Leseglede i tunge stunder

Kreftkamp ber forfattere om boktips. Førstemann ut er forfatter Thorvald Steen.

Har du personlig erfaring med kreft eller annen alvorlig sykdom?
– Jeg har to nære venner som er døde av kreft. Jeg har også bekjente som har klart seg med kreft over lang tid. Selv har jeg ikke hatt kreft.

Min sykdom er en kronisk sykdom som er en progressiv muskeldystrofi. Også kjent som muskelsvinn. Det er en sykdom som hele tiden utvikler seg. Radiusen blir stadig mindre. Jeg klarer å bevege meg inne fordi boligen er tilpasset meg, men ellers er jeg avhengig av rullestol.

Jeg har vært med i en bok om kreft «Livet med kreft» redigert av Knut Olav Omås. Jeg skrev om en fotograf som het Victor Dimola som fikk kreft og ble fulgt opp på Radiumhospitalet.

Hvordan kan en komme i gang med å lese når en har tunge stunder?
– Fordelen ved å være syk er at en endelig får muligheten til å lese. I vår tid – det såkalte moderne menneske – har man evig, dårlig samvittighet fordi en ikke får lest nok. Vi mister også evnen til å lese. Det er kombinasjonen av mye teknologi som gjør det. Man blir så flakkende og man mister evnen til å fordype seg.

Så det første en må gjøre er å øve seg opp for å få de store litterære opplevelser.

Veldig ofte blir det med lesing noe som man moraliserer over, men mitt råd og mitt ankepunkt er: vær fornøyd med at du kan lese, at du har muligheten til det. Og deretter; les noe som er gøy å lese. Les mote hvis du liker mote, les tegneserier hvis du vil lese det. Tren deg opp igjen til å lese. Alt er greit; dameblader eller aviser. Lydbøker har samme effekt; det stimulerer til lesing. Ta større og større trinn. Det helt ultimate er når du kan begynne med en bok som er ganske fengende.

For å få i gang lesegleden så er det viktig at en ikke presser seg til å gå igjennom hele bøker hvis en ikke trives med de. Men gi bøkene en sjanse til. Les noe annet for så å gå tilbake igjen. Kaskje du var for sløv første gangen.

Hva kan du anbefale å starte med å lese?
– Hvis jeg skal anbefale noe jeg har skrevet selv så er boken «Vekten av Snøkrystaller» en veldig enkel bok å lese.

Jeg ville også begynt med litt Hamsun: «Mysterier»,  «Sult» og «På gjengrodde stier».  De er lette å lese og ekstremt gode. «På gjengrodde stier» møter vi en mann som blir dømt for sitt samarbeid med tyskerne under krigen. Vi møter Hamsun selv.

Så er det to andre forfattere jeg vil anbefale: Merethe Lindstrøm. Hun skriver fryktelig gode noveller og Kjell Askildsen. Han skriver enkelt og beskriver enkle, hverdagslige episoder. Han bruker enkle ord. Hans «Noveller i samling» kan jeg anbefale på det varmeste.

Herbjørg Wassmo og Vigdis Hjorth er også veldig greie å lese.

Når en først kommer i gang med lesingen, da er en merket – da kommer en aldri ut av det.

Egen leseglede
– Jeg elsker å lese historie og jeg skriver også historisk. Min bok «Den lille hesten» – handler om mordet på Snorre Sturlasson.

Jeg debuterte som 30-åring med poesi. Jeg var en skapleser av lyrikk. Første roman kom nesten 10 år etter «Don Carlos» og var mitt gjennombrudd internasjonalt.

Her følger et lite utdrag av boken «Vekten av snøkrystaller» som handler om forfatterens oppvekst og erkjennelsen av sykdommen som skal prege livet hans:

Vekten av snøkrystaller

Jeg prøvde å gjøre lekser. Engelskboka ble liggende uåpnet. Øynene hvilte et øyeblikk på arket som viste hva vi skulle snakke om under den neste timen i konfirmasjonsundervisningen. «Finnes det et liv etter døden?» var overskriften. Hva med det som er før, tenkte jeg, mens jeg iakttok de tjukke, våte snøfillene som dalte ned utenfor.

Om boken: Fjorten år og skihopper. Hovedpersonen i Vekten av snøkrystaller er fjorten år når han får beskjed om at ikke lenger kan hoppe. Han har en sjelden muskelsykdom og må belage seg på et liv der hender og føtter ikke lenger vil fungere og hvor han er avhengig av hjelp. I det lengste prøver han å skjule dette for foreldrene. Foreldrene har sine egne hemmeligheter, moren er psykisk syk og faren gjør sitt beste for å skjule dette for sønnen og omverden. Når faren også finner ut at sønnen er syk blir avstanden mellom foreldre og barn større og større.

Thorvald Steen (født 9.1.1954 i Oslo) er en norsk forfatter. Han debuterte i 1983 og har siden hatt en rekke utgivelser innen forskjellige sjangrer, som romaner, skuespill, diktsamlinger, noveller, barnebøker og essayer. Han har markert seg som en av Norges mest internasjonalt orienterte forfattere.
Kilde: Wikipedia

Les om foreningen «Leser søker bok» som jobber for at all skal ha tilgang til gode bøker.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar