Skynd deg å elske!

Kreftrammede og deres pårørende kan lære oss andre å ta vare på dagene og kjærligheten vi opplever. Selv opplevde jeg at lyset ble slått av uten forvarsel da vi mistet vår Sara (13) nå i januar.

Mennesker som lever med livstruende sykdom tett innpå seg, vet hvor verdifull hver dag er, og at vi ikke kan utsette det å vise oppmerksomhet, omsorg og kjærlighet. Du som opplever eller har opplevd dette, har du tid og ork til å gi meg en hjelpende hånd på Facebook til å få mer oppmerksomhet om denne innstillingen?

Til oss kom døden brått og brutalt. 11. januar i år ble vår Sara (13) og hennes venninne Tiril (11) påkjørt da de var ute og kjørte med ponni og vogn ved Bjørkelangen. Dagen etter døde de begge av hodeskadene. I min ferske bok ‘Pass på liten og på stor’ forteller jeg om mørket og lyset, tårene og smilene vi har opplevd i månedene etter ulykken. Og de reaksjonene jeg nå mottar på boken, er i ferd med å sette enda mer livsmot i meg igjen. Dette har så fått meg til å starte Facebook-aksjonen ‘Skynd deg å elske!’, en oppfordring til å vise våre nærmeste enda tydeligere at vi bryr oss om dem og er glad i dem.

Varm respons
Moroa begynte slik: Bakerst i ‘Pass på liten og på stor’ har jeg oppgitt mailadressen min, noe som de siste ukene har åpnet en helt ny og lys verden for meg. Nå renner det nemlig inn med e-poster fra menn og kvinner, unge og gamle som forteller at de etter dette, mens de ennå har tid, vil omfavne sine nærmeste og fortelle hvor glad de er i dem. Slike tilbakemeldinger gjør meg varm om hjertet. Det er jo dette jeg så gjerne vil med boken!

«En brennende påminnelse om å vise hverandre kjærlighet,» skriver en 19 år gammel jente i en e-post. (Jeg har fått lov til å gjengi dette og følgende sitater offentlig.) «Takk for at du minner meg på å elske jentene mine enda litt tydeligere – så de aldri er i tvil,» har jeg mottatt fra en 34 år gammel småbarnsfar, mens en annen pappa (49) sier: «Takk for at du peker på viktigheten av å være nær de nærmeste når en kan.»

Før det er for seint
Men nå skal ikke dette handle om boken min. Denne responsen nevner jeg bare for å vise hva som ga meg ideen som det er helt gratis å være med på – ja, jeg tror faktisk det vil betale seg flerfoldig igjen for den som blir med: La oss sammen, med et smil om munnen, få dette til å bli en folkeaksjon med mottoet ‘Skynd deg å elske! – Vis kjærlighet og omsorg før det er for seint’.

I første omgang har jeg altså opprettet Facebook-gruppen ‘Skynd deg å elske!’ for dette. Tanken er ganske enkelt at vi skal oppmuntre hverandre til å vise tydelig omtanke og kjærlighet i hverdagen. Vi vet ikke hva morgendagen bringer – slik jeg selv så smertefullt har fått erfare – men vi har dagen i dag til å elske og ære våre kjære.

Ikke la sjansen gå fra deg
Når jeg tenker tilbake på de 13 årene vi fikk med Sara, skjer det med både vemod og smil. Jeg var ingen superpappa, langt derifra, men jeg sa til henne hver eneste dag hvor glad jeg var i henne, og jeg ga henne flest mulig klemmer. Dét skal jeg i hvert fall slippe å angre på.

Så hvis vårt tap kan være en påminnelse om ikke å la sånne sjanser gå fra seg, har det i hvert fall kommet én god ting ut av Bjørkelangen-tragedien. Og vil du gjøre dagene mine enda litt lysere, kan du gjerne melde deg inn i Facebook-gruppen ‘Skynd deg å elske!’, helt uten kostnader og forpliktelser, altså. Er du selv rammet av kreft, eller er en av dine nære det – eller har du opplevd det tidligere – trenger du helt sikkert ikke noen slik påminnelse på å vise omsorg og kjærlighet hver eneste dag. Men har du tid og ork til å melde deg inn, vil du definitivt ha viktig visdom å bidra med i denne Facebook-gruppen.

Av Jostein H. Sandsmark, pappa og forfatter

Kommentarer

5 thoughts on “Skynd deg å elske!

  1. Rune Jåbæk says:

    Jeg mistet min kone for ca 3 år siden å vi gav hverandre en klem om morgenen å en klem når vi kom hjem om kvelden fra jobb. Det var veldig viktig for oss. Det gjorde vi i de 20 årene vi fikk sammen så jeg forstår hva det betydde for deg

Legg igjen en kommentar