Kaffe forebygger tilbakefall

Å drikke kaffe kan redusere risikoen for tilbakefall av brystkreft hos pasienter som tar Tamoxifen. Det viser en studie ved Universitetet i Lund, Sverige.

Av pasientene som tok Tamoxifen, sammen med to eller flere kopper kaffe daglig, var tilbakefallsraten mindre enn halvparten, sammenlignet med pasienter som tok Tamoxifen, og som drakk én kopp kaffe eller mindre.

Teamet fulgte over 600 brystkreftpasienter fra Sør-Sverige i gjennomsnittlig fem år. Omtrent 300 tok Tamoxifen. Medikamentet, en vanlig brukt hormonbehandling etter brystkreftkirurgi, reduserer risikoen for nye tumorer ved å blokkere østrogenreseptorer. Hvordan kaffe samvirker med behandling, er imidlertid ikke kjent.

«En teori vi jobber med er at kaffe ‘aktiviserer’ Tamoxifen og gjør den mer effektiv,» sier Maria Simonsson, doktorgradsstudent i onkologi ved Lunds Universitet.

Forskere ved Lund universitet har tidligere koblet kaffeforbruk til en redusert risiko for å utvikle visse typer brystkreft. Koffein har også vist å hemme veksten av kreftceller. Den siste observasjonsstudien som involverer kaffes rolle i kreftforebygging og behandling understreker behovet for mer forskning, ifølge teamet.
«Vi ønsker å vite mer om hvordan livsstil kan interagere med brystkreftbehandling,» sier Helena Jernström, førsteamanuensis i Experimentell onkologi ved Lund Universitet.

Kilde: Science Daily

Andre produkter som er bra ved kreft:

Hvitløk
Gurkemeie
Grønn te
Japansk sopp

Kommentarer

Legg igjen en kommentar