Fotball sparer beina

Fotball sparer beinbygningen hos menn med prostatakreft. Når eldre menn med prostatakreft spiller fotball, øker de farten og bremser de så mange ganger, at deres knokkelvekst blir stimulert, viser en ny ph.d.-avhandling.

Menn med prostatakreft risikerer å få osteoporose som en bivirkning av behandlingen . Men ved å spille fotball i 32 uker, kan mennene styrke beinbygningen sine så mye at det tilsvarer 2-4 år yngre beinbygning, viser en ny doktoravhandling.

Beinbygningen blir styrket, når man sprinter, hopper, bremser, vender og sparker til ballen på gressmatten.

Selv eldre menn som er under behandling for prostatakreft får sterkere beinbygning av å spille fotball. Det viser en ny ph.d.-avhandling som nyutnevnt ph.d. og fysioterapeut Jacob Uth fra Universitetsshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning (UCSF – i Danmark red. anm.) står bak.

Det er bemerkelsesverdig fordi menn med prostatakreft normalt får svakere beinbygning som følge av antihormonbehandling som en stor del av pasientene får for å senke nivået av testosteron i kroppen.

Behandlingen har som bivirkning at beinbygningen blir avkalket som igjen øker risikoen for å utvikle benskjørhet med benbrudd som følge.

Les resten av artikkelen i Vitenskap.dk

Kilde: Cancer. dk 18.11.15

Kommentarer

Legg igjen en kommentar