Hvordan takle fatigue?

Mange som er blitt behandlet for kreft sliter med økt trettbarhet, hukommelsesproblemer og konsentrasjonsvansker. En tilstand som flere og flere kreftpasienter kjenner som «fatigue». 

Det er kanskje ikke godt nok kjent, men det finnes et kurs om fatigue som ALLE i hele landet kan delta på!

Og kurset får høy score av deltagerne:

 • En av de beste kurs dagene i mitt liv (og jeg har vært på mange) Takk.

Hvorfor kurs om fatigue?
For tre og et halvt år siden laget vi det første kurset om fatigue for berørte og pårørende. Et kurs som nå holdes jevnlig av Lærings- og mestringssenteret på Vardesenteret på Radiumhospitalet (OUS).

Jeg er selv «rammet» av fatigue og var med og tok initiativ til kurset. Jeg er nå med på kursene som brukerrepresentant. Det var behovet for kunnskap samt råd og tips om å leve med fatigue som gjorde at vi utviklet et kurs for kreftpasienter. Det er mange som søker seg til kursene, så vi tror vi har funnet et god miks med kurset.

Deltar du på kurset så får du møte forskerene som vet «alt som er verdt å vite om fatigue». Psykologen snakker en time om om hva som kan hjelpe deg med å skape et bedre liv med fatigue. Treningseksperten er innom og snakker om trening i alldagen – trening som du kanskje ikke trodde var trening.

Men pasienterfaringene er det viktigste opp i det hele. Det er vi som kjenner fatigue på kroppen; og jeg deler mine erfaringer på vegne av flere. Og alle er invitert til å dele eller bare lytte. En gjør som det passer en best.

Om kurset
Kursene går over to halve dager og er åpent for alle kreftdiagnoser, samt pårørende.

Fra programmet: Erfaringer fra en fatiguerammet, hva er fatigue og hva viser forskning? Råd for å bedre hverdagen, treningsprinsipper ved fatigue, mestring samt gruppe- og plenums diskusjoner.  I tillegg er den sosiale biten viktig: Praten i pausene og ved matbordet.

Det serveres enkel mat som er inkludert i kursavgiften.

Kurset som går over to halve dager, gjør at du kan hvile ut på hotellrommet og samle krefter til neste dag.

Jeg anbefaler at pårørende deltar, siden det er lettere å forstå og hjelpe den man bor sammen med, når en har økt kunnskap og forståelse.

Når er neste kurs?
Kurs 1: Onsdag 18. september kl. 12.00-16.30 og torsdag 19. september kl.10.00-14.30.
Kurs 2: Onsdag 20. november kl. 12.00-16.30 og torsdag 21. november kl. 10.00-14.30.

Se mer informasjon om kurset på Vardesenterets nettsider

Informasjon og påmelding
Meld deg på ved å sende en e-post til kursleder Randi Gjessing: rgb@ous-hf.no
Eller ring Randi på tlf. 22 93 57 24/ 97 18 74 06.

Påmelding kan også sendes skriftlig til: OUS HF, Radiumhospitalet, LMS Vardesenteret, Postboks 4953, Nydalen, 0424 Oslo.

Randi Borgheim
Kursleder Randi Gjessing
 • Egenandelen er på kr 307 (kun pasient). Har du frikort er det ingenting å betale.
 • Pasientreiser dekker rimeligste reisemåte med fratrekk av egenandel som er på kr 260 tur/retur.
 • Pasientreiser dekker kr 350 for overnatting + kr 195 for kost per person per døgn.
 • Overnatting må ordnes av deltakerne.

Hotellovernatting ordner du selv i samarbeid med Pasientreiser.

Pasienthotellet på Radiumhospitalet anbefales: Norlandia care, tlf. 23 25 24 00

NB: Det er viktig at du tar kontakt med Pasientreiser i forkant av kurset. Tlf: 05515 eller via www.pasientreiser.no

Bedre rustet
Jeg håper å se deg/dere på et av de neste kursene som holdes.  Kanskje du får noen tips til en bedre hverdag?

Du er hjertelig velkommen!

Beste hilsen fra

Wencke

Kommentarer

11 thoughts on “Hvordan takle fatigue?

 1. Eyrun Thune says:

  Hei, Kreftkamp legger om noen dager ut et tilbud om opphold ved Farris Bad i oktober for alle som sliter med fatigue. Oppholdet må betales av egen lomme. Det er mange som har meldt sin interesse. Kanskje det kan være noe for deg. Spa, gruppesamtale, medisinsk yoga og hyggelig samvære!

 2. Torill Williamsen says:

  Skulle gjerne deltatt på det på Farris bad, men dessverre så hindrer det mange med lang reisevei og tynn pengbok. I år er det 10 år siden høydose behandling med stamcellestøtte og med et leksikon av bivirkninger og blant annet høy grad av CFS(En av de første som fikk godkjent uføretrygd pga av Fatigue), så kan en så lang reisevei gjøre meg så sliten at jeg egentlig mest har brukt en masse penger og energi på noe jeg kanskje ikke får utbytte av pga reisa er så uttappende. Men jeg syns opplegget virker megabra og jeg er glad for at tilbudet er der for de som kan dra utbytte av det. Håper det etterhvert kommer et lignende tilbud for oss lenger nord, eller at man kan søke reisestøtte fra en eller annen plass. Noen som vet evt fra hvor? Vi skulle fått i gang en helsereise til varmere strøk for de med fatigue. Flere gir meg tilbakemelding om at sol og varme er med på å gi dem mer energi og mindre smerter. Er det ellers noen mulighet for at det kurset som går på Vardesentret ved Radiummen også kan bli arrangert ved vardesentret UNN Tromsø evt i Bodø, når de starter opp der? St. Olavs er jo også en mulighet med tanke på bare halvparten av reiseveien. For kortere reise gjør at de som bor langt unna vil kunne ha et bedre utbytte av noen kursdager. Grunnen til at det går så mye bedre når man reiser til varmere strøk selv om reisen er lang er at omgivelsene og spesielt temperaturen er med på at energien kommer fortere tilbake og oppholdet er lengre, så man klarer å komme seg nok for å nyte mesteparten av oppholdet. Jeg er også mindre plaga i magen når jeg f.eks er i Tyrkia enn hjemme. Tyrkerne har verdens 3. beste kjøkken og bruker kortreist mat når dem kokkelerer. Det hjelper i allefall meg, og ser frem til min 2. tur på kort tid. Men skulle virkelig ha vært med på noe av det som nevnes her. Men får evt se ved en senere anledning. Stå på alle sammen. Klem fra nord <3

Legg igjen en kommentar