En nyttig erfaring

Kjære deg som også har fått en kreftdiagnose,
da jeg fikk diagnosen brystkreft uten spredning, innså jeg at dette opplagt ikke ble en behagelig prosess, men at den likevel kunne bli interessant. Man får et glimt inn i en ukjent verden. Ny erfaring. Jeg fulgte kreftlegenes råd, mens jeg leste meg opp på temaet brystkreft og hva ny forskning viser. Og ble forbauset!

For da jeg tidlig i prosessen spurte en kreftlege om dette med mat og kreft, svarte han at det ikke er bevist noe om matens innvirkning på kreftceller, så han kunne ikke gi noen anbefaling…  Da det samme svaret kom fra flere kreftleger ble jeg bekymret. Jeg hadde lest boka ”Anticancer: A new way of life”, av Dr. David Servan-Schreiber, som viste til en rekke kilder, av hva jeg kunne forstå, seriøse internasjonal forskning om matens innvirkning på kreftceller.   Så hvorfor formidler ikke norsk kreftmedisin slike råd?

Dermed tok jeg kontakt med indre medisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg og vi satte i gang et eksperiment med min kropp som forsøkskanin. Hvordan ville kroppen reagere på at jeg minimerer sukkerinnholdet i kosten? Vi vet fortsatt ikke svaret på dette, men nye prøver skal tas i begynnelsen av oktober 2013 etter tre måneders «diett».
Jeg har også fått tatt en flytende biopsi ved en europeisk lab, for å sjekke om det var kreftceller i blodet. Det var det, så eksperimentet vårt går også ut på å teste hvorvidt kosten virker inn på kreftceller.

Du kan lese mer om dette i Tara nummer 15, 2013 – resultat kommer i Tara nummer 17 2013.

Min erfaring med mindfulness og meditasjon har hjulpet meg gjennom både store og små kriser som livet har påført meg. Dette forteller jeg om i boka mi «Lev Mer med mindfulness» som nylig kom ut. Her får kan du få en god del knep og teknikker du kan bruke for å takle kriser.

For når de store krisene dukker opp – som de gjør for de aller fleste av oss –  kan vi hjelpe oss selv bedre dersom vi har investert tid på å bygge fysiske og mentale muskler. Om du blir utsatt for en alvorlig trafikkulykke, så har du bedre odds for å overleve dersom du ha en veltrent kropp. Muskulatur holder kroppen sammen når andre deler ryker og du komme raskere i form.

Det samme prinsippet gjelder mentalt. Med et sinn som er trent i å holde fokus, være oppmerksomt og gi slipp, alt til sin tid, kommer du deg raskere opp om du skulle falle på hodet i en grøft. Og kan korte ned på lidelsen. Dette er det lett å lære  – så om du ikke har prøvd mindfulnessteknikker, så gi det en sjanse…

Vi kan ikke fri oss fra kriser og sykdom, men vi kan dem dårligst mulig kår! Og vi kan bruke anledning faenskapen gir oss til og utforske og observere.  Og bli klokere på oss selv  – og andre.

Håper noe av dette kan være til nytte for deg som kreftpasient.

Ønsker det alt godt:)

Lisbeth Pettersen

Foto: Xenia Villafranca

Forfatter av boken: Lev Mer med mindfulness og fast mindfulnesspaltist i magasinet Tara

Driver nettstedet  www.zenlounge.no

Kjøp boken «Lev Mer med mindfulness»

org_LISBETH_MINDFULNESS

Kommentarer

2 thoughts on “En nyttig erfaring

  1. Charlotte Lotherington Molstad says:

    Hei Lisbeth. Vi møttes for noen år siden, vet ikke om du husker, men jeg kjenner deg igjen her! Jeg er på vei gjennom det samme som deg, og har tillitt til leger og er enig i det du skriver. En tanke er også at om man er overvektig, er det fare for at cellegiften ikke er så effektiv som om man "holder" vekten. Det er visstnok bare en viss dose gift man kan gi en pasient, og har man mange kilo til overs, er det overhengende fare for at den ikke rekker ut til alle celler.

    I går leste jeg om ny forskning som viser at å faste før cellegiftkur kan være nyttig. Cellegiften angriper da kun kreftcellene og ikke alle de andre. Interessant!
    Her er det nok mye vi ikke ennå vet om hvordan behandling i fremtiden blir lettere for kroppen. Jeg har operert, fått cellegift og 33 strålebehandlinger, den siste for noen uker siden men jeg føler meg bra og nesten "tilbake til start". Det viktigste er at den starten virkelig er for noe nytt, og positivt. Og at man endrer seg litt, det kan for noen bare være bra. Oppi alt det fæle. 🙂 Lykke til alle dere der ute. Vi er mange etterhvert…..

Legg igjen en kommentar