Diabetes legemiddel beskytter ved kreft

Menn som har diabetes og som behandles med Metformin, har lavere risiko for å dø av prostatakreft. Det viser en studie fra Canada med nær 4.000 deltagere.

Samtidig tyder andre studier og laboratorieforsøk på, at Metformin også har en beskyttende effekt i forhold til flere forskjellige former for kreft i f.eks. bryst, tarm og eggstokk.

Diabetesmidlet Metformin forbedrer menns sjanser for å overleve prostatakreft, viser en studie offentliggjort i tidsskriftet Journal of Clinical Oncology.
tabletterOGinsulinpen
Krefthemmende effekt
Legemiddelet, som er danske diabetelegers førstevalg ved behandling av type 2-diabetes, har altså en krefthemmende effekt, som forskerne nå vil undersøke om også gjelder for menn, som ikke har diabetes.- Det er gode nyheter for de mange diabetespasienter, som behandles med Metformin. Samtidig tyder andre studier og laboratorieforsøk på, at Metformin også har en beskyttende effekt i forhold til flere forskjellige former for kreft i f.eks. bryst, tarm og eggstokk, sier forskningssjef i Diabetesforeningen, Malene Bagger.

Den canadiske studien omfattet vel 3.800 menn med diabetes i alderen 67 år og eldre. En tredjedel av dem fikk Metformin, da undersøkelsen begynte.

Lavere risiko for å dø
Fire år senere kunne forskerne konstatere, at de menn som ble behandlet med Metformin, hadde 24 prosents lavere risiko for å dø av prostatakreft for hvert halvår, de hadde tatt legemidlet fra kreftdiagnosen ble gitt. Det tyder på, at den krefthemmende effekt forsterkes jo lengre tid, pasientene har fått Metformin.

Også i forhold til de pasienter, som tok andre diabetesmidler, hadde pasientene på Metformin en bedre overlevelse. Det skyldes kanskje, at Metformin virker ved å forbedre kroppens evne til å utnytte insulin, mens mange andre diabetesmidler virker ved at øke kroppens insulinproduksjon.

Spennende perspektiv
Forsøk i laboratoriet har før påvist, at Metformin kan hemme kreftcellers evne til å dele seg.

– Det blir veldig spennende å følge de videre undersøkelser av Metforminens gaunstigeveffekter, sier Malene Bagger.

Over 100.000 dansker behandles med Metformin, som har vært kjent og brukt i mer enn 50 år.

Kilde: Cancer.dk 21.8.13

Kommentarer

Legg igjen en kommentar