Medisin mot arvelig brystkreft

Helsemyndighetene i England har som de første i Europa valgt å tilby medisin til kvinner, som har en forhøyet risiko for å bli rammet av arvelig brystkreft.

Medisinen, som vil bli tilbudt i Storbritannia, er tamoxifen og raloxifen. Man vil gi kvinner, som er over 35 år og i risikosonen, tilbudet om at få medisinen. Vurderingen er, at en pille daglig i fem år kan forminske faren for kreft med 40 prosent.

Overlege Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse (den danske kreftforeningen red. anm.) mener, at de to preparatene er et godt supplement som et tilbud til kvinner med arvelig brystkreft. -Det er jo veldig anstrengende å gå rundt og ha en høy risiko for å få kreftsykdom, og det er fint, at det er flere tilbud. Det er jo veldig forskjellig, hvor kvinner er i deres liv, når de finder ut at de har en øgt risiko. Det kan være tett inntil overgangsalderen, men de kan også være ganske unge, sier Iben Holten.

Hun påpeker, at ikke alle kvinner har like høy risiko, så det er veldig individuelt, hvilken behandling som er den rette for en.

Iben Holten er overbevist om, at det er et tilbud, man vil innføre i Danmark. Sundhedsstyrelsen (Helsedirektoratet red. anm.) har ingen planer om å innføre retningslinjer for bruken av legemidlene. – Det er en beslutning, som ligger ute på de enkelte avdelinger og noe, som den enkelte lege må ta med kvinnerne, sier enhetsjef i Sundhedsstyrelsen, Mette Aabo Hansen.

Kilde: Cancer.dk 26.06.13

Kommentarer

Legg igjen en kommentar