HPV – farlig uvitenhet

Siden 2009 har jenter på 7. trinn fått tilbud om HPV vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Den har vist over 95% effekt mot de virusene den skal beskytte mot. LIKEVEL sier 1 av 5 nei takk, og det er dette jeg sliter med å forstå. Tenker dere over hvilke følger dette kan få for barna deres?

Jeg har dessverre fått HPV-virusets herjinger tett innpå livet i det siste og håper så inderlig denne historien kan få dere som sier nei til denne vaksinen til å tenke dere om en gang til.

For 2 måneder siden ble en venninne rammet av kreft i hals, munnhule og svelg, som følge av nettopp HPV-viruset. Siden den dagen jeg fikk beskjeden har jeg fulgt henne hele veien, og gjør det fortsatt.

Hva er så prisen hun må betale for å bli frisk? 
2 operasjoner på kort tid. Deretter 6 uker med intens behandling på Radiumhospitalet bestående av stråling mot halsen og cellegift på toppen av dette. Feber, kvalme, oppkast, isolasjon, infeksjoner, innlegging av VAP.

For ikke å glemme bivirkninger av behandlingen: Utmattelse og kvalme etter cellegift, hvert skritt koster svette og enorme anstrengelser, blødende sår i halsen som følge av operasjoner og strålebehandling.

Næring via sondeslangen som ligger i nese/svelg og irriterer så det fører til brekninger. Utallige sykehusopphold som følge av vanskeligheter med ernæring, enorme mengder medisiner, morfin, beroligende, kvalmestillende – alle med sine bivirkninger.

Det evige maset om å spise for å få i seg nok mat og drikke. Til tross for at hun ikke orker noe, ingenting frister og det er vondt å svelge selv nå, lenge etter behandlingen.

Dette er bare noen av de fysiske påkjenningene og så kommer de psykiske i tillegg.

Psykiske utfordringer
Maktesløshet, usikkerhet, frykt, uro, savn etter barn og samboer, sorg over å se både vår og sommer gli forbi uten å være istand til å nyte friheten. Lengselen etter å gå en tur i skogen, langs stranda, mens den eneste bekymringen er hva man skal lage til middag…

Til deg som vegrer deg for å la ditt barn få denne vaksinen: er det virkelig verdt en slik risiko? Mitt motiv for å fortelle deg dette er at du skal snu og dermed lenger fram i tid spare ditt barn for en slik skjebne som min venninne nå utsettes for.

Og til min kjære venninne: jeg er så glad i deg…måtte din vilje og ditt mot til å fortelle føre til at mange fler ser verdien av nettopp denne vaksinen.

Gertrud Öttl

Kommentarer

9 thoughts on “HPV – farlig uvitenhet

 1. Gro Lurås Gundersen says:

  Jeg har også hatt kreft i munnhulen med samme virus! 1 år siden jeg var ferdig behandlet! Dessverre følger det ofte senskader etter cellegiftbehandling, jeg har fått både nerveskade i hender og føtter, samt dårligere lungekapasitet.

  Ønsket din venninne god bedring, og sender over noen varme tanker

 2. Egil Kvam says:

  Jeg har også vært gjennom denne kreften.
  Startet med kul på halsen som viste seg å være kreft i mandelen. Den ble "stoppet" i en lymfekjertel på halsen. Ble mandeloperert ved St.Olav og etterpå 6 uker intens stråling, cellegift og noen forferdelige tabletter (som visstnok skulle gi strålingen bedre effekt). Gikk deretter til kontroll hver 3dje måned. Etter noen måneder ble jeg scannet i "supermaskina" PET.. Ble da erklært "frisk". Men desverre etter ca. 1 år kjente jeg noe i munnen. Det ble etterhvert MR.. Kreften hadde spredd seg i tunga og i munnhulen. Ble da operert ved Rikshospitalet – 10 timer… De delte kjeven(haken) fra leppen og nesten til øret. Tok en "bit" fra underarmen og la inn i munnhule/svelg og måtte da ta en "bit" fra låret som de la på armen. Det er nå 2 år siden denne operasjonen så nå kan jeg se litt lysere på dette. Men plager som følger må en leve med – stråleskader, fatigue, konsentrasjonsproblem, problem med mat og drikke (mat og drikke kommer ofte ut gjennom nesen), osv. osv…
  Det ble kanskje for mye dette…. Men slik var det…..
  Jeg anbefaler HPV vaksine selv om noen er kritiske. Jentene her i huset er også vaksinert. De var med på det nasjonale programmet…
  Hvis tvilen er der – Ikke vent med et legebesøk…
  Håper virkelig at dette går rette veien….
  Hilsen Egil

 3. Monica Rosnes Westerberg says:

  Jeg også hadde kreft i mandelen som viste seg som en kul på halsen der kreften stoppet i en lymfekjertel. Ble også behandlet på St. Olavs med akkurat samme opplegg som deg. De tablettene du nevner måtte jeg bare stoppe opp med etter en stund for ble så kvalm av dem. Trist å høre du fått tilbakefall og måtte gjennom så mye igjen. Det er jo alles skrekk. Og visst er det mange plager som kan komme etter en kreftbehandling. Jeg selv sliter blant annet med fatigue, lavt stoffskifte og munntørrhet. Men så lenge jeg ellers er frisk ska jeg vel ikke klage. Selv om jeg iblant gjør det…..
  Godt du føler det ser lysere ut nå. Ønsker deg alt godt videre.
  Jeg også anbefaler vaksinen for øvrig.

Legg igjen en kommentar