Kreft + rehabilitering = sant!

Jeg er på Landaasen Rehabiliteringssenter for andre gang fordi jeg har hatt brystkreft. Landaasen er et flott sted som ligger nord for Gjøvik og sør for Dokka. Rehabilitering etter hva vi har vært igjennom er noe jeg mener vi alle bør være med på. Selvsagt er det frivillig, men alikevel bør flere av oss benytte oss av dette tilbudet når det først er her.

På Landaasen finnes det grupper for kreftpasienter, og det er mulighet for individuelle opphold og behandling. På gruppene er det folk med forskjellige kreftdiagnoser. Da er man her i 4 uker med et program, kreftsykepleier og 2 faste fysioterapeuter. Selv om man har et program finnes det også muligheter til å være med på andre aktiviteter ved siden av, som f.eks. bassengtrening, avspenning, kostholdkurs, balansetrening m.m. 

Som inividuell besøkende har man ikke fast program, men får utdelt en plan over «faste» ting, så kan man velge ut i fra det. Og så legges det ut lister på ting man kan melde seg på. Som f.eks, bassengtrening med Fysioterapeut, tur til Gjøvik osv. Er du på inividuelt opphold så får man også tildelt en Fysioterapeut man har kontakt med under hele oppholdet. Dette er også et sted for andre sykdommer/grupper som amputasjon, ledd og skjelett, hjerte og tinitus.

På Landaasen finnes det også mange sykepleiere, leger , sosionom og attføringskonsulent man får snakke med hvis man vil. Prat med sykepleier er obligatorisk når man kommer. Pasienten bestemmer hva en vil ta opp. Dette kan man selvsagt også ta underveis, man husker jo ikke på alt med en gang man kommer.

Maten er bare helt topp. 4 måltider på hverdager, og 3 på lørdager og søndager, samt kaffe og kake søndag kveld.

Full uttelling
For meg ga oppholdet styrke, selvtillit, forståelse for andre og meg selv. Man er ikke alene i verden, man kan snakke om sykdommen hvis man vil dele sine beskymringer eller snakke om livet ellers. Man blir veldig åpen, forteller ting man muligens ikke har gjort før. Med dette mener jeg vel at det er bra for det psykiske. For det er ikke langt mellom latter og tårer. Mitt motto er: Kan jeg ikke gråte, så kan jeg heller ikke le :-). Det gjør selvsagt godt for det fysiske også i form av trening, man får tilbake styrke og kondisjon.

Mine beste råd:

  • Rehabilitering er trygt og godt
  • Bassengtrening bør man bli med på
  • Vær åpen og sosial
  • Ta med deg et håndarbeid hvis du er glad i det
  • Selvsagt kan man trekke seg tilbake på rommet når man føler for det
  • Orker man å «arrangere» noe på ettermiddag eller kveld som f.eks. Quiz, høytlesning, pianospilling osv.s å gjennomfør det – det blir god stemmning av dette.
  • Og viktig: Vær IKKE redd for å spørre om og få samataler/hjelp med de som jobber der, de er der for DEG!

Marie-Helene Olijnyk

Kommentarer

2 thoughts on “Kreft + rehabilitering = sant!

Legg igjen en kommentar