Litt galskap e goe kraft!

Når monsterkreft slår uventa –(ikkje heilt uventa te ) så fyge någen rett i bakken, det gjorde iallefall eg. Syv – åtte måneder i kjellar. Eg va forbanna og svært dystre tanker kom. Så for meg resten av karriren med smerter og bare dritt. Lå på benken og kikka på Breivik rettsagen, så vel heller ikkje var rette ”medisinen.

Takket være kånå, ungane og ikkje minst barnebarn med goe omtanke /omsorg bedra formen seg, delvis itte kver.t Arbeidskolleger, kompisar, naboar med flere gjorde godt då stort sett bare negative tanker herja i håve. Kossen eg kom i kontakt med KOR Kreftomsorg Rogaland huske eg ikkje, troligt et godt tips fra kreftkoordinator på SUS (Stavanger universitetssykehus).

Litt sykdomshistorie
Mars 2009: PSA 6,7. Negative biopsier. Betennelsesmedisiner. Mars 2010: PSA 13,5. Betennelsemedisiner. Januar 2011: PSA 19,7. Tatt 10 stk. nye biopsier. Negative funn. Og påan igjen med ennå mer betennelsesmedisiner. Så vondt i ryggen og uhyre slappe på nattarbeid på jobben. Måtte rett og slett legga kroppen nerpå og samla krefter for og komma igjønå vaktene.  Stilte så sjøl opp på SUS med utklipp fra VG (november 2011):  “Målretta biopsi på Oslo universitetssykehus”. Da ble det tatt tre stykk biopsier 16. oktober 2011: 4+4 og 4+3 i alle biopsier.

Tilbake i Stavanger ble MR tatt (for første gang) og CT av skjelettet (hadde då med ein på opplæring og var på vakt. Så reaksjonen på fyren som styrte maskinen at her var det ”funn”. Han hadde og ei overlegen mina og kunne ikkje sei ka han såg. Bare spørsmål om eg hadde fra tidligere skade i ryggen. Det var ein nye bekreftelse på fagarbeid på lavt nivå fra opplevelsene på SUS).

Ble oppringt fra SUS på kvelden Jeg skulle fjerne svulsten i prostata kirurgisk ved daVinci metoden. Dette gav meg ingen god følelse, så jeg kontaktet legen ved Aker sykehus som hadde utført den målrettede biopsien. Han sa at svulsten under ingen omstendighet måtte opereres pga. dens plassering, og stoppet inngrepet. Hvis det hadde skjedd så hadde dritten spredd seg fort, veldig fort og med mye bivirkninger.

Så kom innkallelse med samtale med lege. Tok då med kånå. Resultat: Spredning til rygg, ribbein, lymfeknuter og ein svulst på 2,5 cm i den forlengede ryggmarge.  Heldige så hadde fått tildel 30 minutt. Gjekk itte 15 minutt.  Fly forbanna og rett opp til pasientombudet.

Eg går nå på hormonbehandlig og får “spyd i magen” hver 3. måned Zoladex og andre hormoner hver dag. Bicalutamid 50 mg.

Men de siste 2 årå har eg vore i god form og aktive på flere plan. Faktisk er det de to beste årå eg har hatt.  Eg tar og sjøllaga medisin! Aquavit med hvitløk. Og gurkemeie/sort pepper.

Har fått tilkjent erstatning fra NPE som plaster på såret!!

Nettopp vært på møte med drivkreftene og medlemmer av Facebook siå “Pasienter vs NPE” i Oslo. Utrolig flinke folk som virkelig står på. Flere holdt på i flere år med sakene sine. Ufattelige historier å høre.

Mange aktiviteter
Eg fekk psykolog itte forsnakkelse om å ta kvelden…KOR  ( kreftomsorg Rogaland ) som er en frivillig organisjon for rammende og pårørende takke eg for å fått humør, kraft og ett heilt ok liv tebake igjen.  Mange gode samtaler der med personer med erfaring fra behandling av oss uheldige cancianere.   Flere som jobber der er sykepleiere med erfaring fra kreftbransjen. «Jobber” der som frivillig med bl.a innsamling av tomgods på Sola flyplass. Hvor vi sorterer alt fra flyplassen og får gode penger te driftingå av forreningen ved panting av tomflasker.

Yoga
Kom og igang med aktivitet hos Atha yoga, medical yoga, gratis for medlemmer av KOR. Her e og utrolige instruktøre og någen fantastiske mennesker i staben. Utøvelse av yoga e utroligt for kropp/sjel og ikkje minst få kontroll på tankevirksomheten.

Som Nav’inist har e gode tid . Jobben måtte leggas på hyllå. Eg var operativ uteleder i Securitas avd. mobil/uttrykning. Med av og til litt basketak på jobb. Og forlata jobben så eg hadde 37 år var tungt og trist. Planen var å jobba i mange år te.

Eg har fleire barnebarn så eg ska følge videre i mange år.

Mye moro
Tull, tøys, litt galskap, godt humør og positiv tankegang er goe kraft. Trekkspelingå på Sola flyplass. Veddemål. Må spe på NAV lønnå!!

Eg kom på Facebook itte sjukdommen starta. Kan jo skrive ka eg vil. E det for gale så e det di sterke medisinene si skyld!!! Fyste komentaren på FB va fra den eina datterå ,”Oh my God!”

Kånå mi så e utdanna prest og vennene hennes har og våre gode oppmuntrere. For 2 år siden var jeg tilstede på et møte de arrangerte, hvor tidligere pastor i Karisma, Arnfinn Klementsen, talte. Etter talen spurte han om det var noen som ville ha forbønn. Jeg rakte opp hånden. De uutholdelige ”lynsmertene” som hadde kommet og gått i ryggen forsvant! Utroligt, men sant.

Henning Figved

Kommentarer

19 thoughts on “Litt galskap e goe kraft!

  1. Therese Cedergreen Longum says:

    Dette visste jeg ikke Henning. Visste at der "var noe", at du drev med veldedig arbeid i Kreftomsorgen, men ikke at det hadde rammet deg selv. Sterk og rørende lesning, Gud velsigne deg og dine 🙂

Legg igjen en kommentar