Fedon om mat og kreft

Mange har spørsmål om kreft og kosthold, som de føler de ikke får svar på. Kreftkamp har intervjuet lege Fedon Lindberg som er lidenskapelig opptatt av hva ernæring kan gjøre for en; også i perioder i livet hvor en ønsker å styrke kroppen mest mulig.

Fedon Lindberg svarer her på spørsmål som er kommet inn til Kreftkamp.

KOSTHOLD OG KOSTTILSKUDD

Spørsmål 1:
– Man får mange kontrabeskjeder med hensyn til kosthold, kosttilskudd, vitaminer, antioksidanter når man har kreft. For tiden går jeg på cellegift og fikk høre at da skal man IKKE ha i seg antioksidanter. Tror i det store og hele at det er få som vet hva man skal putte i seg når man har kreft. Burde vært mer forsket på det, og i tillegg burde man som kreftpasient fått kurs eller fått info om dette fra sin kreflege/onkolog….virker som om det ikke er prioritert! Om Fedon vet noe mer om dette tar jeg imot med åpne armer!

Fedon Lindberg:
Det er viktig å ikke blande sammen kosthold og kosttilskudd. Når det gjelder kosthold vet vi nok til å kunne anbefale et kosthold som belaster blodsukkeret minimalt og som hjelper immunforsvaret til å fungere best mulig. Vi skulle gjerne hatt langt flere gode studier, men hvem vil finansiere disse, når man ikke kan selge noen patenterte produkter etterpå? Jeg mener videre at det er svært viktig med individualiserte kostråd fra kompetente fagfolk som kan nok om ernæringsmedisin ved kreftsykdom.

Enkelt og generelt sagt bør kostholdet ved kreft bestå i:

 • lavt innhold av raske karbohydrater,
 • tilstrekkelig protein fra både planter og dyr (spesielt myseprotein)
 • rikelig med grønnsaker, særlig fra løk- og hvitløk familien
 • daglig inntak av opp til 200 gram bær
 • omega -3 rik mat både fra planter (kaldpresset linfrø) og fisk (fet fisk, fiskeolje, tran, krillolje, selolje).
 • økt bruk av krydder og urter, kakao og grønn te
 • maten bør være helst økologisk

Tilbereding
Minst 60 prosent av maten bør spises i rå form og resten bør være varmebehandlet ved lave temperaturer (koking, dampkoking, ovnsteking på maks 100 grader).

Tilskudd
Når det gjelder tilskudd av antioksidanter er det som du skriver et kontroversielt tema. Det finnes ikke nok studier som med sikkerhet kan besvare spørsmålet om å ta tilskudd under behandling. Noen mener at aktioksidanter kan forsterkecellegiftbehandling og andre at de kan redusere effekten av cellegift.

Om man skal ta antioksidanttilskudd ved kreft og når en ikke lenger får cellegift/stråling er et helt annet spørsmål. Forutsatt at det er tatt gode nok ernæringsmedisinske prøver og at et tilskuddsregime skreddersys basert på prøvesvar, og av en virkelig ernæringsfaglig kyndig person, så kan kosttsilskudd, inkludert vitaminer, mineraler og antioksidanter være meget gunstig for å bidra til best mulig funksjon av immunsystemet. Det er til syvende og sist mye viktigere enn noen form for cellegift og stråling for at kroppen selv kan bekjempe kreften.

Jeg vil derfor anbefale avansert testing i forhold til behov for essensielle næringsstoffer og veiledning fra noen som kan mye om ernæring og kreft.

Antioksidanter under cellegiftbehandling
Spesielt høy dose (20-50 gram) intravenøs vitamin C, kombinert med vitamin K3 kan forsterke cellegiftbehandling, men det gjelder ikke ved alle typer kreft. Her er det mulig å ta en avansert test som kan fortelle om denne kombinasjon av vitaminer og andre naturpreparater kan ha god celledrepende effekt for den aktuelle kreftcellen den enkelte pasient har. Det er nemlig slik at akkurat som ikke alle får effekt av en type cellegift, så får heller ikke alle effekt av naturpreparater og høye doser vitaminer eller antioksidanter.

Spørsmål 2:
– Hva med vitamin B17 (amygdalin) og vitamin D. Mange kreftpasienter tar det. Har det noe for seg?»

Fedon Lindberg:
Det er svært viktig at vitamin D nivået i blodet ligger helt i øvre normalområdet, dvs. rundt 120-150 («normalt» er 50-150). Dette bør være slik året rundt og man må ta nok tilskudd til å nå dette optimale blodnivået, noe som enkelt kan monitoreres med blodprøve som alle fastleger kan henvise til og som dekkes av Folketrygden.

Optimalt nivå av vitamin D bidrar til et bedre fungerende immunsystem, slik at det kan bedre identifisere og drepe kreftceller.

Når det gjelder B17, kan noen krefttyper være ømfintlig for det og andre ikke. Det gjelder en rekke naturstoffer med kjent cellegifteffekt. Det er mulig å ta såkalt kjemosensitivitetsanalyse enten på levende kreftceller fra biopsi (noe som i økende grad er vanlig ved kjente kreftsykehus i USA), men også på såkalte sirkulerende tumorceller (CTC- circulating tumor cells) som kan isoleres fra blodprøve.

Basert på prøven kan man da se om det kan være noe poeng med spesifikke naturpreparater. Husk at bare fordi noe er naturlig betyr det ikke at det har effekt, eller at det ikke har bivirkninger.

SPESIALTILPASSET KOSTHOLD

Spørsmål 3:
– Du sier (til Kreftkamp tidligere) «At det er svært mye å hente i forhold til forebygging og behandling av kreft gjennom et spesialtipasset kosthold og tiltak som styrker immunsystemet er jeg selv hellig overbevist om, likeså om betydningen av integrativ og individualisert behandling.

Hva mener du med spesialtilpasset kosthold? Kan du gi eksempler?

Fedon Lindberg:
Ikke to personer er like og ikke to krefttyper er like. Det betyr at selv om man har foran seg hundre personer med brystkreft, har disse hundre ulike kreftsykdommer. Det krever individualisering av både selve den medisinske behandlingen, men også av kostholdet og eventuelle tilskudd.

Dette kan man gjøre gjennom avansert testing (blod, urin), som dessverre ikke er vanlig i Norge og som ikke dekkes av Folketrygden. En slik testing koster fort ca. kr. 6000 og det inkluderer ca. 150 blodanalyser fra en og samme blodprøve.

Når det gjelder generelle prinsipper i forhold til kosthold ved kreft (men det krever fortsatt individualisering) gjelder rådene som er gitt ovenfor under punktet «Enkelt og generelt sagt bør kostholdet ved kreft bestå i…».

FRUKT OG GRØNT

Spørsmål 4:
– Er det noen typer frukt og grønt som er spesielt bra mot kreft og ved spesielle kreftdiagnoser?

Fedon Lindberg:
Det er flere typer frukt og grønnsaker, og matvarer for øvrig som er bra ved kreft (både i forhold til forebygging og som støttebehandling) generelt og for spesifikke kreftformer.

Tommelfingerregel:

 • grønnsaker i storkålfamilien, såkalte brassicae (kål, blomkål, rosenkål, brokkoli etc.) er spesielt gunstig for brystkreft, livmorskreft og prostatakreft
 • særlig viktig for øvrig er hvitløk og alle typer løk
 • tomat er særlig gunstig i forhold til prostatakreft
 • omega 3 rik mat fra både planter og fisk/skalldyr er viktig
 • myseprotein, som man finner bl.a. i cottage cheese, yoghurt, kesam, Skyr og melk (men sistnevnte inneholder også 5% melkesukker, så det er ikke et optimalt valg)
 • Fargerike grønnsaker og frukt/bær er viktig, men frukt/bær bør man ikke spise i store mengder. Som forebygging ikke mer enn 200 gram og hvis man har kreft enda lavere, helst under 100 gram og da som ledd i et ellers karbohydratredusert kosthold

Spørsmål 5:
– Er det spesielt bra å spise følgende: chili, hvitløk, gurkemeie, rosmarin og oregano? Hvor mye? Ved hvilke diagnoser?

Fedon Lindberg:
Det er generelt meget gunstig med et variert «smartkarbo middelhavskosthold», som inneholder lite raske karbohhydrater, mer protein og fiber, nok av sunt fett og som inneholder masse grønnsaker, krydder og urter.

Spesielt gurkemeie og grønn te ser ut til å ha viktig effekt ved kreft, men det fordrer daglig og relativt stort inntak. Ofte kan man bare oppnå nok effekt gjennom tilskudd (kurkumin, grønn te).

Spørsmål 6:
– Hva med smoothies og raw food trenden. Er det det beste en kan gjøre ved kreft?

Fedon Lindberg:
Raw food er bra og man kan også følge en noe mindre fanatisk variant. Minst 60 prosent av maten bør spises i rå form og resten bør være varmebehandlet ved lave temperaturer (koking, dampkoking, ovnsteking på maks 100 grader).

Smoothies og juicing er jo nettopp en fin måte å få i seg mer rå mat på og spesielt grønnsaker, bær, nøtter og sunne oljer, samt myseprotein.

HVA BØR UNNGÅS?

Spørsmål 7:
– Er det noe mat som ikke er bra å spise når en har kreft?

Fedon Lindberg:
Alt som belaster blodsukkeret mye bør unngås:

 • Vanlig sukker, glukose, stivelse (brød, melbakst, poteter, ris, pasta)
 • Store fisketyper (fordi de er mer belastet med tungmetaller)

Det er meget viktig å ikke utsette mat for høy varme: grilling, pannesteking på høy varme, ovnsteking på over 100grader samt frityrsteking.

Spørsmål 8:
– Er sukker brensel for kreftceller?

Fedon Lindberg:
Ja, glukose som er det samme som blodsukker er eneste brensel som kreftceller kan benytte seg av, mens normale celler også kan forbrenne fett. Sukker (sukrose/farin) består av 50% glukose, mens stivelse (brød, melbakst, poteter, ris, pasta) er 100% glukose.

Det er viktig å ha et kosthold med lavt innhold av karbohydrat, men det gjelder raske karbohydrater og ikke grønnsaker. Grønnsaker bør man spise veldig mye av. Frukt/bær bør man ikke spise mer enn 100-200gram daglig; bær er bedre enn frukt.

Spørsmål 9:
– Hva med melk?

Fedon Lindberg:
Melk inneholder en meget viktig type protein i forhold til kreft (myse). Imidlertid inneholder melk også 1 teskje melkesukker per 100ml (2 teskjer per glass). Derfor anbefales heller yoghurt naturell, Skyr, Kesam og cottage cheese, fordi de inneholder veldig lite karbohydrat og mer protein, som er viktig ved kreftsykdom.

KVALITET OG RÅD

Spørsmål 10:
– Bør jeg helst kjøpe økologisk mat som kreftpasient?

Fedon Lindberg:
Det vil jeg absolutt anbefale. Hvis det ikke er mulig av økonomiske eller andre årsaker, bør man i det minste sørge for at animalsk mat er økologisk og at man kjøper økologisk de 20 frukt og grønnsaker som er mest belastet med miljøgifter. Liste over disse finner man her: http://www.ewg.org/foodnews/summary.php

Spørsmål 11:
– Hvordan er det i andre land. Blir en anbefalt et spesielt kreftvennlig kosthold som kreftpasient? Kan du gi eksempler?

Fedon Lindberg:
Generelt er det et trist faktum at onkologer ikke er opptatt av ernæring og livsstil for øvrig (stress, søvn, nære relasjoner, misbruk) ved kreft. Dette er ikke bare tilfellet i Norge, men generelt i den vestlige verden.

Imidlertid vil jeg si at eksempelvis Tyskland er et land som anvender mye mer komplementære behandlingsformer ved kreft enn Norge. I land som Japan og Kina er man langt mer opptatt av en mer integrert/holistisk tilnærming. Det er ekstremt mye å hente ved å ta i bruk slike komplementære metoder og hjelpe den kreftsyke til å bruke de viktige ressursene kroppen har for å bidra til helbredelse.

Til slutt; kan du oppsummere, ved å gi noen stikkord, om hva som er viktig å få i seg av mat og drikke ved kreft?

 • Unngå sukker og minimer stivelse (brød/melbakst, poteter, ris, pasta)
 • Sørg for nok protein både fra planter og dyr (spesielt viktig er myseprotein)
 • Spis masse grønnsaker generelt og fra kål- og løkfamilien spesielt
 • Spis en neve blandede rå nøtter dagler eller mer, hvis du er undervektig
 • Sørg for kvalitetsoljer, mest kaldpresset olivenolje og 2-3 ss kaldpresset linfrøolje daglig
 • Spis fargerikt, spis masse krydder og urter. Drikk mye grønn te
 • Minst 60 prosent av maten du spiser bør være rå
 • Unngå å bruke sterk varme, dvs. over 100 grader. Koking, dampkoking, langtidssteking i ovnen under100grader er bra matlagingsmetoder

Tusen takk for at du tok deg tid til å svare på alle spørsmålene fra Kreftkamps lesere!

Kommentarer

7 thoughts on “Fedon om mat og kreft

 1. HealthierEurope.info - www.DHEA.no says:

  Betaglukaner har vist seg å kunne ha en effekt på kreft ved at spesielt 1,3/1,6 betaglukaner fra bakegjær hjelper kroppens medfødte immunceller å gjenkjenne kreften slik at den kan angripes, samtidig som kroppens medfødte immunforsvar aktiveres og settes i generell beredskap. Betaglukaner anbefales og benyttes av en rekke kreft klinikker og Imprime PGG er et immunterpautisk preparat under utvikling med så langt svært gode resultater i fase 1, 2 og 3 i ulike kreftstudier sammen med ande kreftmedisiner. Her er mer informasjon om utviklingen av Imprime PGG fra Biothera http://biothera.com/pharmaceutical/pipeline.html og her mer informasjon om Wellmune WGP 1,3/1,6 betaglukaner fra Biothera benyttet i kosttilskudd: http://www.ImmiFlex.com

  Begge resursene har god oversikt over kliniske studier og animasjoner som viser hvordan beta glucan aktiverer immunforsvaret.

Legg igjen en kommentar