Farger gir positiv energi

Som billedkunstner og designer jobber jeg med farger og former hver dag. Det er min lidenskap og mitt yrke.

Fargebruk er viktig, men det har aldri påvirket meg så mye som under min egen kreftbehandling i vinter.

Vinteren med kreft
Diagnosen var kreft i skjoldbruskkjertel med spredning til lymfe i halsen; etter utredning i fire måneder med biopsi på Rikshospitalet og Radiumhospitalet. Diagnosen ble satt etter første operasjon; januar 2013. Påfølgende operasjon fulgte i februar; med JOD/strålebehandling ved påske. Nå følger oppfølging av behandling og nye prøver på Rikshospitalet hver tredje måned det første året.

Etter to kreftoperasjoner og strålebehandling var det aldri krefter nok til å jobbe over lengre tid på atelieret, men bildene ble skapt i hodet. Fargene kom til meg og ga meg så mye energi. Jeg har aldri tenkt i farger før på samme måte.

Farger ga styrke
Jeg drømte om farger; glade sterke farger som jeg kjente gjorde meg glad. Jeg tenkte bevisst på sterke, glade farger som gult og orange når dagene var tunge med operasjon eller behandling.

Yndlingsbilde
«Light» – maleri av Mia Gjerdrum Helgesen

Dette var en spesiell opplevelse og førte til en helt annen fargepalett etter at jeg var ferdig behandlet i våres.

De få timene jeg klarte å jobbe i vinter og på våren ble det skapt noen fargerike, deilige bilder som gjenskaper livsenergien jeg ville ha, og som jeg jobbet hardt mot gjennom diagnoseringen og behandlingen.

Støtte fra alle hold
Jeg er 42 år, gift og har tre barn. Venner og familie ga omsorg og varme. Jeg tror kunsten og fargene ga mere mot og styrke enn jeg kunne forvente. Fargene akkurat i denne perioden ble utrolig viktig og har forandret kunsten min.

Jeg tenker at en god ting er å finne noe som gir glede og inspirasjon til en nedkjørt kropp, der det er viktig å beholde motet.

ORGJOURNEY
«Journey» – maleri av Mia Gjerdrum Helgesen.
Mor boka. Mia Kunst 2.184
Mor boka
1000flora
«The spirit of life»

Det er en fantastisk følelse og igjen kunne skape og ikke minst gi videre til de som kjøper min kunst, og jeg opplever det som inspirasjon og glede. Det at et bilde har gitt meg så mye i prosessen i forskjellige livsfaser er gaven ved dette yrket, men like stort er det å oppleve når mottakeren bestemmer seg for et verk der jeg gir noe videre av mitt indre.

Det blir spennede nå å se hvilken vei kunsten tar nå; mot nye utstillinger på blant annet Artexpo i New York i April og stor separatutstilling i Ålesund Kunstforening våren 2015.

scan20060110_235318
«Lost» – maleri av Mia Gjerdrum Helgesen.

Det første på agendaen er lansering av det nært to-årig bokprosjektet MOR – en hyllest til mor på Juritzen forlag i november, sammen med kollegaene Gro Mukta Holter, Kjersti Salvesen og Ragnar Hartivig. Se mere info om kunsten min på nettsiden: www.artmia.no

Mia Gjerdrum Helgesen

Foto: Nina Ruud og Ragnar Hartvig 

Kommentarer

6 thoughts on “Farger gir positiv energi

Legg igjen en kommentar