre skummelt for barn

Min første kontakt med kreft i familien var da bestemor ble syk av tarmkreft. Det forandret hele livet mitt. Jeg hadde akkurat begynt å studere biologi og filosofi, og skulle egentlig bli lærer. Bestemoren min var en av de første som fikk immunterapi med antistoff for over 12 år siden i Tyskland.

Kreften hennes hadde spredt seg og det var veldig dårlig prognose, men den revolusjonære terapien ga oss litt håp. Og jeg husker så godt hvor utrolig viktig det var for oss pårørende at vi hadde et håp! Jeg syntes at ideen om å bruke immunforsvaret for å finne og ødelegge kreftceller var helt genialt. Og det var da jeg bestemte å bli forsker og prøve å forandre verden med nye medisiner.

Mitt mål er å hjelpe familiene som er rammet av kreft til å forklare barna hva som skjer i kroppen.

Jeg har jobbet i flere år med stamcelleforskning på Rikshospitalet, men da jeg fikk barn forandret prioriteringen seg. Plutselig var det mye mer relevant å forklare hvorfor vi hoster og at vi faktisk vil overleve en omgangssyke. Det var her jeg begynte å prate med barna om kroppen. Vi kunne sitte i timevis og snakke om de morsomme politicellene som jager bakterieskurkene og jeg begynte å skrive ned små fortellinger til dem.

Da bestefaren min fikk diagnosen uhelbredelig blærekreft, begynte jeg å snakke med barna om kreft. De skjønte fort at jeg var veldig lei meg og at jeg syntes det var vanskelig å forklare hvorfor. De kom med masse spørsmål og jeg lette etter en fin barnebok, men fant ingenting som kunne hjelpe meg med å forklare hva kreft er.

Jeg begynte å tegne kroppen og dens celler til dem. Vi snakket mye om sykdommen og det ble mindre skummelt.

Ikke la dem være uvitende, men hjelp dem å forstå!

Til boken har jeg samlet inn erfaringer fra kreftrammede barnefamilier, og oppdaget fort at mange spørsmål ikke retter seg mot biologien.

Barnebok om kreft

Barn som fikk kreft var veldig opptatte av hvorfor det hadde skjedd akkurat dem og om de hadde gjort noe galt. De lurte på om de kunne bli som alle andre igjen. Mange syke foreldre slet med å være så slitne av behandlingen at de følte at de sviktet barna sine. Derfor er det viktig at barna forstår at mamma eller pappa er like glade i dem, men at de trenger kreftene sine for å kjempe mot kreftcellene.

Mange barn hadde spørsmål rundt døden og hva som skjer med oss etterpå. De hadde stort behov for å snakke om det og få rom for fantasier og tanker. Man trenger ikke å ha alle svarene, men det hjelper å undres sammen.

En annen utfordring er at barn helst vil passe inn i gruppen og når de eller noen i familien får en kreftdiagnose, føler de seg plutselig helt annerledes enn alle rundt seg. Det er derfor viktig å ta opp temaet kreft med barnas venner og skolekamerater for å forebygge mobbing.

Jeg vil fremme åpenhet og forståelse rundt kreftsykdommen

Kreft er ikke så skummelt som mange tror. Min bestefar ville ikke berøre oss etter at han fikk kreftdiagnosen. Han var redd for at vi også kunne bli syke. Veldig mange, og ikke bare barn, er  redde for at kreft er en smittsom sykdom og derfor trekker de seg tilbake. Dette er vondt for pasienten og helt unødvendig.

Det er helt greit å kose med en syk bestefar eller dele rom, mat og drikke med kompisen som har kreft. Bestefaren min ble veldig glad da jeg prøveleste teksten til ham imens han holdt datteren min på fanget. Det er så viktig med god informasjon!

Mine beste råd:

• Ta barna på alvor og gi dem følelsen at de kan snakke med dere om alt de lurer på

• Prøv å se på kreft som en sykdom og ikke som et monster. Barn skjønner fort når vi voksne blir redde

• Husk at forskere jobber på nye terapier hver dag. Så det er alltid lov å håpe på en framtid uten kreft!

Saran Roxana Herlofsen

Litt om boken ”Hva er egentlig kreft?”
Barn kan lese om hvordan cellene blir syke og hvordan vi kan hjelpe kroppen til å bli frisk igjen. Det er mange spørsmål fra barn i boken, og gjennom dem kan andre barn forhåpentligvis finne svar på egne spørsmål.

Kommentarer

2 thoughts on “Snakk med barna!

Legg igjen en kommentar