Fra fersk mamma til kreftsyk

I slutten av mars 2013 fødte jeg mitt første barn, en perfekt liten gutt som skulle vise seg å bli viktigere enn noe annet. Jeg var i veldig god form hele svangerskapet, og var så heldig å kunne jobbe frem til jeg måtte ut i permisjon. De første symptomene på at noe var galt kom en måned etter fødselen. 

Det økte på med symptomer;  blåmerker på kroppen, tilbakevendende feber, slapphet, lite matlyst og vektnedgang. Noe var galt, men fastlegen tok ikke disse symptomene på alvor.

Jeg byttet fastlege, og fikk til slutt ta beinmargsprøve på mitt lokale sykehus. Dagen etter, fire måneder etter fødselen, kom sjokkbeskjeden: – Du har ALL. Akutt lymfatisk leukemi. Samboeren min som var nybakt pappa hylgråt, jeg var rolig og hadde kun ett spørsmål. Kan jeg bli frisk? – Du kan bli frisk, men jeg gir deg ingen prosent, svarte legen.

Madelen på cellegift
Hva cellegift gjør med kroppen etter få måneder.
Madele og Samuel
Meg & Samuel

Derfra gikk det slag i slag. Tre dager etter var jeg pasient på Rikshospitalet. Avdeling for kreft og blodsykdommer. En eviglang kamp som må gjennomføres, om man er så heldig å bli kurert. Hvor tøft det skulle bli, hadde jeg ingen anelse om, og det var kanskje like greit.

Størst av alt er kjærligheten
Størst av alt er kjærligheten

Jeg er velsignet med verdens beste familie og venner som har vært der for meg hver eneste dag. Ikke en dag har jeg vært innlagt alene. Selv om jeg var 27 år, var og er mammaen min viktigere enn noengang.

Mitt forbilde - mamma
Mitt forbilde – min mamma ❤️ Hver eneste dag har hun vært hos meg.

Det tøffeste har vært at mine nærmeste har sett meg så syk. Så syk som et menneske kan bli, men vi har hele tiden visst at dette må til for at jeg skal bli frisk.

Kjærligheten, troen på at bedre tider vil komme har vært større enn frykten for å dø.

Selvfølgelig har det vært nedturer på grunn av smerter, tapt tid med min nyfødte sønn, og mitt tantebarn som kom til verden da jeg var på mitt sykeste, men vi har kjempet denne kampen sammen.

Familie
Min høygravide søster og bestevenn, min kjæreste Samuel.

Det har vært en lang behandling, to og et halvt år. I februar 2016 er jeg ferdig, og forhåpentligvis frisk. Jeg har vært heldig. Andre sykdommer har kommet på grunn av den tøffe behandlingen, de skal jeg ta fatt på etter endt cellegiftbehandling.

Verdens beste venner
Verdens beste venner, de har gjort alt de kan for meg og jeg er evig takknemlig. Fra årets julebord 🙂

Jeg har fått noe som heter avaskulær nekrose. Det begynte med smerter i venstre bein, så høyre bein og nå begge skuldrene/armene. Det er dødt ben, for det har ikke kommet nok blod. Dette er sjeldent for de på min alder, så legene er litt rådville. Jeg skal til Riksen i slutten av februar for å ta nye bilder og diskutere eventuelle operasjoner. De tror sykdommen kommer av kreften i seg selv, av mye kortison som jeg har måttet ta + cellegift.

Jeg hadde tatt akkurat det samme igjen, ellers hadde jeg ikke fått muligheten til å bli frisk.

Det viktigste er å bli kreftfri. Til sommeren skal jeg til sydligere strøk med familien, en etterlengtet tur med de kjæreste jeg har.

Det har vært noen tøffe år, men nå vet jeg hva som virkelig betyr noe i livet: Å være frisk, gjøre «vanlige» ting, bruke tid på de som betyr mest for meg.

En stor takk til helsevesenet i Norge som gir meg muligheten til å bli gammel. Familien min og vennene mine, uten dere hadde jeg aldri klart å holde humøret oppe. Min kjæreste og  Samuel. Takk for at du kom til verden våren 2013.

Til dere andre som er syke, ikke gi opp, gjør det dere orker – dere kjenner kroppen deres selv best. Ta i mot besøk når det er mulighet for det, det kan gjøre dagen mye lettere. Alle opplever kreft forskjellig.

Jeg skulle selvfølgelig vært foruten, men jeg sitter igjen med mange gode minner, følelsen av å vite hva ubetinget kjærlighet er – det er ofte rett foran øynene våre.

Mine beste råd:

 • Lytt til kroppen din, føler du at noe ikke stemmer – ikke gi deg før noen tar deg på alvor. Jeg måtte kjempe i fire måneder før jeg fikk diagnosen. Fire måneder uten behandling når man har ALL kan føre til død. Jeg kom i grevens tid.
 • Ta i mot hjelp fra andre, det er mange som vil hjelpe deg. Ikke føl skyld for ting du ikke får utført, det er en naturlig årsak til at vi ikke er som før. Tro på deg selv, du er sterkere enn du tror. Jeg visste ikke om min psykiske styrke før jeg selv ble syk.

Varme klemmer til dere fra Madelen – som gleder seg til 2016 🙂

På tur i skogen
Meg og sønnen min på tur ⭐️

Kommentarer

97 thoughts on “Fra fersk mamma til kreftsyk

 1. Jannik Magnussen says:

  Sterk historie og så godt å lese at det går fint med deg. Jeg fikk ALL som 18 åring(er nå 41), "bodde" på Riksen med enten mamma eller pappa og det er fantastisk å ha omsorgsfulle foreldre, familie og venner rundt seg. Det er mange av oss der ute som hvet hva du har gått igjennom og som heier deg videre. Ønsker deg all verdens lykke til når du går inn i en ny epoke i livet ditt og kan legge minnene og behandlingene bak deg. Både en selv og de rundt oss lærer mye av det vi har vært igjennom, og vi kan bruke erfaringene på en positiv måte. Selv har jeg blitt mamma til to, helt kreftfri og du har mye å glede deg til. Stå på og takk for at du delte din historie.

 2. Anne Eliassen says:

  Foe en fantastisk hyggelig og sterk historie❤️ Ønsker deg masse lykke til videre. Hilsen en som jobber i helsevesenet og vet hvor viktig det du skriver er. Lykke til videre, må alt godt komme din vei, det er deg vel fortjent

 3. Lilly Leif Lehn says:

  Vakre,gode og sterke Madelen! Gripende,sterkt og fint illustrert forteller du her om din lange og tøffe sykdomsperiode. Du skal vite at du har vært med oss i tankene hele veien. Nå ønsker vi deg alt godt videre i livet! Må det bli mye hygge og koselige stunder sammen med din fantastiske og flotte familie!

 4. Hanne Martinsen says:

  Hei og godt nytt år !!! Dette året skal bli bra ,og din historie var fllott og sterk å lese . Glad for å høre se at du er ute på tur med din nydelige sønn. Dette er en kamp ,har selv hatt brystkreft ,og bruker masse medisin som jeg blir syk av . Gjør alt det beste ut av situasjonen og lever lykkelig med de små ting som ikke betydde mye så mye før . Ble mormor når jeg lå på Radiumhospitalet og det var min store lykke å oppleve i min usikre hverdag da . Vi nyer livet ,ønsker deg alt godt jeg dele også mine ting og det er godt for oss . Jeg heier på DEG

 5. June Emuna Helen says:

  Du er jo bare rå da kvinne <3 Sender deg litt fjernhealing hvis du godkjenner <3

  Jeg har ikke hatt kreft, men jeg har vært veldig syk og vært igjennom et personlig helvete.

  Du har all min respekt og må kjærligheten alltid være med deg.

  Også dere andre som leser <3

  Livet er nå, lev det som hver time er den siste, for du vet faktisk aldri hvor mye tid du får.

 6. Toril Dahle says:

  Det var en fin historie når det nå ser ut til å ende godt,- at du blir frisk av kreftsykdommen. Jeg har selv vært frisk nå i tre år etter kreftoperasjon og cellegift. Livet er så godt å leve med så mange kjære rund seg. Livet blir mer verdifullt etter en opplevelse hvor en føler døden har "banker på", og hvor en føler seg frisk igjen.

 7. Marianne Bjørnå says:

  Jeg tror på rosa. Jeg tror at latter er den beste kaloribrenneren. Jeg tror på kyssing, mye kyssing. Jeg tror på å være sterk når alt synes å gå galt. Jeg tror at fornøyde jenter er de peneste jentene. Jeg tror at i morgen er en annen dag, og jeg tror på mirakle <3 Takk for at jeg har fått og får ta del i din kamp og for at du er i livet mitt <3 L o v e

 8. Nina Bjørnethun says:

  Åh…Jg får vondt langt inn I den inderste krok I hjertet. At du som ung og ikke minst nybakt mor ska måtte oppleve noe så vondt.
  Det har vist seg gang på gang at fastlegger ikke tar spesielt unge på alvor… min datter fikk kronisk moloen leukemi,noe som helst rammer 60kr gamle menn. Det har vært diskusjon om de skulle dekke medisinen for andre fordi den var så dyr..måtte søke om å få den ,hun var visst nr 4 I landet som fikk den. Det var helt på prøvestadiet.. så jg forstår godt hvilke tøffe år du har opplevd selv om jg ikke har vært I dine sko. Jg dro min datter fra lege til lege I et år!!! Det var I siste liten..
  Jg har strikket luer t kreft foreningen jevnt og trutt..
  JG ØNSKER DEG ALL VERDENS LYKKE ,OG AT DU BLIR 100%FRISK
  en posetivt ting kommer du til å oppleve,det er så utrolig mye du ikke tar for gitt lengre,som du kanskje hadde gått glipp av uten. Og du kommer til å føle glede av "småting" andre ikke tenker på .
  VARME TANKER,OG KLEM FRA MEG .

Legg igjen en kommentar