Bygge ny grunnmur

Det er ikke så lenge siden jeg var lykkelig uvitende om at jeg bare noen få år senere skulle bli en del av statistikken for uføre. Jeg levde med høyt tempo, mye stress, høye forventninger og krav både fra meg selv og omgivelsene. I 1998 ble jeg diagnostisert med brystkreft. Senere kom flere revmatisme diagnoser.

På bunnen
Jeg har ingenting å utsette på det arbeidet sykehuset gjorde. Emballasjen ble klippet opp og sydd igjen. De er flinke på sykehuset. Men i enden av sykehuskorridoren møtte jeg noe jeg ikke var like godt forberedt på. Der møtte jeg skammen, redselen, tapsfølelsen, usikkerheten, utryggheten, fortvilelsen og angsten. En kontainer full. Livet var et usikkert prosjekt, grunnmuren var rast sammen og jeg følte meg truet. Jeg – av alle – falt fra den øverste etasjen og til bunns, og fant meg selv igjen som utbrent og 60 % ufør. Den vellykkede som hadde alt, kunne alt, fikk til alt, endte opp som uføretrygdet.

I møte med diagnosene ble jeg tvunget til å stoppe opp og stake ut en ny kurs: Hva nå – hvem er jeg nå?

Oppbygging
Min oppgave var å bygge ny grunnmur i tilværelsen. Dette prosjektet startet jeg i 1998, og siden har jeg jobbet jevnt og trutt med temaet – og jeg jobber fortsatt med det. Noen spør meg om det virkelig stod så dårlig til, var jeg virkelig så usikker og utrygg, og er det nødvendig å bruke så mye tid og ressurser på dette? Nei, kanskje ikke. Men for meg har det vært en utviklingsprosess og et valg. Jeg måtte ut av fastlåste mønstre, løsrive meg fra et forventingshelvete og prestasjonshelvete som styrte innholdet i livet mitt.

Oppdageren i meg
Jeg måtte få trygghet i meg selv og bli kjent med mine egne behov. Etter mange års jobbing er nå grunnmuren på plass og huset er bygget. Men jeg finner stadig fram til nye rom, alle veggene er ikke malt ennå, og jeg har ikke bestemt meg for hvilke farger de skal få. Ett nytt rom bestod for eksempel i at jeg klarte å nå målet mitt om å utgi en bok – noe jeg trodde jeg aldri ville kunne bli i stand til å gjøre!

Å gå i jungiansk analyse har også vært en fantastisk reise som har gitt resultater. Jeg er svært takknemlig for at jeg valgte denne turen – reisen inn til meg selv.

Det er mulig å finne mening i det meningsløse!

Marit Figenschou

Kommentarer

One thought on “Bygge ny grunnmur

Legg igjen en kommentar