Jeg er så takknemlig

Jeg har arvelig genfeil som forårsaker kreft i underlivet, tjukktarm og urinvegsystemet. Det vet jeg nå. Jeg visste det ikke før etter andre operasjon i år 2000, så da mensen min i august 1999 aldri stoppet, reagerte jeg ikke på først en leges feildiagnose – og ikke heller i november på den andre leges feildiagnose.

Derfor måtte jeg gjennomgå 4 store operasjoner, 6 cellegiftkurer og 31 strålebehandlinger. Jeg lå på Radiumhospitalet hele år 2000. Men jeg kom meg fort, og har hatt 13 år i full jobb og trening. I år (2013) ble det i februar oppdaget en kreftsvulst i tjukktarmen, og det ble ny operasjon for femte gang i det samme arret. Denne gangen slipper jeg etterbehandling takket være god oppfølging gjennom regelmessig koloskopi.

Livet i gave
Tenk enda en gang å få livet igjen som gave! Som jeg skal bruke det – i hver trevl skal jeg leve og yte: yte mitt beste for andre kreftpasienter, familien og for bønder, småbrukere og bygdene! Det er ikke funnet spredning, verken i vevsprøvene eller i de 20 lymfeknutene som ble fjernet og sendt meg til Radiumhospitalet for biopsi. Det betyr at jeg ikke skal ha nye operasjoner, cellegift, stråling eller noen annen form for etterbehandling denne gangen!  Det ble jubel og gledestårer. Nå er jeg helt utladet – ca fem timer etter at jeg mottok informasjonen. Antageligvis har jeg vært under større press enn jeg har innrømmet.

Mine råd til andre
Det er så viktig å lytte til kroppens signaler og be om kontroller. Å komme tidlig til behandling redder liv! Min erfaring er at det hjelper å være åpen om sjukdommen: det hjelper en selv og det hjelper medpasienter. God fysisk og mental helse er viktig. Derfor trener jeg regelmessig. Ta vare på deg selv – vær snill mot deg selv – og spis god og sunn mat. Det er bedre å ha et par kilogram for mye enn for lite når man skal komme seg gjennom en kreftsjukdom.

Merete Furuberg

Tillitsvalgt leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og bonde/skogeier

http://www.gynkreftforeningen.no

Kommentarer

5 thoughts on “Jeg er så takknemlig

Legg igjen en kommentar