Meditasjon mot smerter

De fleste kreftpasienter opplever smerter. Forskning viser at meditasjon kan virke mot smerter. Meditasjon forandret aktiviteten i hjernen, slik at forsøkspersonene opplevde rundt halvparten så mye smerte. Forsøkspersonene opplevde opptil 93 prosent mindre smerte etter meditasjonen enn før.

Gjennomsnittet lå på 40 prosent reduksjon av hvor intens smerten føltes, og 57 prosent reduksjon av hvor ubehagelig den virket.

Forskere fra Wake Forest Baptist Medical Center i North Carolina har vist hvordan meditasjonen påvirket flere forskjellige deler av hjernen, og dempet noen mens den stimulerte andre.

Resultatet er at smertefølelsen blir svakere.

Forskerne i det amerikanske forsøket har brukt en type magnetresonans-skanning, som måler hvor mye blod som strømmer gjennom de forskjellige delene av hjernen.

Meditasjon med varmeplate
Femten frivillige fikk et kort kurs i meditasjon av typen mindfulness. Meditasjonen går ut på å fokusere på sin egen pust, og gi slipp på tanker og følelser som forstyrrer.

Så skannet forskerne hjernene til forsøkspersonene før og etter meditasjonen. Mens de skannet, la de også en varm plate mot det høyre beinet deres i fem minutter. Temperaturen var 50 grader, og det ga en middels smertefølelse.

Det viste seg at forsøkspersonene opplevde opptil 93 prosent mindre smerte etter meditasjonen enn før. Gjennomsnittet lå på 40 prosent reduksjon av hvor intens smerten føltes, og 57 prosent reduksjon av hvor ubehagelig den virket.

Til sammenligning gir morfin og andre sterke smertestillende medisiner bare rundt 25 prosent reduksjon av smerten, opplyser en nyhetsmelding fra Wake Forest.

Meditasjon istedenfor medisin
Disse forskjellige effektene tyder på at meditasjon påvirker flere hjernemekanismer, som styrer hvordan smerten oppleves, heter det i sammendraget av artikkelen i Journal of Neuroscience, der resultatene legges fram.

– Studien viser at meditasjon faktisk har virkning på hjernen, og kan gi en effektiv måte å redusere smerte betydelig for folk, uten å bruke medisiner, sier lederen for forskerteamet, Fadel Zeidan, i nyhetsmeldingen fra Wake Forest.

Kilde: Forskning.no

Se Kreftkamps utvalg av meditasjonsbøker

 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar