Min bråstopp i livet

Man lærer noe av alt man går gjennom her i livet; frivillig eller ufrivillig.

Min ufrivillige opplevelse ble å måtte motta diagnosen brystkreft i en alder av 36. Dette skjedde midt i en etterlengtet opptur i livet, både helsemessig og jobbmessig. Det hadde vært en lang periode med annen sykdom og trøbbel med å finne min plass i arbeidslivet – og grunnet denne perioden ble også min lønn stoppet på dagen da jeg fikk kreft, sykepengeretten var dessverre oppbrukt. Hallo, NAV.

Jeg er ikke så glad i å høre at «motgang gjør deg sterk» – det finnes grenser for hvor sterk man kan bli. Men, jeg lærte ting underveis, og det er fint å dele – her er noe av det som ble viktig for meg…

Føl hver eneste følelse! Føl hver eneste følelse som måtte dukke opp. Aksepter hvor livet førte deg. Stå i det med begge beina til enhver tid. Ikke hopp over en eneste tanke eller følelse. Det skjer så mye pga. en kreftdiagnose; kroppen og psyken du trodde du kjente kan spille deg puss. Skal man hele tiden jobbe for å ha hodet over vann samt være «flink pike» og takle alt slik som før så faller du sammen tilslutt. For meg var det best å ta det underveis i stedet for å skyve ting under teppet og kanskje få større sammenbrudd frem i tid. Jeg tenkte – at hvis jeg kunne ta nedturene og oppturene i tur og orden og vise mine følelser hele tiden så ville jeg ikke bare hjelpe mine omgivelser med å få kunnskap om hva jeg trengte eller hvordan jeg til enhver tid hadde det, men også gjøre fremtiden min litt mindre fylt av kreft-bagasje.

KarianneSkaut

 

Style deg friskere! Man skal ikke undervurdere effekten av å kle og sminke på seg en friskere følelse. Hvor syk føler man seg ikke der man står foran speilet og ser den hvite, nybarberte og hårfrie skallen hånflire mot seg. Be sykehuset om informasjon om kurset «Look good – feel better». Her møter man andre kreft-damer i alle aldre og stadier i behandlingen, og man får litt sminke samt lærer å sminke seg på en slik måte at det ikke blir så synlig at man mangler vipper og bryn.

KarianneHund

Nettsiden www.paahodet.no var også representert på kurset, de tilbyr masse flotte hodeplagg som ett alternativ til parykk. Jeg trodde faktisk jeg skulle bruke parykk og hodeplagg alle mine 4 cellegift-måneder, men fant ut at ved å bruke selvbruningskrem for å få den bleke hodebunnsfargen mer lik fargen i ansitket så følte jeg meg mye bedre.  Parykk-løs eller hode-tørkle ble min greie. Ved å i tillegg bruke sterkere øyesminke og klær med sterke farger hver eneste dag, dårlig form eller ikke, så føltes det ikke like ille å se seg i speilet hver dag som sliten kreftpasient.

Alle er vi forskjellige. En kreftdiagnose takles individuelt. Noen foretrekker å ikke vite så mye, andre føler seg bedre med all informasjon det er mulig å få tak i. Uansett; ta imot all hjelp som blir gitt deg, ikke føl at du blir stående i gjeld til noen eller ha dårlig samvittighet fordi du føler du gjør livet vanskelig for de rundt deg ved å ha fått kreft.

Karianne hverdag
Ta vare på deg selv – jeg heier på deg!

Karianne

playful-karianne.blogspot.no/

Karianne ble ny med KK i dsember 2014

Kommentarer

3 thoughts on “Min bråstopp i livet

  1. Eva Fjellhammer says:

    Hei mitt navn er Eva. Lurer på om det er mulig å bli medlem av gruppa: fatigue etter endt brystkreftbehandling? Jeg har min siste cellegift i neste uke, etter påvist brystkreft i mai 14. Mvh. Eva Fjellhammer

  2. Karianne Bakken says:

    Hei Eva! Selvfølgelig, bare skriv navnet på gruppa i søkefeltet øverst på Facebooksiden din og trykk på BLI MEDLEM AV GRUPPEN eller JOIN GROUP så skal jeg legge deg til! Bare husk at det å være utslitt og nedkjørt midt i en cellegiftbehandling ikke er det samme som fatigueslitenheten. Dette er noe som kan dukke opp lenge etterpå….. Lykke til med resten av behandlingen! Klem

Legg igjen en kommentar