Bukspyttkjertelkreft – og fortsatt i live

Jeg er fortsatt i live og oppegående fem og et halvt år etter diagnosen bukspyttkjertelkreft.

Diagnosen kreft i bukspyttkjertelen fikk jeg i oktober 2011 etter sykeavmønstring fra båt (jeg er sjømann). Jeg fikk først satt inn stent for å åpne opp galleveien og bli kvitt gulfargen før operasjon. Første operasjon var en såkalt Whipples operasjon som ble utført 1. desember 2011.

Etter to dager sprakk sammenføyningen til resten av bukspyttkjertelen og jeg ble hasteoperert. Da var bukspyttkjertelen full av betennelse, resten av denne pluss milten ble fjernet. I begynnelsen av januar 2012 ble jeg operert for tredje gang grunnet en lekkasje i sammenkoblingen på tarmen (reklamasjon).

Etter seks uker på sykehus var jeg klar for hjemreise. Det ble ingen cellegift eller stråling. Jeg fikk selvsagt diabetes 1 og så fikk jeg epilepsi, og var uten førerkort et helt år. I mars/april 2015 fikk jeg en brokk i hovedoperasjonssåret.

Jeg hadde da en følelse av at noe mer var på gang og ba dem se nøye på CT bildene om det var noe mer enn  brokken. Det ble da oversett at kreften var kommet tilbake. Jeg var på ny CT i februar 2016 og da så en svulst på 3 cm. Sammenligning med de eldre bildene viste at den var 1,6 cm stor i 2015. Jeg ble tilbudt cellegift, men avslo. I stedet valgte jeg strålebehandling med litt cellegift i tablettform de dagene jeg hadde stråling.

Ved siste CT i januar i år var svulsten 3,6 cm stor. Jeg har nå nettopp vært på Cuba og påbegynt behandling med skorpiongift som en siste mulighet, så får en se hvordan det går. Uansett har jeg levd lenge på overtid og nyter livet så lenge jeg har det.

Litt om Cuba og skorpiongift
Jeg var fire dager der borte på sykehus for undersøkelser og oppstart av behandling med skorpiongift. Det ble tatt røntgen og diverse tester av blod og en generell undersøkelse. De var meget forbauset over at jeg kom helt fra Norge, etter så lang tid med sykdommen og at jeg fortsatt var oppegående og i så bra form. Jeg valgte skorpiongift ut fra det jeg har lest på nett om at det kan ha en god virkning på livsforlengelse og redusere en del av smertene som er begynt å gi utslag. Og med det kansje få en litt bedre livskvalitet den tiden jeg har igjen.

Videre var det viktig at det har hatt bra effekt på bukspyttkjertelkreft, og at bivirkninger er små eller ingen – i hvertfall sammenlignet med cellegift. Og så var det overkommelig i pris slik at jeg slapp å sette de etter meg i økonomisk krise når jeg faller fra. Så jeg fikk en fin tur til Cuba med noen ekstra dager på hotell for å slappe av litt og kose meg med en skikkelig sigar. Det var mye bedre enn å sitte på sykehuset i Tromsø å få cellegift og bli helt utslått. Behandlingen med skorpiongift fortsetter her hjemme i ca 6 måneder.  Så får tiden vise hva som skjer.

Mine beste råd:
Nyt livet. Tenk positivt og hold humøret oppe. Det er utrolig hvor mye kraft som genereres i øverste etasje. Gjør det som du føler er rett for deg og din situasjon.

Helge Ø. Johansen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar