Bremser kreft i hjernen

Avastin holder kreft i hjernen nede for lengre tid.

Det biologiske kreftmedikamentet, Avastin, kan øke tiden det tar før kreft i hjernen glioblastoma kommer tilbake. Det viser en ny studie. – Det er veldig interessant at man kan gi disse svært syke pasientene lengre tid uten symptomer, sier Dr. Iben Holten d den danske kreftforeningen Kræftens Bekæmpelse.

Glioblastoma er den mest alvorlige formen for kreft i hjernen. Bare om lag en av ti lever lenger enn fem år med sykdommen. I de siste syv årene, ble danske pasienter med glioblastoma behandles kirurgisk, etterfulgt av en kombinasjon av strålebehandling og kjemoterapi.

4,4 måneder lenger før symptomer
Når standard behandling suppleres med det biologiske stoffet, Avastin, lever pasientene i gjennomsnitt 4,4 måneder innen kreften kommer tilbake, sammenlignet med pasienter som kun fikk standard behandling. Dette i følge nye data fra den kliniske studien, AVAglio  som ble presentert i november 2012 på American nevro-onkologi kongressen, SNO, i USA.

– Det er veldig gode nyheter. 4,4 måneder lenger før symptomene kommer tilbake høres kanskje ikke ut som mye, men for disse pasientene betyr det enormt mye at de har en god tid før deres svært alvorlige sykdom kommer tilbake og gir dem symptomene, sier Dr. Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Begrenset behandlingstilbud
Avastin brukes allerede for en rekke forskjellige krefttyper. Medisinen virker ved å hemme dannelsen av nye blodkar og dermed også kreftsvulstens evne til å vokse og formere seg. Den nye studien fulgte 921 hjernen kreftpasienter fra 2009 til 2011.

– Vi har for tiden svært begrenset behandlingstilbud for denne gruppen av alvorlig syke pasienter, og det er derfor gode og positive data, vi nå ser. Det betyr mye for pasientene at de kan føle seg bedre for en lang tid, og det er akkurat hva dataene viser. Når standard behandling suppleres med Avastin, har pasienter det gjennomsnittlig bra i 4,4 måneder lenger før kreften kommer tilbake. Leveperioden forlenges altså med 70 prosent sammenlignet med dagens behandling, forklarer Dr. Hans Skovgaard Poulsen fra Rigshospitalet i en pressemelding fra det farmasøytiske selskapet Roche, som produserer Avastin.

Pasientenes livskvalitet opprettholdes lenger
AVAglio Studien viser også at pasienter som får supplert standard behandling med Avastin opprettholder livskvaliteten lenger. Pasientenes livskvalitet omfatter målinger av fysiske evner og evne til å være sosial og tenke og snakke som vanlig.

– I tillegg til å forlenge livet til pasienter er vår høyeste prioritet å sikre at pasienter har det bra. Derfor er det gledelig at vi kan holde på pasientenes livskvalitet lenger. Om det også forlenger levetiden vil vi få svar på til neste år. Da er de blitt fulgt lenge nok,  sier Hans Skovgaard Poulsen.

Kanskje økt overlevelse
Det er spesielt verdt å merke seg hva studien kan si om pasientenes overlevelsestid, sier Iben Holten. Resultater som altså først vil komme om et år.

– Hvis det kan forlenge livet til mennesker med glioblastoma så kan være en av de mange små skritt vi trenger på veien til en generelt bedre overlevelse av kreft i hjernen. Men det vet vi altså først neste år, sier Iben Holten.

Legemiddelselskapet Roche søker nå European Medicines Agency for godkjenning til markedsføre Avastin som behandling av glioblastoma i Europa.

Om glioblastoma:
Glioblastoma er en av flere typer kreft i hjernen. Det er den mest alvorlige formen for kreft i hjernen. Vi vet ikke hvorfor glimblastoma oppstår.

Kilde: Cancer. dk.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar