Jeg spiser for livet

Siste nytt fra Unni, januar 2016:

I dag, etter seks måneder med den makrobiotiske dietten fikk jeg vite resultatet av CT og blodprøver. Kreften hadde gått betydelig ned i lungene, og alle blodprøver var fine!

Spennende!  Jeg er veldig glad i denne dietten, og skal virkelig fortsette! Og jeg føler meg helt utrolig vel altså. Det lille ubehaget jeg føler er nok hormonpillene. Jeg hadde gått på hormonpiller i et og et halvt år dag jeg oppdaget denne dietten. Jeg sluttet ikke med pillene, men gjorde begge deler.

Til å begynne med gikk brystkreften (metastasen) noe ned i lungene med hormonpillene. Med det hadde stagnert på det tidspunktet jeg begynte dietten, og det ble også skrevet i en epikrise at jeg ikke responderte på behandlingen lenger. Kreften holdt seg i ro, men gikk ikke ned. Det var snakk om å prøve noe annet etter hvert.

Selvfølgelig sier legen at behandlingen virker bra nå, men jeg tenker jo mitt! Jeg fortalte hva jeg driver med, men det er jo ikke mye vits i da. Dietter driver de ikke med.

Så får jeg se hva jeg gjør med hensyn til hormonpillene, ettervhert, hvis alt går bra.

Dette er spennende! Jeg synes dette var veldig bra altså…

Hilsen Unni

Les Unnis historie her:

I august 2015 oppdaget jeg boka SPIS FOR LIVET her på Kreftkamp.  Wow!  Hun var blitt frisk av kreft ved å følge en diett!  Det måtte jeg finne ut av!  Jeg kontaktet forfatteren, Gro Gade Haanes, som var veldig hyggelig og hjelpsom.  Boken hennes beskriver den makrobiotiske dietten, som hun hadde brukt for å bli frisk.

Jeg satte i gang umiddelbart!   Jeg fikk daglige råd fra Gro, handlet grønnsaker og annet, var på helsekost- og andre spesialbutikker.  Det var mye nytt til å begynne med.

Og nå har jeg gått på denne dietten siden august. Jeg har gått ned i vekt, og selv om det ikke akkurat var målet, så var det helt greit for meg!   Men så har jeg spist  utrolig sunt da.

Det jeg måtte kutte ut med en gang var melk og melkeprodukter, både yoghurt og oster og annet.   Videre kuttet jeg ut sukker og fint mel, kaffe og alkohol, og usunt fett selvfølgelig.

Diett Unni
Jeg spiser nesten alltid bygg til frokost, av og til også iblandet havre og rug. Veldig godt synes jeg.

Frokosten min består veldig mye av hele byggkorn, som jeg maler på kaffekvern om kvelden, lar det ligge i vann over natten, varmer det litt om morgenen og spiser det med mandler.  Grei og veldig sunt.  Og misosuppa!  Den spises også til frokost, eller lunsj.  Den er viktig her, og den mest spesielle retten.  Den inneholder shiitake som er en sopp, og som jeg får tak i tørket i innvandrerbutikk.  Jeg har av og til sett den fersk også i matvarebutikker.  Videre er det Wakame i suppen.

Diett Unni2
Misosuppa tar jeg gjerne til lunsj. Hvis det ikke har blitt tid til det, så utvider jeg den til en stor grønnsaksuppe som middag, altså med inkludert alle ingrediensene til Misosuppe også. Resultatet ser du på bildet nedenfor.

Det er en japansk tang som jeg får fra helsekost.  Ellers er det normale grønnsaker i suppa.  Dessuten miso (fås på Kreftkamp eller på helsekost). Misoen må jeg ta i etter at alt har sluttet å koke.  Så river jeg over litt ingefær, og dermed har jeg en utrolig sunn og god suppe.

Diett3
Arameretten tar jeg gjerne til kvelds. Lett å sautere en løk, og ha oppi arame og hakkede mandler.

Her legger jeg ved en ukeplan, som er OK å følge, selv om jeg har fraveket den en god del. Last ned planen her: Ukeplan makrobiotisk_GroGadeHaanes

Her ser du et lite utdrag fra planen. Slik starter jeg dagen min:

Start hver dag med et stort glass vann og saften av en presset sitron.

Dette kan være frokosten hver dag, kornet kan du ta i tillegg hvis du er sulten. 

Mild Misosuppe

1 shitakesopp

1 liten bit frisk daikon

1 liten neve tørket daikon

5 cm purre eller vårløk

1 klype wakame

Saft av en bit ingefær, ca. 3 cm

1 neve pinjekjerner, tørristet i panne

1 strøken ts. brun miso

Kok opp vann med tørket shitakesopp. Fjern den siste, harde delen av stilken. Ha i tørket daikon og frisk daikon kuttet opp i fyrstikktynne staver.

Kutt purre i fyrstikktynne staver og ha dem i sammen med den ferske daikonen. Ha miso i et dørslag, dypp dørslaget i suppen og press misoen ut gjennom dørslaget. Ha veldig tynne strimler av det grønne på purren eler vårløk og/eller pinjekjerner som tilbehør.

 

Ta vekk kjelen fra varmen før du har i miso. Hvis den da koker, blir de gode bakteriene borte

 

Her kan du bruke hva du vil av grønnsaker.

Det du må ha med er shitakesopp, wakame og miso.

 

Korn-rett

1 kopp hele korn

Hakkede mandler

Litt salt

 

Mal kornene i en kaffekvern.

De skal ikke være helt fint, men litt grovt. Legg dem i like mye vann over natten.

Varmes om morgenen, og ha i mandlene og salt.

Du kan blande flere kornslag, og ikke glem at det må stå i vann natten i forveien.

 

Jeg synes ikke det er vanskelig å følge denne dietten.  Jeg er i utgangspunktet veldig glad i grønnsaker og sånt.  Litt mer matlaging blir det nok, men det synes jeg er moro.  Og etter hvert har jeg fått bedre rutine på det.

Jeg er spent på hvor mye kroppen min har hatt godt av dette. Jeg fikk tilbakefall av brystkreft for ca. 1 ½ år siden, og da med spredning til lunge. Forrige kontroll (noen uker etter omlegging av diett) viste at kreften i lungen ikke har økt. Den har heller gått litt tilbake. Jeg er utrolig spent på fortsettelsen.

Unni Sæther

Les innlegget  «Hva kan vi spise?» av forfatter Gro Gade Haanes. Hun skrev boken «Spis for livet» etter at hun selv fikk kreft.

Kommentarer

19 thoughts on “Jeg spiser for livet

 1. Gro Gade Haanes says:

  JEG SYNES DU HAR VÆRT UTROLIG FLINK UNNI. DET HØRES LETT UT NÅR DU SKRIVER OM DET, MEN DET ER DET IKKE. Å SKIFTE DIETT SÅNN SOM DU HAR GJORT KREVER BÅDE VILJESTYRKE OG INNSATS. DET ER EN OMLEGGING AV LIVSSTIL OGSÅ MED QIGONG OG ANDRE TING SOM DU GJØR. I TILLEGG TIL MATEN. MEN DET ER TILFREDSSTILLENDE NÅR MAN HAR KLART DET OG SAMTIDIG FØLER MAN AT MAN HAR BIDRATT TIL EGEN HELBREDELSE.

 2. Sølvi Espenæs says:

  Takk for masse god og interessant informasjon. Kjøper meg boka selv nå og gleder meg til å komme i gang. Du får det til å høres veldig enkelt ut, men det vet jeg jo at det ikke akkurat er. Gratulerer med sterk selvdisiplin og lykke til på neste kontroll . Vil gjerne høre resultatet av den, om du ønsker

 3. Unni Sæther says:

  Jeg hadde gått på hormonpiller i et og et halvt år da jeg oppdaget denne dietten.
  Jeg sluttet ikke med pillene, men gjorde begge deler.
  Til å begynne med gikk brystkreften (metastasen) noe ned i lungene med disse pillene. Men det hadde stagnert på det tidspunktet jeg begynte med dietten, og det ble også skrevet i en epikrise at jeg ikke responderte på behandlingen lenger. Kreften holdt seg i ro, men gikk ikke ned. Det var snakk om å prøve noe annet etter hvert.

  I dag, etter seks måneder med den makrobiotiske dietten (pluss de samme pillene), fikk jeg vite resultatet av CT og blodprøver. Kreften hadde gått betydelig ned i lungene, og alle blodprøver var fine! Spennende. Jeg er altså veldig glad i denne dietten, og skal virkelig fortsette! Og jeg føler meg helt utrolig vel altså. Det lille ubehaget jeg føler er nok fra hormonpillene. Selvfølgelig sier legen at behandlingen virker bra nå, men jeg tenker jo mitt! Fortalte hva jeg driver med, men det er jo ikke mye vits i da. Dietter driver de ikke med.
  Så får jeg se hva jeg gjør med hensyn til pillene, etterhvert, hvis alt går bra.

  Dette er spennende!

 4. Unni Sæther says:

  Ja, kreftcellene mine var 80% østrogenreseptive. Jeg får bare hormonpiller, har ikke blitt tilbudt noe annet. Brystet ble tatt, der hvor kreften hadde kommet tilbake (etter 18 år). Men det var snakk om å prøve noe annet etterhvert da tilbakegangen i lungen hadde stagnert for et halvt år siden. Det var akkurat da som jeg begynte med denne dietten. Og nå etter et halvt år hadde altså kreften gått betydelig tilbake.

Legg igjen en kommentar