Mat som bremser kreft

En ny studie fastslår at riktig kosthold kan bremse prostatakreft. Eksperter tror maten kan virke både forebyggende og hemmende – også mot andre kreftformer.

De fire matvarene som virker særlig gunstig, er granateple, brokkoli, gurkemeie og grønn te.
Det kommer frem i en studie som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Clinical Oncology.
Lovende studie
– Dette er en interessant og svært lovende studie, sier kreftlege og leder i Norsk Onkologiforening, Andreas Stensvold.
Det interessante i denne studien er at de fire matvarene er testet samlet – og at virkningen da ser ut til å være oppsiktsvekkende sterk.Funnene overrasket de fleste:
Gruppen som daglig fikk i seg de gunstige matvarene, reduserte sitt nivå av såkalt prostataspesifikt antigen (PSA) med nesten 64 prosent, sammenlignet med de andre pasientene.- Virkningen er ganske slående, sier lege og kostholdsrådgiver Fedon Lindberg til VG.
Han mener funnene i studien er relevante både for forebygging og for hemming av kreft. Og at virkningen kan gjelde også for andre kreftformer, særlig for brystkreft:
– Det er mange paralleller mellom prostatakreft og brystkreft, de er begge hormonrelaterte kreftformer, så her finnes det trolig overføringsverdi. Andre studier indikerer at disse matvarene kan ha positiv virkning også mot andre kreftformer, legger han til.

-Nå gjelder jo dette en studie på dem som allerede har kreft, og da er det ikke nok å spise litt brokkoli her og der. Da må inntaket være jevnt og mer systematisk, som en del av behandlingen, sier Lindberg.Kilde: VG 1.12.13

De fire matvarene som virker særlig gunstig, er granateple, brokkoli, gurkemeie og grønn te.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar