Men frisk blir du aldri…

Med de ordene i hodet forlot jeg Radiumhospitalet en gang i september 2014. Jeg hadde nettopp fått diagnosen føflekkreft med spredning type BRAF mutasjon.

Tilbake hjemme sammen med en høygravid kone, smakte jeg på den setningen en gang til.. «Jeg blir aldri 100% kreftfri, i beste fall så må jeg leve med dette i kroppen så lenge det går..» Skulle jeg i hele tatt få oppleve min ventende datter? Hvor mye av barndommen og oppveksten hennes skulle jeg få være med på? Usikkerheten og redselen kom fort..

Nå er det midten av August 2015 og jeg er her ennå. Jeg er med i en studie på en ny prøvemedisin via Radiumhospitalet. Det er en medisin som går ut på at jeg må spise tabletter morgen/kveld. Medisinen går inn og finner kreften i kroppen, og låser den ned slik at den ikke kan gjør skade. Studien heter Columbus studie. Jeg bruker en kombinasjon av 2 type tabletter.

Snart ett år siden jeg startet opp med behandlingen, og jeg er her fortsatt. Jeg går til månedlige tester på Radiumhospitalet. Og de siste månedene viser positive resultat og at kreften ligger «død» i kroppen. Det er godt og kjenne på. Vite at medisinen virker. Så prognosen på kortsikt er bra. På lang sikt vet vi ikke så mye ennå.

Jeg tar en måned av gangen. Jeg lever i nuet. Venter ikke til i morgen med å gjøre det jeg har lyst til i dag. Drømmen om å bli helt frisk igjen er så klart der. Drømmen om å se min nå 9 måneder gamle datter vokse opp. Få oppleve henne som konfirmant, holde en tale for henne, og si at vi vant over kreften… Ja den drømmer jeg hver natt. Og hver eneste morgen starter jeg med et smil og en stille takk for at jeg nok en dag kan få være her sammen med kone og barn. Til tross for mye stygge bivirkninger og  hverdagsproblemer i forbindelse med at jeg tar denne medisinen.

Takk til Radiumhospitalet, takk til Kreftkamp.no, dere gjør begge en flott jobb. Og en kjempetakk til min utrolig flotte kone og verdens beste datter. Dere gjør at jeg orker å holde ut…

Mine beste råd:
Aksepter situasjonen, og vær så positiv du orker å være. Ting blir ikke bedre hvis du er negativ og synes synd på deg selv. Det er kanskje ikke det du ønsker å høre, men det er sannheten. Jeg starter hver morgen med et smil til meg selv i speilet. «Dette blir en fin dag» sier jeg stille til meg selv. Og det fungerer faktisk.

Og du.. Det hjelper å prate om det. Ikke hold alt inne i deg selv. Få det ut, finn en venn eller kontakt som har lyst til å lytte. Noen gang er det godt å få det ut. 🙂

En siste ting. Dere er ikke alene. Det er mange av oss i denne «båten» og sammen kan vi alle gjør en forskjell. 🙂

Ove Harlem

Kommentarer

42 thoughts on “Men frisk blir du aldri…

 1. Ingveig Kjersti Reindal says:

  Takk for dine ord. Det er så sant det du skriver. Jeg erfarer selv.
  Ja, dessverre er vi mange i "samme båt". Men vi står på, selv om vi innimellom må håndtere når vi er "i kjelleren".
  Jeg roser helsevesenet for det de bidrar med og takker for all forskning. En dag knekker de koden.
  Hilsen Ingveig

 2. Gro Hallan Tønsberg says:

  Tusen takk for at du deler. Jeg var igjennom behandling for brystkreft i 2013 og 2014 og i sommer fikk mannen min en kreftdiagnose som innebar røff behandling/stråling mot hals. Vi er evig takknemlige for all hjelp vi har fått fra Radiumhospitalet og alle mennesker som deler med oss. Lykke til med videre behandling. Ta vare på alle øyeblikk og ta imot all kjærlighet fra andre.

 3. Elisabeth Christiansen says:

  Kan ikke tenke meg noe verre enn å få den beskjeden , men som du sier vi kan velge hvordan vi takler det . Hold ut , og nyt livet slik du gjør . Skulle ønske vi brukte mer penger til forskning og aller mest skulle jeg ønske at ordet Kreft ikke fantes jeg opplever selv dette på nært hold og jeg vil berømme din kone , som du også skryter av , det er tøft å være pårørende Fortsett og smil sammen

 4. Anita Marie Lilleskare Oppegaard says:

  Er midt i cellegiftbehandling etter stor operasjon og fjerning av mesteparten av tykktarmen i juni. Er så enig med deg i at humør, pågangsmot og livslyst er viktig, det gjør denne tiden bedre både for deg selv og de rundt deg. Det merker ihvertfall jeg. Masse lykke til videre, ønsker deg et langt og lykkelig liv med familien din

 5. Trine Stenberg Nylende says:

  Tusen takk for at du deler. Fikk selv påvist ondartet føflekkreft for 10 år siden. Det legen trodde var et innkapslet innsektstikk , var noe mye verre. Fikk bli med i en internasjonal studie på Radiumen hvor jeg fikk vaksiner . Fikk etter en god stund beskjed om at studien var avsluttet pga at de ikke kunne se noe virkning hos en del pasienter . Men man må uansett ha trua selv. Jeg tror de sprøytene virket på meg! Neste uke skal jeg til min aller siste time på Radiumen. Jeg har blitt fulgt opp der i 10 år og er veldig takknemlig for det. Lykke til! Dette må gå bra!

 6. Anna Nelly HosHans Daland says:

  Jeg sier til meg selv at kreftceller IKKE liker positive mennesker så derfor prøver jeg å være nettopp positiv hver dag. Har fått behandling for lungekreft med spredning til tre lymfer i samme område.3 cellegiftkurer og 33 strålinger.Skal til kontroll 18/9 (ct-bilde). Spennende.Lykke til med livet fremover og tusen takk for deling

 7. Jeanette Eriksen says:

  Så godt å lese! Fikk selv påvist føflekk kreft i fjord sommer å de fikk heldigvis tatt boet det som var men kjenner skrekken når det nærmer seg nye kontroller. Blir heldigvis fulgt godt opp å 10 år fremover. Nydelig datter du har! En god helg ønskes dere!

 8. Trude Wetaas says:

  Flott at du deler historien din. Det gir håp. Helt enig i dine tanker omkring åpenhet. Har selv fått masse godt ut av å være åpen om min kroniske kreft. En måned av gangen er et flott perspektivog med den innstillingen blir det helt sikkert mange måneder og år. Lykke til

 9. Rita Lønn Hammer says:

  Ønsker deg masse lykke til og det å være positiv er så utrolig viktig. Ikke la noe knekke deg 🙂 Det er bare å gønne på. Been there done that 🙂 Hvor lenge vi får være i vår vakre verden vet ingen og det er jeg glad for. Lev livet og masse masse lykke til!!

Legg igjen en kommentar