Grønn på raw food

Grønn på raw food # 3 (se del 1 & 2 lenger ned) – 24.11.14

Hei dere, ja nå har det faktisk gått en hel måned siden jeg oppdaget raw food verden. Det startet veldig friskt, full av pågangsmot og kunnskapshungrig, men vet dere – jeg skal ærlig innrømme at de to siste ukene har vært knalltøffe. Jobbmessig har det kokt så mye (langt over 42 grader!) at jeg knapt har hatt tid til å vaske klær mellom reisene. Det er selvfølgelig kjempebra for firmaet mitt, når foredragene står i kø, og boka mi selger som bare det. Men hva med kostholdet da?

Kunnskap nr 1) Jo lenger nord du kommer, jo mindre raw food er mulig å få tak i, hvis du ikke lager alt selv. Vurderer sterkt å finne noen som brenner for dette slik at vi kan bringe raw food til Nord Norge. Flyplasser og kaféer, vel ikke bare er det vanskelig med raw food, helst vil de at vi skal dytte i oss mest mulig sukker, hjelp! Ha med medbrakt.

Kunnskap nr 2) Juicing gjør noe med kroppen! Jeg har delvis hatt tilgang på ferske juicer, og jeg merker voldsomt raskt på kroppen når den savner juicen, så her må det forskes på: hvordan kunne juice/få tak i fersk juice på reisefot? Det er som et energikick som slår inn hver morgen jeg juicer, og jeg elsker smaken av juice. Jeg merker når jeg ikke juicer at energien daler. Jeg føler at kroppen min virkelig har godt av juicing.

Kunnskap nr 3) Når du ramler, så reis deg opp igjen! Jeg har i min hektiske hverdag den siste tiden spist mer oppvarmet mat enn planen var, da gjelder det og ikke gi opp, så nå når roen senket seg bittelitt ble det tid for å bruke egen metode (se under) for å komme meg på beina igjen med kostholdet.

Når jeg har skeiet ut og spist annen mat enn raw food kjenner jeg i hele kroppen at jeg blir mer uroli. Je, føler meg mer i balanse på innsiden når maten er ren og rå. Jeg føler meg mer uthvilt etter jeg gikk over til raw food, uten at jeg har så mye kunnskap om det, så kan jeg bare dele det jeg føler skjer i kroppen, så jeg er på rett spor, definitivt!

”Lindametoden” – deler et lite utsnitt fra boken min som kan brukes både på kosthold og annet du ønsker å ta tak i:

 • Ja til fiaskoer! Det må være rom for fiaskoer, ingen er perfekt, børst av støvet og som de sier i barnehagen når noen ramler: opp igjen!
 • Legg bort unnskyldningene! Jeg har enda ikke hørt en eneste unnskyldning som er god nok. Så da er det å se på egne unnskyldninger og bryte dem ned. Ikke tid? Jo, vi alle har like mye tid, det er snakk om prioritering. Det passer ikke, hallo – når passet noe som helst egentlig?
 • Le av deg selv! Finn humoren i livet og det du gjør. Ta på humorbrillene, og le av galskapen, av fiaskoen, av sykdommen, av det du møter på din vei som er mulig å le av.
 • Ta action! Minn deg på at alle kan. Alt du trenger er en bitteliten glød selv, noe som gjør at du har lyst til å endre noe, gjøre ting på en annen måte. Husk, det handler å komme i gang, om så gjøre noe – ett eller annet annerledes enn i går. Da er du i gang.

Jeg sitter her, klar for en ny runde på reisefot, og tenker – nå skal jeg jaggu meg klare dette, selv som reisende foredragsholder og forfatter, det må da være mulig! Jeg elsker utfordringer, og jeg kjenner at ja, dette blir nok tøft, men det er en grunn til at jeg skal få dette til, det er viktig. Samtidig føler jeg nå at det er på tide å lukke igjen ørene innimellom når mange skal mene og synse noe om det vi gjør. Vi må stole på egne valg, lytte ja, men ikke på alt og alle.

Samtidig som jeg startet på raw food sluttet jeg og med alkohol. I to år hvert fall skal jeg være uten alkohol. Noen skriver at det er galskap, vin er sunt, du tar fra deg selv nytelse… da tenker jeg, at hvis jeg må være ruset for å nyte livet, vel – da er det noe galt. Så, en måned uten noe alkohol, det har gått helt fint! Jeg ”programmerte” meg selv til å tenke at ”alkohol for kroppen nå i denne perioden er ikke bra”. Så da, har rødvinselskeren Linda bestemt seg for det – det er utrolig hvor lekkert sitron og limevann har blitt i det siste!

Gløden min er tilbake, iveren etter å lære mer og praktisere raw food er her, og jeg gleder meg til fortsettelsen. Det vil nok bli flere tøffe tak, men jeg deler også det – fordi jeg ønsker å inspirere, sliter du med å komme i gang med noe, eller fortsette med noe – husk, det er lov å feile, men ikke bli liggende. Reis deg opp på nytt og tenk: vet du hva, dette klarer jeg! Masse lykke til, om det er raw food, eller annet som står i ditt fokus.

Grønn på raw food # 2 – 3.11.14

Hei dere, da har jeg hatt ei uke med raw food, og vil gjerne dele hvordan det går. Først må jeg si at jeg valgte en rå start med å begynne denne veien midt i en ekstremt hektisk periode. Jeg har nylig gitt ut bok, og samtidig med boklansering har jeg mange foredrag om dagen, så jeg er på konstant reisefot – men hallo, utfordringer er gøy!

Jeg var forberedt på at dette kunne bli en tøff uke, jeg er jo tross alt veldig glad i varm mat! Men vet dere, jeg er så gira og dette er så moro, spennende og interessant – raw food er gøy! Mulig det er mye psykisk, men det spiller ingen rolle, jeg føler meg så bra i kroppen. Det er som om jeg gjennomgår en renselse, litt for litt, og kvitter meg med det som ikke er bra.

Det er viktig for meg å spre litt matglede og inspirere samtidig, så når jeg for eksempel skulle på lunsj med ordføreren så hadde jeg med ferskpresset iskald juice som hun fikk smake. Jeg messer ikke, men forteller når folk spør, og jeg lærer hele tiden. Det har faktisk ikke vært vanskelig med raw food på reisefot. Jeg svingte innom en helsekost og der fikk jeg tak i raw food knekkebrød som smakte godt.

Ellers har det blitt juicing når de jeg er på besøk hos har juicer, og det har gått en del i salater. Jeg har ikke vært 100% på raw food hele tiden, noe jeg har tenkt er helt ok. Det interessante er at jeg er blitt veldig bevisst hva jeg spiser, også på de måltidene som ikke er 100% raw food. Jeg er faktisk ikke fristet til å spise dårlig mat lenger, det byr meg i mot. Kan nesten ikke vente til jeg er hjemme og kan begynne å spire; jeg gleder meg!

Der kom dattera mi, Martine på 17 år, inn døra med Tortilla Chips med spirer til mammaen – herlig, det går an! Ikke helt sunt kanskje, men sunnere enn vanlig potetgull tenker jeg, så her må man ikke være så slem med seg selv.

Min videre tanke nå er at jeg skal ha et varmt måltid i uka, og jeg skal faste en dag i uka (faste på juice), kjøpe kvalitetsjuicemaskin og blender, samt dehydrator for å kunne lage knekkebrød og lignende. Synes i det hele tatt at denne veien er spennende, og jeg føler det er 100% rett for min kropp, så det er bare å glede seg over beslutningen fortsatt.

 

Grønn på raw food # 1 – 27.10.14

Jeg har tatt et valg. De neste to årene vil jeg forske på min egen kropp og helse. Jeg vil undersøke hva som skjer med kroppen om jeg lever på raw food. Hvorfor akkurat to år? Jo fordi det sies at det er tiden det tar å bytte ut nesten alle cellene i kroppen. Egentlig tar det 7 år, men en veldig stor andel gjøres på to år. Jeg har brystkreft med spredning og derfor passer det meg bra «å bli ny».

Vel, at det er så mye valg er nesten feil å si, det er nok heller det at jeg følger intuisjonen min. For fire måneder siden fikk jeg en magefølelse på at jeg burde gjøre noe mer angående kostholdet mitt, i tillegg til å kutte ut sukker og hvetemel, som jeg allerede hadde gjort. Raw food dukket opp stadig oftere i artikler og videoer; historier om mennesker som brukte raw food som medisin – dette var interessant!

Jeg hadde null kunnskap om raw food, eller som jeg sier det: ”Jeg er helt grønn på raw food!”Fortsatt er jeg rimelig grønn på raw food, men i dag – den 27.oktober 2014 har jeg startet min raw food reise. Jeg påstår absolutt ikke at dette er den eneste veien en kreftpasient bør følge, det er heller slik at jeg følger intuisjonen, vil undersøke dette, og inviterer dere med på reisen.

«Hva er raw food?» får jeg mange spørsmål om, noe som jeg vil dele etter hvert som jeg selv lærer. Kort fortalt er det mat som ikke er varmet opp på mer enn 42 grader, altså er det levende mat. Maten er ikke prosessert, helst økologisk, og raw food gjør at vi får maks ut av næringsverdien i maten. Noen mener helsegevinsten kommer bare ved å innføre noe raw food, noen lever 80/20, noen varierer veldig på hvor mye av maten som er raw food.

Min intuisjon forteller meg at jeg skal leve på så mye raw food som jeg klarer, at jeg må ”all in” i dette, og at jeg trenger en renselse av kroppen. Det holder ikke å strø noen spirer på pizzaen for å si det sånn.

Samtidig så skal dette være mulig å gjennomføre. Jeg bor i Finnmark med lite tilgang på det jeg trenger, og er mye ute og reiser – ja, så ser jeg at dette er en prosess som vil ta tid både og innføre og å lære.

Når dette skrives sitter jeg på flyplassen i Alta. Det er en lang reise hjem fra Oslo så noe mat var nødvendig – for å si det sånn, flyplasser er allerede en utfordring for de som ikke spiser sukker eller hvete – det bugner av baguetter og pølser med brød. Da gjelder det og ikke være for hard med seg selv, og heller finne best mulige løsning der og da. Det eneste jeg kunne spise ble en cæsar salat. Neppe økologisk, og den inneholdt litt kylling og krutonger…

Men vet dere hva – det føltes så bra å spise den salaten! Det er som jeg kjenner at – yes nå er jeg i gang! Jeg kjøpte ikke brus, som jeg ofte gjør på reise. Jeg drakk vann. Og jeg tenker, hmmm – jeg kan sikkert lage mine egne ”krutonger” uten hvetemel, og hjemme kan jeg mekke en mer spennende salat, but hey – dette føles bra! Kanskje jeg kan få tilgang på økologisk kjøtt om jeg føler behovet for det!?

Mange spørsmål og tanker, men mest av alt en glede, jeg kjenner i hele meg at dette er rett! Så kom jeg plutselig på at jeg har rå sjokolade i veska fra en av kursene jeg har vært på de siste ukene. I alt tre raw food kurs. Mer om kunnskapen og inspirasjonen fra disse får du i neste innlegg. Nå kommer flyet, Kjøllefjord neste stopp, med en spireboks i kofferten, som jeg gleder meg til å teste!

Lucky Linda Persen

 

Kursene jeg gikk på:
Raw living food Norway som drives av Inger Kjærstad (les Ingers innlegg «Et viktig valg, et riktig valg» på Kreftkamp). Inger er sertifisert raw­food gourmet chef.

Hippocrates som drives av lege Christian Daling og ernæringsfysiolog Magnus Angeltveit Kjølen.
 
Les Lindas andre innlegg:

Mitt svar på kreftgåten 

Fra 8 svulster til kreftfri

Et halvt år uten cellegift

Om frykt

Galgenhumor og kreft 

Kommentarer

36 thoughts on “Grønn på raw food

 1. Tone Lise Tonning Wulff says:

  Supert! Nå er du altså igang! Spennende! Jeg har også vært på kurs hos Hippocrates, de er flinke. Nå venter jeg på kurs om sushi. Det ville vært moro å lære! Kanskje vi ses på Hippocrates? Blir artig å følge deg. Jeg er ganske alene i omgangskretsen om å leve på Raw Food så fint å følge likesinnende.

 2. Lucky-Linda Persen says:

  Hei Tone! Ja både hippocrates og raw living food norway var kjempeflinke! Blir nok flere kurs på meg, godt å få møte andre og lære mer, ikke bare fra bøker og nett. Ja jeg er nok alene her jeg er, så hadde vært moro med noe treff 🙂 Ha en fin fin dag Tone!

 3. Lucky-Linda Persen says:

  Takk det samme til deg Laila! Ja, hvorfor ikke, start forsiktig, vet du – jeg kjenner på hele meg at dette er rett. For første gang har jeg virkelig elsket å spise en salat… jeg har tilberedt den med kjærlighet.. og det var nydelig.. dette handler om balanse – 🙂 <3

 4. Wivi Engen says:

  Lykke til videre på din reise. Jeg har som du vet vært på Hippocrates Health Institute i Palm Beach Florida som fokuserer veldig mye på spirer og hvetegress, grønn juice og veldig mye grønne grønnsaker, inkludert faste en gang i uken. I tillegg til dette så er det mye fokus på kosttilskudd. Jeg gikk hardt ut og synes det fungerte veldig bra en stund. Merket at kroppen justerte seg og at jeg synes det var gøy å ta kontroll og "spise for livet". Jeg har også fått god støtte fra mine venner og mamma. Og flere av mine venner har begynt å juice så det er gøy. Jeg må innrømme at jeg har gått på noen smeller og det største savnet har vært brød, smør og ost. for å si det sånn. Må innrømmer at jeg har hatt noen smeller fordi Hippocrates Modellen som de legger opp til på HHI er veldig streng. Men det å skeie ut nå og før Hippocrates er ikke det det samme ;-). Jeg må nå gå litt i tenkeboksen og lytte til intuisjonen min. Når jeg greier å planlegge og lage opp en del mat som gir god smak så fungerer det bra. Så planlegge av innkjøp og forberedelser er virkelig et must. Jeg må også se på den økonomiske biten for det er virkelig ikke gratis å leve økologisk i Norge og kosttilskudd er heller ikke gratis, men det er utrolig hva vi får til når vi har det som en prioritet. Brian Clement, direktøren på HHI i Florida foreslo at vi kunne legge den ukentlige fastedagen til reisedagen for da slapp vi å bekymre oss for flyplassmaten. Men de var ganske så ekstreme. Hurra for deg som greier å lytte til intuisjonen din. Jeg jobber med den saken slik at jeg ikke bare kjører på uten å lytte til hva kroppen faktisk trenger.

 5. Lucky-Linda Persen says:

  Hei Wivi, tusen takk for at du deler dette.. setter pris på det! Ja, jeg har vudert at jeg nok ikke reiser til Florida, lukter litt på andre steder med fokus på flere ting, ikke bare kosten. Legen jeg er hos nå snakket om at må man ta kosttilskudd så er det noe man gjør feil, og han er jo "hippocrates" lege. Magefølelsen min sier nei til kosttilskudd, selv om jeg vet dette er noe mange praktiserer i fht kreft, men får se, skal vurdere. Jeg vurderer ASEA da, kjenner du til det Wivi? Jeg har bestemt meg for å ha varm måltid en gang i uka, og ellers når jeg virkelig føler for det, spesielle anledninger osv. Så bra dine venner har begynt å juice, bra du sprer dette. tror vi er inne i en endring. Jeg tenker jeg vil leve på raw food, men det kan ikke være nazi, jeg har så masse å lære, og mens man lærer skal man leve… jeg vil ha hage.. men hallo, det er vinter snart… så man må bare senke skuldrene litt tror jeg og se hvor og i hvilken situasjon man er. INTUISJON – den er først hos meg… vil anbefale deg å jobbe masse med den Wivi, jeg tror den gir klarere svar enn noen kurs osv.. klem fra Linda 🙂

 6. Heidi Strand says:

  Har og måtta kutta både hvetemel og sukker over lengre tid ..å DET kain vær utfordrende på reiser! Cæsar Salat e og min favoritt…å knekkebrød/nøtter tilgjengelig i væska og dkyr uten sukker e kjekkt å ha når blodsukkre svinger…har hatt sukker altfor tilgjengelig ferr tia ætte lengre opphoill..å kroppen sei ifra tvert at dein ikke vil ha d! Så kosthold å helse hæng nok vældi sammen, så d e flott at DU kain hjølpe oss ainner t vår vei t bedre livsstil og…Lykke te..SKA kjøp boka di! 🙂

 7. Gudrun Carlsen says:

  Takk for at du deler Jeg og min mann har levd 50/50 i 30 år og av og noen dager 80/20 Det med sukker er helt uaktuelt for oss da jeg er diabetiker. Og ikke frister det heller Siden jeg nå er nyoperert for kreft i tarmen er jeg veldig opptatt av hva jeg kan spise, eller rettere sagt hva jeg tåler. En ting jeg prøver å minke enda mer ned på nå er selvsagt kjøtt. Og salt. Da ønsker jeg alle lykke til med utfordringene i hver enkelts livVi får det til hvis vi vil

 8. Gudrun Carlsen says:

  Takk for at du deler Jeg og min mann har levd 50/50 i 30 år og av og noen dager 80/20 Det med sukker er helt uaktuelt for oss da jeg er diabetiker. Og ikke frister det heller Siden jeg nå er nyoperert for kreft i tarmen er jeg veldig opptatt av hva jeg kan spise, eller rettere sagt hva jeg tåler. En ting jeg prøver å minke enda mer ned på nå er selvsagt kjøtt. Og salt. Da ønsker jeg alle lykke til med utfordringene i hver enkelts livVi får det til hvis vi vil

Legg igjen en kommentar