Hva bør du spise?

Polyphenol-rik mat som granateple, grønn te , brokkoli og gurkemeie har vist å ha en positiv effekt på menn med prostatakreft.

203 menn, gjennomsnittlig alder 74 år , med lokalisert prostatakreft , 59 % levde med «aktiv overvåking» og 41 % med «vaktsom venting» (progressiv PSA tilbakefall etter tidligere radikale inngrep).

De ble randomisert til å få en oral kapsel som inneholder en blanding av granateple frø, grønn t , brokkoli og gurkemeie eller en identisk placebo i 6 måneder .

Konklusjon: Denne studien fant en statistisk signifikant kortsiktig gunstig effekt på den prosentvise økningen i PSA i disse mennene etter inntak av spesifikke kosttilskudd med polyphenol-rik mat.

Definisjon polyfenoler: Polyfenoler er en del av en større gruppe av forbindelser, kalt antioksidanter, som arbeider for å forebygge  skader i kroppen. I motsetning til vitaminer og mineraler, er ikke polyfenoler avgjørende for kostholdet, men de spiller en betydelig rolle i å oppnå optimal helse og forebygge sykdom.

Polyfenoler finnes i alle planter i varierende grad. De er ansvarlig for mye av fargen, smaken og duft av frukt, grønnsaker, frø, belgfrukter og korn. Fargerike frukter, som bær, druer, epler og granatepler, samt te, kakao og rødvin, er spesielt høy i disse forbindelsene. Polyfenoler finnes i høyeste konsentrasjoner i skallet eller hud. De gjør planten hardføre, beskytter den mot skadelige bakterier og sopp, insekter og ultrafiolett lys.

Effekter
I mennesker virker polyfenoler som antioksidanter, og bidrar til å eliminere radikaler fra kroppen. Frie radikaler er flyktige molekyler som skader cellene, noe som får dem til aldres. Navnet på denne prosessen er oksidativt stress. Polyfenoler og andre antioksidanter redusere frekvensen av oksidativt stress ved å stabilisere frie radikaler molekyler, og gjøre dem til ufarlige avfall biprodukter.

Fordeler
En rekke studier tyder på at denne reduksjonen i oksidativt stress kan redusere risikoen for å utvikle degenerative sykdommer . En fransk studie offentliggjort i november 2007 «FASEB Journal» viser at høye doser av polyfenoliske forbindelser fra rødvin er gunstig for å forebygge kreft. Ved lave doser har franske forskere funnet at de samme forbindelsene var nyttig i forebygging og behandling av iskemisk hjertesykdom.

Kilde:New Study 4 nutrients lowering PSA and slowing prostate cancer

Bilde: Giuseppe Arcimboldo «Summer»

Giuseppe Arcimboldo (1528 – 1593) var en italiensk arkitekt, ingeniør og maler som er mest kjent for å ha laget fantasifulle portretthoder skapt fullstendig ut av objekter så som frukt, grønnsaker, blomster, fisk og bøker. Kilde: Wikipedia

Kommentarer

Legg igjen en kommentar