Galgenhumor og kreft

29.august 2013 får jeg diagnosen brystkreft stadie T3. Jeg er 38 år. En uke senere får jeg beskjed om at kreften har spredd seg til lungene. Uhelbredelig kreft. Dagen etter står jeg på scenen og holder et humoristisk foredrag om psykisk helse.

Hvorfor? Fordi humor er ekstremt viktig i livet mitt, og jeg tror fra innerst i sjelen at humor er en av de viktigste medisinene jeg kan gi meg selv.

Galgenhumor er en form for svart humor som jeg føler er befriende i den tøffe situasjonen jeg befinner meg i. Det å kunne le av tragedien, det å søke etter lyspunkter, groteske til tider, kanskje uforståelig for utenforstående, men noe av det som holder meg i live bokstavelig talt, mener jeg.

Humor som en rød tråd
Årsaken til at jeg bruker galgenhumoren er flere: jeg har hatt en ganske tøff oppvekst, blant annet med mye alkohol i omløp,  og det var humoren som hele tiden berget meg. Jeg begynte med revy og amatørteater da jeg var 12 år. Det snudde livet fra stille og sjenert, til utadvendt!

Takk og pris for det! Jeg har vokst opp med ekte revykultur, vært ute en vinterdag før i form av blant annet konkurs, og det at jeg er fra Finnmark. Her tvinges vi ofte til å  improvisere når værgudene raser som verst.

Jeg har mange «gærninger» i mitt nettverk og det hjelper. Jeg bor i et fantastisk samfunn på kysten i Finnmark, i Kjøllefjord – her er det lov å være litt sprø, et samfunn fullt av folk som støtter. Takknemlig for at jeg bor her 🙂

Alternativ behandling
Jeg søker alternative behandlingsformer, jeg er selv healer, og mottar og healing. Jeg jobber mye med selvhealing og egne energier.

Jeg skal nok ut av landet et sted uten at jeg vet enda hvor og hva. Jeg lar intuisjonen min bestemme det når tiden er inne. Jeg tror på en kombinasjon av skolemedisin og alternativ behandling og egen innsats – dette tror jeg vil gi meg et langt og godt liv.

Provoserer
Jeg vil nok provosere noen med måten jeg «angriper» sykdommen, men jeg bruker kun meg selv – og det tenker jeg er lov. Med tiden tror jeg dette vil bli naturlig, å bruke mer humor som medisin.

Jeg synes boka «Kreft & terrenget ditt» har hjulpet meg masse – det er som en «kreftbibel». Jeg skriver selv på min første bok. Til daglig er jeg foredragsholder.

Frisørtime med vri
Når jeg bare 10 dager etter første cellegift mistet store deler av håret, inviterte jeg to venner hjem til meg: ei som skulle klippe gærne frisyrer før vi fjernet alt, og en som fotograferte hele seansen. Det var god middag, vin, og masse latter – galskap!

Når jeg finner hårstrå i maten parerer jeg med: ”Ja, det er hvert fall ikke mitt hår!” Det gir rom for andre rundt meg også å le litt av det hele, når de merker at jeg kan fleipe med det. Min datter og hennes kjæreste sendte meg to luer med påskriften ”Bad Hair Day” og ”YOLO”.

Når jeg var ute i Oslo, og skulle spise med ei venninne, prøvde vi å få et ledig bord ved å si at vi var ute for å spise et siste måltid. Servitøren tillot seg å le han også. I jula laget jeg en sang som heter ”Julekreftsvise”, men jeg synger definitivt ikke på det siste verset!

Jeg tuller med at ingen sier nei til meg lengre, fordi jeg tar bare frem kreftkortet. Du kan vinne med dårlige kort hvis du er god å spille mener jeg, og et av mine gullkort er humoren.

Forskningsbasert moro
Det er ikke bare tull og tøys med galgenhumoren. Jeg forsker på forskningen, og finner stadig materiale som sier at humor er viktig når en er syk, og kan være med på både å forebygge samt gi et friskere og lengere liv. Sykdom sitter ikke bare i kroppen, men og i sjelen. Latter forbedrer effektiviteten av T-celler, noe som fører til et sterkere immunforsvar, og som kjent er ikke immunforsvaret til kreftpasienter mye å skryte av.

Å le av egen situasjon betyr ikke at jeg fortrenger fakta eller aldri gråter. Jeg lar ofte tårene renne, som trebarnsmor, og med et stort nettverk kjenner jeg sårbarheten og det skjøre. Livet som kreftsyk er virkelig en berg og dalbane, men med humoren så kraftig i meg blir ikke nedturene så lange.

Leve, og ikke bare eksistere
Vi skal alle dø en dag. Det handler for meg om at de dagene jeg har her på jorden så skal jeg virkelig leve, ikke bare eksistere. Den dagen jeg dør så vil mine kjære gråte, men jeg ønsker også at de skal feire at jeg levde et godt liv med masse latter.

Jeg tror humor bidrar til mer åpenhet. Kreft er noe som rammer så mange i løpet av livet, enten vi blir pasienter eller pårørende. Det hjelper å snakke om det. Det blir mer ufarlig.

Som min tiårige sønn sa da det viste seg at jeg responderer veldig godt på cellegiften, og svulstene ikke lenger er synlige: ”Mamma, det e nok også fordi du flire så masse!”

Når sykdommen rammer så tenker jeg at leger får gjøre sin del, så gjør jeg min, noe som for meg betyr et godt kosthold, fokus på antikreftsinn, og en stor porsjon galgenhumor.

Mine beste råd:

  • ”Ta ikke livet så alvorlig, du slipper ikke levende fra det likevel”
  • Ikke bruk tiden på å google hvor syk du kan bli, finn heller de gode historiene, de som skaper optimisme
  • Vær åpen
  • Gi aldri opp håpet, forskningen gjør hele tiden fremskritt
  • Tro at du selv kan påvirke til det bedre

Med ønske om et godt 2014 til alle

Lucky Linda Persen

Kommentarer

18 thoughts on “Galgenhumor og kreft

  1. Turid Eide Strempa says:

    Så sant!Som kjent:en god latter forlenger livet!Utrolig hva man kan greie med humor(også galgen).Du følger nok den riktige veien,Linda.Krysser fingrene og ler sammen deg.

Legg igjen en kommentar