Et viktig valg, et riktig valg

Mange går gjennom livet dag etter dag uten helt å forstå konsekvensene av de valgene vi tar. Enkelte mener til og med at det er andre som bør stå til ansvar for det meste av det som skjer oss i livet.

Ingen har sagt at valgene er enkle, noen av valgene kan faktisk være så kontroversielle at det kan være lurt å ikke fortelle hva du faktisk har valgt. Til og med et valg som etter nøye overveielse kan være det aller beste for deg.

For omtrent ti år siden stod jeg overfor et slikt valg og for meg var det ingen tvil.

Min historie
Jeg vokste opp i en av Oslos eldste drabantbyer, Bøler. Den ble bygget rett ved markagrensen så jeg hadde skogen som lekeområde, til alle årets tider. Jeg har alltid hatt naturen langt inn i hjertet; det å være i skogen, på fjellet, ved sjøen gir meg en sterk følelse av tilhørighet.

Etterhvert ble min mor og far skilt, og noen år senere fikk min eldre søster konstatert diabetes type 1. Syv år etter at jeg flyttet fra min far, døde han etter en hjerteoperasjon. Hans historie – i kortversjon – var et langvarig ubehandlet høyt blodtrykk.

Jeg var akkurat blitt nitten år. Min søster var da 24 år og bodde for seg selv. Hun hadde hatt diabetes i noen år. Dessverre fikk hun ikke mye støtte og på den tiden ble vanskelighetene i å mestre sykdommen for store, noe som medførte at hun ga blaffen.

Jeg husker godt hun sa hun heller ville leve mens hun fremdeles var ung enn å slite med dette nå. Det skremte meg.  Da jeg fant henne første gang hun gikk i koma, var det begynnelsen på et sykdomsforløp som kun gikk én vei.  Og som jeg ikke unner noen å opp­leve. Hun døde 30 år gammel. Da var jeg blitt 25 år.

Dype spor
Disse foreløpige to skjellsettende historiene i mitt liv satt dype spor i ung alder, større en jeg selv klarte å ta innover meg den gangen.  Men det har lært meg så mye om mennesker, liv, sykdom, død og ikke minst meg selv.

Jeg begynte på en deltidsutdannelse som naturopat ved Norsk Akademi for Naturmedisin i 2003. Det var en drøm som endelig kunne gå i oppfyllelse. Aberet ved det hele var at jeg allerede var i fullt arbeid, og hadde ansvaret for en liten gutt på 6 år. I tillegg var jeg i et forhold som ikke fungerte for meg. Jeg prøvde å fortelle meg selv at jeg hadde det bra og hadde tid nok. Det er ikke alltid lett å lytte til den indre stemmen, og aller minst følge den.

I løpet av dette året kjente jeg på en slitenhet som jeg ikke hadde kjent før som endte med en kreft­diagnose i mai 2004.

Dagen
Jeg hadde en sterk forutanelse hva som ventet hos legen. Hun fortalte at kreften var på et tidlig stadium (livmorhalskreft), men det var en aggressiv type og jeg kunne forvente standard prosedyre som dengang var å fjerne eggstokker og livmor. Det var tre ukers ventetid på å få komme til sykehuset for å forberede operasjon.

På den tiden gikk jeg også til akupunktur og homeopat for min utmattethet, og jeg hadde time samme dag som jeg fikk diagnosen. Jeg fikk sjokkpiller av homeopaten, og noen nålestikk som gjorde meg ør og lattermild.

Alternativ behandling
Noen dager senere satt jeg hjemme og kjente at for meg var det to valg: Gå ut i skogen for å sitte gjennom et våke* eller finne en alternativ behandler i utlandet. Jeg kjente sterkt at sykehus, cellegift og operasjon ikke var min vei. Av alternative behandlingssteder hadde jeg såvidt hørt om Humlegaarden utenfor København (nå nedlagt), så jeg ringte dit. De ville gjerne at jeg kom inn så fort som mulig, så jeg dro noen dager senere.

På Humlegaarden fikk jeg veldig mange typer av alternativ behandling, skånsomme mot kropp og sjel. Daglige forelesninger om alle former for behandling av kreft, synspunkter på hva kreft er, hvordan det oppstår og informasjon om de behandlingene vi fikk. Kostholdet var primært vegetarisk og rått, og vi juicet daglig. Pasientene var for det meste mennesker som allerede hadde gjennomgått konvensjonell behandling, for deretter å prøve alternativ. Det var kun én sykepleier fra Nord-Norge og meg selv som hadde kommet som pasienter rett etter diagnosen. Mange av pasientene var utmattet etter konvensjonell behandling. Jeg fikk en bratt lærings­kurve.

Intens periode
I tillegg til behandlingen ved Humlegaarden valgte jeg å ta Rebirthing, en form for pusteterapi. Jeg hadde ti sesjoner i løpet av de tre ukene oppholdet varte, og det var en intens terapi på veldig kort tid.

I løpet av ukene jobbet jeg også mye med egenbehandling fra kurs og skoler jeg hadde gått på i forkant av diagnosen: esoterisk healing, rituale og magi. Jeg jobbet mye med elementer – symboler, stener, farger, lukt, og mediterte daglig. Jeg kontaktet de personene jeg kjente som jeg visste kunne hjelpe meg og ba om hjelp. Før jeg reiste hjem visste jeg at kreften var borte.

Kreften gikk tilbake
Da jeg senere ble innkalt til sykehuset for å forberedes til operasjon, fant de ikke lenger kreft. I forkant av konsultasjonen skulle jeg fylle ut et skjema over medisiner jeg tok, dette ble tomt siden jeg ikke tok medisiner i tradisjonell forstand.

Derimot hadde jeg pliktoppfyllende laget et ekstra skjema med oversikt over de vitaminer og mineraler jeg fremdeles gikk på (medisinske høydoser) og homeopatisk medisin (misteltein- og immunstimulerende injeksjoner). En lang liste. Legens kommentar var ”ikke for å kaste blår i øynene dine, men du må forstå at du ikke kan gjøre noe for immunforsvaret ditt på denne måten”.

To undersøkelser i to forskjellige rom, fire sykepleiere, en lege og ca. 30 minutter senere kunne den samme legen konstatere at ”Dette var spesielt”. De fant ikke kreft.

Kreften har heldigvis holdt seg borte fra min kropp frem til nå, og jeg håper virkelig den gjør det i fremtiden. Det kan dessverre ingen forutsi og jeg vet heller ikke hva mine valg blir om kreften kommer tilbake. Men jeg vet at de valgene jeg tar er mine egne og at det får konsekvenser for meg i fremtiden, på godt og vondt.

Konvensjonell behandling
Min mor fikk sin kreftdiagnose (tykktarmskreft) i 2009, hun døde to år senere i 2011. Hun valgte konvensjonell behandling med operasjon, cellegift og senere stråling. De valgene hun tok var det viktig for meg å respektere og anerkjenne. Jeg klarte å stå ved hennes side på den veien hun selv valgte til siste slutt, og det er jeg utrolig glad for at jeg gjorde. For meg handler det om respekt for mennesket og bestemmelsen over eget liv. Helt til siste slutt.

Støtte uansett
Det viktigste for meg er å støtte de valgene hver og en tar for sitt eget liv i en slik situasjon, noe jeg fremdeles savner fra mange leger.

Jeg hører flere historier fra pasienter om hvordan de ønsker å ta gode valg for seg selv i det som kanskje kan være livets siste fase, eller en mulighet for tilfriskning, og de får ikke støtte hverken fra leger eller sine nærmeste.

For meg er det å ta ansvar for sitt eget liv kanskje det aller viktigste valget til å få et helt liv. Om det så varer lenge eller kort. 

Inger Kjærstad

Om Inger: Inger er sertifisert raw­food gourmet chef fra den anerkjente skolen Matthew Kenney  i USA samt raw & living food chef gjennom Creative Health Institute. Hun har lang erfaring med kostholdsrelaterte utfordringer og er opptatt av plantebasert mat, ville vekster, detox og juicing for å finne helhet og balanse i pakt med naturen. Hun driver firmaet Raw Living Food Norway, holder kurs, foredrag og er medforfatter av boka Supermat utgitt september 2013 (John Opsahl). Inger er også mester i grafiske fag og arbeider tidvis som gartner. Les mer på www.rawlivingfood.no. Om du ønsker å vite mer om behandlingene, plantebasert mat/rawfood eller har andre spørsmål til Inger ta gjerne kontakt på chef@rawlivingfood.no.

Våke: Gammel skikk fra prehistorisk tid i mange kulturer, bl.a. indiansk og keltisk. Pårørende la den døde på eget sted og satt hos vedkommende i tillfellet personen skulle våkne; eller de ønsket personen tilbake. I noen sjamanistiske kulturer brukes denne skikkes også i dag. I denne forbindelse handler det om å i første omgang «dø» for å bli «født påny» – uten sykdom. Vedkommende går da inn i en transelignende tilstand som kan vare i flere dager. Kan relateres til utrykket per i dag «å våke over de døde»

Kommentarer

24 thoughts on “Et viktig valg, et riktig valg

 1. Ingelin Aabø says:

  Ååå, Inger, DU er et forbilde! Og håper historien din når ut til ALLE! Dette er såååå viktig! Takk for at du står frem og deler din historie <3 Kjære, sterke DEG!

 2. Bente Hauge says:

  Helt fantastisk Inger! Min overbevisning er at den beste leging gjør man selv ved hjelp innenfra. Sterk tro på egne midler og fokus. Å hente krefter i seg selv og fokusere de – det tror jeg på! Det er så godt å lese slike historier. Takk for at du deler 🙂

 3. Lotte Thori Løvstad says:

  Utrolig spennede å lese hva du har vært gjennom og hva for valg du har tatt. Veldig modig å velge alternativ behandling fremfor konvensjonell behandling, og veldig flott at du deler din historie! Du er et forbilde og jeg håper og tror at mange vil velge som deg! <3

 4. Wivi Engen says:

  Det er veldig inspirerende å lese om ditt valg Inger SA Myhre Kjærstad. Takk for at du deler og så håper jeg at flere innenfor det konvensjonelle lar seg inspirere og bli litt mer nysgjerrige på andre måter å gjøre ting på slik at det kan bli mer samarbeid, større valgfrihet for pasienter og mer helhetlig behandling. Det er lov å drømme <3

 5. Inger SA Myhre Kjærstad says:

  Det er lov å drømme og noen ganger blir drømmer virkelighet. Du tar selv modige valg om dagen og du vet du har min og fleres fulle støtte på det! Kjempeklem

 6. Vivi Mona Nyborg says:

  Inger SA Myhre Kjærstad Jeg har lest historien din. Veldig bra at du er frisk. Celleforandringer er forstadier, som kan utvikle seg til kreft. Det er svært vanlig at kroppen helbreder dette selv. Hele 70 prosent av alle med celleforandringer , har en kropp som ordner opp i dette selv i løpet av 6 – 24 mnd. Det er det som er normalen. Homeopati kan aldri helbrede kreft. Og jeg synes ikke dette er en behandling man hverken skal forsøke om man har kreft, Eller anbefale til andre. Her har Kreftkamp.no et stort ansvar. Og burde kommentert din historie, med noe fakta.

 7. Inger SA Myhre Kjærstad says:

  Kjære Vivi!

  Flott at du vet forskjellen på celleforandringer/forstadier og reell kreft – det vet jeg også.

  Hva hver enkelt av oss mener kan kurere kreft eller i stor grad kan bidra til dette er irrelevant i denne sammenhengen og ikke et tema i denne artikkelen, ei heller celleforandringer som faktisk heller ikke er nevnt.

  Jeg håper at du gjerne leser artikkelen en gang til slik at du forhåpentligvis klart kan forstå at budskapet er valg.

  Våre frie valg, på godt og vondt, til å ta ansvar for egen helse samt respektere andres valg selv om det er nærmest motsatt av våre egne.

  Jeg beklager hvis det ikke har kommet klart nok frem for deg, men nå håper jeg det.

  Vedrørendes Kreftkamps ansvsr så opplever jeg at deres misjon er å formidle et variert utvalg av pasienters og pårørendes tanker, følelser, valg, opplevelser – reelle historier fra virkeligheten slik at du, jeg og alle andre berørte kan kjenne seg igjen uavhengig av ståsted, tro og viten. Det synes jeg Kreftkamp klarer veldig bra.

  Glad påske! 🙂

 8. Vivi Mona Nyborg says:

  Inger SA Myhre Kjærstad
  Kjære deg..
  Budskapet ditt er helt tydelig. Du mener alternativ behandling har helbredet din kreft. Det valget kan alle ta. Om de ønsker det.
  Men da bør de få vite at alternativ behandling ALDRI har helbredet kreft. Dette er et viktig poeng. Fordi mange dør av livmorhalskreft selv om Norge ligger på verdenstoppen i å behandle dette med skolemedisin.

  Å spre dette du kaller reelle historier, kan føre til at noen oppfatter at du virkelig har blitt frisk av slik behandling. Det er farlig dessinformasjon, Fra en som er utdannet ved Norsk Akademi for Naturmedisin og dermed har sin agenda,

  Mange av historiene Kreftkamp deler er gode. Men din historie kan føre til at kvinner med livmorhalskreft tar et feil valg.

  God påske 🙂

 9. Vivi Mona Nyborg says:

  Inger SA Myhre Kjærstad
  Kjære deg..
  Budskapet ditt er helt tydelig. Du mener alternativ behandling har helbredet din kreft. Det valget kan alle ta. Om de ønsker det.
  Men da bør de få vite at alternativ behandling ALDRI har helbredet kreft. Dette er et viktig poeng. Fordi mange dør av livmorhalskreft selv om Norge ligger på verdenstoppen i å behandle dette med skolemedisin.

  Å spre dette du kaller reelle historier, kan føre til at noen oppfatter at du virkelig har blitt frisk av slik behandling. Det er farlig dessinformasjon, Fra en som er utdannet ved Norsk Akademi for Naturmedisin og dermed har sin agenda,

  Mange av historiene Kreftkamp deler er gode. Men din historie kan føre til at kvinner med livmorhalskreft tar et feil valg.

  God påske 🙂

  PS
  Jeg anbefaler at alle vaksinerer sine jenter mot HPV gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, og håper gutter snart får det samme tilbudet.

 10. Inger SA Myhre Kjærstad says:

  Vivi, hva din agenda er kan et kjapt nettsøk på Google avsløre.
  Hva budskapet med artikkelen er kommer klart og tydelig frem fra tittel til avslutning.
  Og, leser du artikkelen vil du også se at jeg IKKE er utdannet på Norsk Akademi for Naturmedisin.

  Peace n' Love.

 11. Wivi Engen says:

  Vivi Mona Nyborg. Jeg har lever selv med brystkreft med metastaser og leser for tiden veldig mye forskjellig litteratur som tar for seg både konvensjonell og komplementerende behandling hvor jeg finner mye dokumentasjon på at det du kaller alternativ behandling absolutt har effekt. Det jeg etterlyser er ikke enten eller, men både og. Jeg ønsker helhetlig behandling hvor de to paradigmene kan komplementere hverandre ref. for eksempel slik det gjøres på The Block Center i Ilinois i USA. Boken Life over Cancer burde virkelig være til inspirasjon for Helseministeren i Norge og til Helsesektoren. En annen bok jeg leser akkurat nå heter Radical Remissions hvor forfatteren i sin doktorgrad har intervjuet mennesker/pasienter som har overlevd alvorlige kreftdiagnoser mot alle odds. Og jeg tror vi kan være enige om at det er påvist ekstremt mange meget alvorlige bivirkninger i konvensjonell behandling av kreft.

 12. Vivi Mona Nyborg says:

  Wivi Engen Trist å høre du er syk.
  Finner du noen publiserte studier av den behandlingen som anbefales i disse bøkene ?
  Ja, det er veldig alvorlige bivirkniger ved behandling av kreft. For de som kan behandles. Alle kan ikke det , som du sikkert vet, er det avhengig av diagnose .

 13. Vivi Mona Nyborg says:

  Jeg har stor medfølelse med deg Wivi. Ønsker deg mange gode dager fremover. Min agenda her, er å informere om at homeopati eller tidligere behandlinger ved Humlegaarden (de fleste kreftpasienter som betalte dyrt for seg der, er døde ) aldri har, eller vil kunne helbrede en kreftpasient. Det mener jeg kreftpasienter har kvrav på å få vite.

Legg igjen en kommentar