Å kvele tilgangen på mannlige hormoner er den konvensjonelle behandling hos pasienter med metastatisk prostatakreft. Men kortsiktige og svært høye doser kan paradoksalt nok også har en effekt, ifølge en fersk, amerikansk pilotstudie. Det melder svenske Dagens Medicin.

Forskere ved Johns Hopkins University i Baltimore, USA, har forsket på pasienter med tumorer som sluttet å reagere på konvensjonell hormonbehandling. Studien er publisert i Science Translational Medicine.

Svulstene krympet
Hos 7 av 16 deltakerne krympet svulstene når høye doser av testosteron ble injisert intramuskulært en gang i måneden. Samtidig ble det gitt hormonbehandling som styrker kroppens egen evne til å produsere testosteron.

Selv om svulstene etter hvert begynte å vokse igjen, kunne fire personer stå på behandlingen i over ett år. Bivirkningene var milde, ifølge forskerne. Det er nå satt i gang større studier for å teste ut behandlingen.

– Må testes mer
– Dette er ganske revolusjonerende konsept som muligens kan brukes på pasienter i fremtiden. I teorien er det gode grunner til at det kan fungere, men det må testes mye mer detaljert, sier Jan-Erik Damber, professor i urologi ved Universitetet i Gøteborg til Dagens Medicin.

Han har selv ikke vært involvert i forskningen.

Kilde: Dagens Medisin 9.1.15