Mat som øker overlevelse

Planteøstrogener fra hele korn og grønnsaker forbedrer brystkreftoverlevelse.

Et bestemt planteøstrogen som er funnet i de fleste fiberplanter synes å være i stand til å forbedre overlevelse etter brystkreft. En studie fra Kræftens Bekæmpelse (den danske kreftforeningen – red.anm.) fant at kvinner som hadde høye nivåer av planteøstrogenet enterolakton i blodet før de fikk brystkreft, hadde ca. halvparten så stor risiko for å dø av sykdommen.

Rugbrød, havremel, bær og grove grønnsaker. Dette er bare noen av de matvarer som synes å gjøre en forskjell, både på om man får brystkreft, men også hvordan man håndterer sykdommen. Felles for dem er at de inneholder såkalte lignans, som når de blir brutt ned av bakterier i tarmen omdannes til planteøstrogenet enterolakton.

Rugbrød, havremel, nøtter og grove grønnsaker er gode kilder til enterolakton.

Tidligere studier har vist at kvinner med høye nivåer av enterolakton i blodet har lavere risiko for å få brystkreft. Nå viser en studie fra det danske kreftforeningen som den første, at kvinnene også har lavere risiko for å dø av sykdommen hvis de først har fått den.

-Vi ser at den halvparten som hadde de høyeste nivåene av enterolakton, hadde signifikant lavere dødelighet enn halvparten, som hadde de laveste nivåene. Mere presist var risikoen ca. halvparten så stor, sier Anne Tjønneland, overlege og leder av avdelingen i den danske kreftforeningen og medforfatter av studien.

Lever lenger
Studien ble gjort på grunnlag av data fra nesten 25000 danske kvinner, som alle fikk tatt en blodprøve i årene 1993-1997. Det inkluderte de 424 kvinnene som utviklet brystkreft før utgangen av 2000, direkte i undersøkelsen. Etter gjennomsnittlig 10 års oppfølging  var 111 av kvinnene som hadde brystkreft døde, og 80 av dem hadde dødd av brystkreft.

Når forskerne sammenlignet den halvdelen som hadde mest enterolakton i blod, med den halvdelen som hadde minst kunne de se store forskjeller i hvem som hadde den beste prognosen. Både totalt sett og for brystkreft spesielt. Kvinner med høye nivåer av enterolakton hadde ca. halvparten så stor risiko for å dø i løpet av oppfølgingsperioden, når det var justert for sykdomsstadie, tumor størrelse, alkoholinntak og hormonforbruk.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Breast Cancer Research and Treatment, er den første som har undersøkt sammenhengen mellom enterolakton i blodet før diagnose og påfølgende prognose. Derfor er det i følge Anne Tjønneland, noe som skal gjentas i andre studier.

Kan ha flere forklaringer
Det kan virke paradoksalt at planteøstrogenet enterolakton ser ut til å ha en positiv effekt i forhold til brystkreft, som vanligvis er en hormon-sensitiv sykdom.

-Egentlig vet vi ikke nøyaktig hvorfor vi ser denne sterke korrelasjonen i forhold til dødelighet. Det kan være fordi enterolakton blokkerer reseptoren som det riktige østrogen skal binde seg til og dermed fungerer det antiøstrogent. Men grunnen kan også være ganske annerledes. Vi kan for eksempel se at de kvinner som har mye enterolakton i blodet spiser mer fullkorn og grønnsaker enn de kvinnene som har mindre enterolakton i blodet. Så kanskje det primært dreier seg om at et sunt kosthold har en positiv effekt, sier Anne Tjønneland.

En del av forklaringen kan også være at en frisk tarmflora påvirker mengden av enterolakton i blodet.

Spis fullkorn og grove grønnsaker
Skal resultatene overføres til anbefalinger til danske kvinner er rådet fra Anne Tjønneland at man spiser rikelig med hele korn og grønnsaker. Kosttilskudd bør man imidlertid være forsiktig med.

-Vi vet ikke om effekten er den samme hvis du spiser f.eks. linfrø, som er en svært konsentrert kilde av enterolakton eller ved å ta et kosttilskudd. Derfor anbefaler vi at man er forsiktig her, sier hun.

Fakta om enterolakton
Lignans finnes i matvarer som er rike på kostfiber.

Lignans passerer ufordøyd gjennom magesekken og tynntarmen, men nedbrytes til planteøstrogenet enterolakton av bakterier i tykktarmen.

Havregryn, rugbrød, kål, nøtter, frø (f.eks sesam og linfrø), og grønne grønnsaker er gode kilder til enterolakton.

Den første interessen for stoffet enterolakton ble vekket da man kunne se at brystkreftpasienter hadde lavere nivåer av stoffet i blodet enn friske.

Befolkningsstudier har vist at enterolakton sannsynligvis har en beskyttende effekt på brystkreft og muligens også for tykktarmskreft.

Kilde: Cancer.dk

Kommentarer

Legg igjen en kommentar