Mat etter magekreft

Etter at min far hadde fått påvist magekreft, ble magesekken fjernet ved en operasjon ved Radiumhospitalet i august 2007. 

Han var da 84 år gammel og fikk snart problemer med å ta til seg tilstrekkelig næring og tapte mye vekt. Da han ble utskrevet fra Radiumhospitalet, fikk han med seg et skriv med noen ernæringsråd, men ut over det ble det ikke gitt noen tilfredsstillende veiledning om hvordan man burde ernære seg som mageoperert.

Vi i nærmeste familie var naturligvis fortvilte over å se at han ble stadig mer svekket. Selv begynte jeg å undersøke om det var gode ernæringsråd å hente andre steder, men kom ikke over noe som skilte seg ut fra de (heller sparsomme) rådene min far allerede hadde fått.  

Ekspertise ved tysk klinikk
Siden jeg arbeider med tysk språk til daglig, ble det så jeg undersøkte om det kunne finnes ekspertise i Tyskland, og da kom jeg over boka Essen und Trinken nach Magenentfernung («Mat og drikke etter fjerning av magesekken«; ars bonae curae Verlag, Sprockhövel, 2003; 6. utgave 2012) av den nederlandske ernæringsfysiologen Herman Mestrom. Jeg fant så ut at Mestrom arbeidet ved rehabiliteringsklinikken Helios Klinik Bergisch-Land i Wuppertal i Tyskland, ikke langt fra Düsseldorf.

Wuppertal_Bergisch_Land
Klinikken i Tyskland ligger i naturskjønne omgivelser. Her fikk vi god hjelp og min far begynte endelig å legge på seg igjen etter å ha blitt operert for magekreft.

I mars 2008 dro min far og jeg ned til denne klinikken på et treukers opphold. Erfaringene var meget gode, og for første gang etter operasjonen følte min far at han fikk kvalifiserte ernæringsråd.

Helhetlig behandling i inspirerende omgivelser
Ved klinikken var det daglige gruppesamtaler for mageopererte, ledet av Mestrom, der han forklarte hvilke ernæringsmessige utfordringer man har som mageoperert, og der man kunne stille spørsmål og diskutere ulike utfordringer den enkelte opplevde med ernæringen.

Opplegget framsto som helhetlig, der den legen den enkelte pasient fikk tildelt, samarbeidet tett med ernæringsfysiologen og andre profesjonsgrupper, som alle befant seg under samme tak. Det ble satt inn målrettet fysioterapi, lettere treningsøkter, massasje, samtaler med psykolog, logoped mv. For hver dag ble det utarbeidet individuelle dagsprogram. Det skal også nevnes at klinikken ligger vakkert til i rolige, landlige omgivelser, noen kilometer utenfor Wuppertal.

Min far fikk en opptur etter dette oppholdet, og han var så fornøyd at vi seinere dro ned igjen to ganger. Det er åpenbart at oppholdene forlenget min fars liv og gav ham økt livskvalitet i de ca. tre og et halvt år han fikk leve etter operasjonen (han døde i november 2010).

Jeg nøler ikke med å anbefale et opphold på denne klinikken for mageopererte som får problemer med å ernære seg og med å holde en forsvarlig kroppsvekt.

Språk og pris
Her er to utfordringer jeg vil nevne. For det første språket; det er en fordel å kunne noe tysk, men ingen absolutt betingelse, siden de fleste i personalet snakker engelsk. For det andre det finansielle. Norske helsemyndigheter dekker ikke slike opphold – i alle fall var det ikke tilfelle på den tid min far reiste til klinikken. Vi sendte inn forespørsel om refusjon, men den ble avslått.

Prisen for tre-fire år siden var ca. kr 800 per døgn – men da er også alt inkludert. Eventuelle personer som følger pasienten, betaler en betydelig redusert pris, for tida 43,50 euro per døgn (ca. kr 320).

Jeg står naturligvis gjerne til disposisjon dersom noen ønsker flere opplysninger rundt et opphold på denne klinikken enn det som er nevnt her, eller dersom noen ønsker at jeg skal formidle kontakt.

Ole Letnes

E-post:  letnesole@yahoo.no

Foto: Portrett av Ole Letnes og bilde tatt fra nettsidene til klinikken.

Kommentarer

2 thoughts on “Mat etter magekreft

Legg igjen en kommentar