Hva kan vi spise?

Innlegget nedenfor om makrobiotisk mat er skrevet av forfatter Gro Gade Haanes. Gro fikk brystkreft i 2005 og avsto fra stråling og cellegiftbehandling. Hun la om kostholdet og skrev senere boken «Spis for livet«. Gro er utdannet sykepleier.

– Det er utrolig hva man kan klare hvis man er alvorlig syk. Med dette mener jeg at vi kan klare å avstå fra å spise mat som vi har lyst på eller blir servert. Vi må gå helt og fullt inn for å følge vår egen diett – for det gjelder livet. Det er viktig å hjelpe kroppen til å bli frisk. Det handler nesten like mye om hvilken mat man ikke bør spise. Den maten mange spiser hver dag gjør virkelig mye skade.

Hva skal vi velge?
Mange legger om kostholdet når de blir syke og det er viktige grep de gjør. De kutter ut sukker og velger mer grønnsaker. Det er bra. Mange prøver seg også på Raw food.  De fleste klarer ikke å fordøye den rå maten. Det er altfor grove fibre og maten er generelt sett for konsentrert hvis man er syk.

Makrobiotisk mat
Et mindre kjent alternativ i Norge er  makrobiotisk mat. Det er skånemat i forhold til raw food.  Men jeg forstår at folk ikke vet nok om makrobiotisk mat. I USA er kostholdet kjent som «The cancer fighting diet» og  «Macrobiotic the cancer fighting diet».

Når vi starter denne dietten vil kroppen gå igjennom mange stadier med endring og den vil skille ut avfallsstoffer og gift. Dette vil bli litt ulikt for den enkelte, men denne eliminasjonen er en del av helbredelsesprosessen.

Mat som må unngås
I makrobiotisk kosthold unngår en å spise mat som belaster kroppen. Mat som kjøtt, kylling, melkeprodukter som melk og ost som er rik på protein og fett. Når vi spiser slike matvarer blir de konvertert til urinsyre i kroppen og ført med blodet gjennom hele kroppen og på veien skader det vev som nyrer og fordøyelsesorganer.

Hvis man har høye konsentrasjoner av urinsyre i kroppen, tappes man også for mineraler, inkludert dem som finnes i benvevet. Samtidig reagerer leveren på grunn av for høyt fettinnhold ved å produsere mye gallesyre, som kroppen bruker til å bryte ned fett slik at det kan elimineres gjennom tarmsystemet. Over tid så er dette ikke bra, for all denne gallesyren og urinsyren lager skader i kroppen. Det samme gjør annen syreproduserende mat som sukker, tomater, auberginer, poteter og tropisk frukt. Og er man blitt syk, kan man ikke tillate seg å spise slik mat mer!!!

Kroppen vil bli kvitt syre og gift gjennom fordøyelsen (diare), gjennom svetteutslett og gjennom pusten. I tillegg lager kroppen depoter av avfall i kroppen, som blir svulster. Det er derfor avgjørende viktig å ikke spise den maten som bidrar til dette. Mye av det som inngår i den vanlige dietten er altså direkte skadelig og noe vi må avstå fra.

Hva kan vi spise?
I makrobiotisk kosthold anbefales det å spise følgende mat:

Misosuppe
Man bør spise misosuppe to til tre ganger daglig hvis man er syk, til frokost og til middag og evt. til kvelds. Miso vil helbrede tarmene og bidra til at vi blir friske. Den vil bidra til at blodet blir basisk og styrker immunsystemet. Den er samtidig full av kreftbekjempende egenskaper.

Korn
Det vi kan spise er hele korn som brun ris, bygg, rug, hirse, mais, hvete og havre. Disse kan vi koke til frokost eller tilberede på ulike måter. Hele korn inneholder kimen til liv i seg og er rett og slett fantastisk. Det gir stamina – utholdenhet og er anerkjent som utrolig viktig for idrettsfolk bl.a. Nå man ikke spiser kjøtt eller animalsk føde trenger man korn. Korn har en ungdommelig energi i seg.

Grønnsaker
Vi kan også spise en hel del friske grønnsaker som kål (all slags kål) og grønne grønnsaker, brokkoli, squash, gulrøtter og andre røtter, bønner som azuki, linser og sjøgrønnsaker som arame, wakame, hiziki og nori. Når det gjelder sjøgrønnsaker så er det et OBS! Kun en meget liten håndfull hver dag (disse inneholder mye jod). 

Hvis man er så syk at kroppen ikke klarer å fordøye disse grønnsakene, så må man tilberede dem slik at kroppen kan akseptere dem. Det gjør vi ved å koke dem med mye vann slik at de blir myke og nesten får konsistensen av baby mat.

Te
Det er også fint å drikke en te som heter ame-sho-kuzu. Det er en te som er laget av kuzu (fås i helsekostbutikker). Vi løser opp kuzu (som kommer fra en rot) i kaldt vann og koker opp mens vi rører rundt. Så kutter vi opp en umeboshi plomme og har oppi gryta.  Denne drikken, som er ekstremt helbredende, tykner gradvis mens vi rører i den på platen og serveres varm.

Måltidet
Det er også utrolig viktig å tygge maten godt. Tygging er ikke bare for å bryte ned, men spyttet bidrar til at maten vi har i munnen blir basisk. I tillegg vil tygging innebære at enzymet amylase setter i gang nedbrytingen og fordøyelsen av karbohydrater. Fordøyelsen starter i munnen. Ved å tygge maten godt, fjerner vi en stor del av stresset fra fordøyelsestrakten. Tyggingen gjør fordøyelsen lettere.

Jeg vil også anbefale at man skaffer seg en gasskomfyr. Mat er energi og ikke bare næring. Kvaliteten på denne energien avgjør om vi blir helbredet eller ikke. En gassovn med en god ren flamme tilfører maten en dyp og kraftfull helbredende energi. I tillegg vil man oppdage at å koke på gass vil gjøre maten mye bedre og dette vil reflekteres også i smaken. Svak og dårlig tilberedt mat smaker ikke like godt som skikkelig tilberedt mat som er full av energi. Har man ikke en gassovn, kan man kjøpe en gassplate på Biltema til en billig penge.

Gro Gade Haanes
Forfatter av boken «Spis for livet»

Les Unnis innlegg «Jeg spiser for livet». Hun har diagnosen brysktkreft med spredning og har lagt om til makrobiotisk diett. Hun deler sine erfaringer og resultater hittil.

Fra nettbutikken til Kreftkamp:

Boken Spis for livet
Miso til misosuppe
Grønn te

Kommentarer

17 thoughts on “Hva kan vi spise?

 1. Wivi Engen says:

  Takk for at du deler egne erfaringer. Jeg leser endel om alternative behandlingsprotokoller, inkludert kosthold, og det ville også vært interessant å høre om du i tillegg til å endre kosthold brukte kosttilskudd, urter og eventuelt andre typer alternative behandlingsformer. Selv forsøker jeg å gjøre det som du fraråder kreftsyke, nemlig å spise store mengder med rå mat, inkludert store mengder spirer og grønne juicer. De lærde strides veldig og ikke lett å finne fram i mengden av informasjon.

 2. Gro Gade Haanes says:

  Som du sier, så er det mange ulike meninger om dette. Jeg er enig i at det ikke er lett å orientere seg når folk sier så mye forskjellig. I utgangspunktet er spirer veldig bra og grønn juice også, men kanskje du skulle tenke litt over hvilke mengder du trenger og hvordan kroppen reagerer på det. Du kan også tynne ut juicen litt, så blir det ikke så sterkt for kroppen. Hvis du klarer å fordøye dette, så er det ok. Det viktigste er å holde seg unna sukker, melk, kunstig tilskudd etc. Jeg fikk selv noen tilskudd husker jeg da jeg var syk, bl.a. fikk jeg Agaricus Blasei og B-17.

 3. Gro Gade Haanes says:

  Som du sier, så er det mange ulike meninger om dette. Jeg er enig i at det ikke er lett å orientere seg når folk sier så mye forskjellig. I utgangspunktet er spirer veldig bra og grønn juice også, men kanskje du skulle tenke litt over hvilke mengder du trenger og hvordan kroppen reagerer på det. Du kan også tynne ut juicen litt, så blir det ikke så sterkt for kroppen. Hvis du klarer å fordøye dette, så er det ok. Det viktigste er å holde seg unna sukker, melk, kunstig tilskudd etc. Jeg fikk selv noen tilskudd husker jeg da jeg var syk, bl.a. fikk jeg Agaricus Blasei og B-17.

 4. Gro Gade Haanes says:

  Jeg har tatt små doser av B17 i mange år, men tar det ikke nå fordi jeg ikke har mer av det. Jeg har også spist fioler, som av mange blir sett på som naturlig cellegift. Jeg anbefaler imidlertid ikke andre å eksperimentere med planter og sopp man ikke kjenner virkningen til.

 5. Unni Sæther says:

  Et kurs med deg, Gro Gade Haanes, hadde vært fantastisk. Har kjøpt boken din, men det er så mye…
  Herlig kunne det vært å få en enkel diettliste!
  Men hva med Soya (Miso)? Man leser både positive og negative ting. Selv har jeg fått tilbake brystkreft etter 17 år, med spredning til lunge. Brystet er fjernet og i lungen holder kreften seg i ro – med hormonpiller og eller alt annet som jeg gjør.

 6. Paul Vesse says:

  Jeg tenker at å faste kan være smart, cancer celler er avhengig av fuel, juice kun organiske grønnsaker og organisk frukt hvis man har problemer med å spise, da får man store mengder i seg som taes opp umiddelbart og hjelper imunforsvaret, samt at man får en skikkelig detox. Personlig tror jeg dette er bedre enn å koke grønnsakene. Ikke spis om kvelden da det genererer energi om natten som igjen fører til frie radikaler da du ikke bruker denne energien når du sover.

Legg igjen en kommentar