Fra cellegift til helseaktivist

Sommeren 2011 skulle bli en anderledes sommer. Familien min reiste på ferie til Israel, et spesielt reisemål og en ferie jeg kommer til å huske for bestandig. En dag da jeg satt på stranden kjente jeg en stikkende smerte i brystet, en smerte jeg ikke hadde kjent tidligere. Samme kveld oppdaget jeg en kul, og jeg forsto at dette ikke var bra.

Vel hjemme fra ferie gikk turen til legen, og videre for utredning. Diagnosen fikk jeg på dagen, og operasjonsdato ble satt. Jeg fikk vite at jeg hadde en sjelden type brystkreft, og at jeg ville bli frisk. Likevel måtte jeg igjennom en brystbevarende operasjon, cellegift og strålebehandling. Dette fordi jeg var ung og fordi det ville redusere risikoen for tilbakefall.

Jeg tok i mot det jeg fikk av behandling med takknemlighet og jeg tålte den tøffe behandlingen godt. Under en slik periode i livet får man god tid til å reflektere. Jeg hadde bestandig vært opptatt av kosthold, evig slanker, trening osv. Jeg tenkte mye på om jeg kunne ha gjort noe annerledes, men legen min sa nei.

Den unge legen som skrev meg ut etter strålebehandlingen mente derimot at sukker er brennstoff til kreftceller. Etter behandlingen sa min kontaktsykepleier til meg «Nå har du ansvar for egen helse». Jeg tok henne bokstavelig talt på ordet.

Jeg startet på mitt første detox-kurs hos en dansk ekspert. Jeg fikk hjelp av henne og hun svarte på alle mine spørsmål. Det var en ny verden innen ernæring som åpnet seg for meg. Resultatene lot ikke vente på seg. Energinivået mitt økte, jeg gikk ned noen kilo, huden ble flott og jeg var på en god plass.

Tilbake i jobb, trening og min vanlige hverdag tok jeg etterhvert utdanning til detox-terapeut og veileder innen kosthold. Jeg har et stort ønske om å hjelpe andre som har hatt det litt tøffere enn de fleste. Ved å vise at en kan ta kontroll over noe på egen hånd. Selv om man har vært syk, så finnes det håp. Et håp om å finne tilbake til seg selv.

Den brutale sannheten. De to øverste er fra sommeren 2011! Pløsen, utbrent, sukkertryne. At kosthold , ro på systemet, turer, takknemlighet, yoga osv har vel alt å si. Jeg er snart 50 år 😅 så det er ikke så galent. Ingen sylfide, asket men rent må det være. Jeg er ikke i tvil!!

Å ha kunnskap gir meg en følelse av kontroll, det gir en trygghet i forhold til at jeg gjør det jeg kan for å bevare en god helse. Det er godt å ha overskudd, ingen senskader og  være i jobb. Angsten for tilbakefall kan komme på besøk, men det er distansert det jeg har vært igjennom. Avstanden begynner å bli stor. Man blir visere og litt rarere av en slik prosess.

Jeg tør ikke leve utsvevende i næringsveien. Ikke bare på grunn av kreft, men også i forhold til andre sykdommer (jeg jobber i hjemmesykepleien og jeg ser det). Men også jeg skeier ut og tar en fest, får lyst på godterier og annet. Men det er ikke til hverdags.

Forskning viser at kosthold og sykdom har stor sammenheng – også kreft. Sukker, raffinert mat, lettvinte løsninger, miljøgifter – jorda som maten vår dyrkes i. Husholdningsartikler og toalettartikler er jeg også opptatt av,- at de er rene og kjemifri. Miljømerket!

Med ernæring kan en spise seg til bedre helse – en bedre hverdag, med mindre tretthet og hverdagsvondter. Ernæring kan ikke alene gjøre en frisk, men det kan være et godt redskap til å ha en fin kontroll på hverdagen. Ved å ha kontroll og bevissthet over hva en spiser. En kan erfare at det gjør godt, at en ser bedre ut, føler seg finere og for noen kan ønsket om å minste noen kilo være en god bonus.

Litt om detox og periodisk faste:
Detox
høres strengt ut, men i virkeligheten betyr det å støtte opp om kroppens organer og vitalitet. Det finnes flere typer detox, og en kan velge og tilpasse et hvert enkelt behov. Det første en ser på er fordøyelsen, uten en velfungerende tarm, fungerer svært lite.

Ved en detox spiser en ren mat, veldig mye grønnsaker, bær og noe frukt. Jeg forsøker å tilpasse hvilken sesong vi er i. En kan ha full vegetarisk detox og en kan tilsette kjøtt, fisk og egg.

Periodisk faste går ut på å gi kroppen et pusterom. En oppretter da noe som vi kaller et spisevindu. Hvis du skal faste for eksempel for vektnedgang så er det viktig med lavkarbo og 2-3 måltider mellom 13.00 og 19.00. Og mye vann. Kroppen vil da nyttegjøre seg det den har fått, fordøyelsen får tid og en kan oppleve vektnedgang.

Detox kan aldri inngå som behandling for sykdom, men det kan være en fin støtte under og etter behandling. Dette fordi man optimaliserer næringen og støtter opp om kroppens organer og utrensning.

Jeg er også kjent med vannfaste som det mest ekstreme, juicing og Gerson terapi. Sistnevnte er brukt i kreftbehandling i USA ved Gerson instituttet: juicing og vegetarisk kosthold.

Mine beste råd:

  • Bli bevisst hva du spiser. Velg naturlig og ren mat. Mengder med grønnsaker, omega3 og D3vitamin (sjekk status hos lege).
  • Lange gåturer, stillhet og ro.
  • Gode relasjoner og takknemlighet er mine stikkord for en god hverdag.

Wenche Mirjam Holm

Jeg tilbyr i dag konsultasjoner innen detox og kosthold. Du er velkommen til å ta kontakt: wenchebaro@gmail.com

http://www.kjernesunn.no/

Kommentarer

Legg igjen en kommentar