Ble frisk mot alle odds

Jeg fikk en kreftdiagnose i mars 2000, da jeg var 64 år gammel. Det begynte med at ansiktet, halsen og brystkassen på venstre side plutselig hovnet kraftig opp en dag jeg holdt på med snømåking. 

Jeg dro til fastegen og ble umiddelbart sendt til AHus. Det ble funnet metastaserende klarcellet carcinom i lymfeknuter på venstre side av halsen/brystet. Metastasene var tettpakket i et område på 6 x 8 cm². Det var imidlertid usikkert hvor primærsvulsten satt, men hovedteorien var at den satt i en slimhinne et sted i kroppen, eventuelt i lungene. Legene var sikre på at dette ikke var lymfekreft. Det ble tatt en rekke prøver, men ingen funn av primærsvulsten ble gjort.

Dårlig prognose
Jeg ble fulgt opp på Radiumhospitalet. Legene fortalte at prognosen var svært negativ, og at cellegift derfor ikke var hensiktsmessig. Etter tre måneder ble det mot formodning satt i gang strålebehandling av området hvor metastasene satt. Jeg klarte kun å gjennomføre 12 av 15 strålebehandlinger, grunnet store smerte i forbindelse med behandlingen. Etter strålebehandlingen ble videre oppfølging overført til AHus.

Siden prognosen var så dårlig, ønsket jeg å prøve alternativ behandling. Jeg var villig til å prøve «alt».

Egenbehandling
Gjennom et ukeblad fikk jeg kjennskap til en tysk lege i Oslo som tilbød kreftpasienter preparatet Iscador, bestående av en ekstrakt fra planten misteltein. I følge den tyske legen er dette en vanlig behandlingsform for kreftsykdommer i Tyskland, ved siden av strålebehandling og cellegift. Legen understreket at dette ville kun være en livsforlengende behandling, som ikke kunne kurere. Jeg satte sprøytene selv, daglig, over et par års tid.

Her er en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening om preparatet Iscador som den tyske legen brukte. Artikkelen er skrevet av tre leger, deriblant en som heter Bender, og det var hun som i sin tid ga meg resept på Iscador.

Jeg var også innom Balder-klinikken hvor jeg blant annet ble anbefalt å spise havregrøt. Jeg har tro på at det også muligens har hatt en positiv effekt. Havregrøten lagde jeg på vann, og jeg spiste den med litt melk og honning.

Jeg spiste ellers et normalt norsk kosthold, men jeg prøvde å unngå sukker.

«Oppskrift» mot kreft
I tillegg til dette fulgte jeg en oppskrift for å motvirke kreft fra en artikkel som min mann hadde funnet frem til i et dansk helseblad. Her anbefalte de daglig inntak av Mektamin (pulver) og Haibrusk (pulver), samt høyt inntak av C-vitaminer og andre vitaminer.  Jeg løste opp alle tablettene og blandet disse til en «cocktail», da jeg hadde problemer med å svelge etter strålingen mot halsregionen. «Cocktailen» drakk jeg daglig over et par års tid.  I tillegg spiste jeg røde epler og hvitløksekstrakt.

Jeg har vanligvis pleid å være kraftig forkjølet flere ganger i løpet av året, og i blant fikk jeg også lungebetennelse, men etter at jeg startet med den alternative behandlingen var jeg ikke lenger plaget av slike sykdommer.

Uinteresserte leger
Jeg ble som nevnt fulgt opp på AHus. Legen her forholdt seg kun til skolemedisinen. Jeg viste legen oppskriften på «cocktailen» jeg drakk, men han var ikke interessert i å høre noe nærmere om det. Det var legene på Radiumhospitalet som hadde gitt den svært negative prognosen. Legen på AHus fulgte meg bare opp gjennom et kontrollprogram, og da husker jeg fortalte om den negative prognosen jeg hadde fått på Radiumhospitalet, husker jeg at han sa: «Sa de virkelig det?». Jeg er litt usikker på om han var overrasket over at legene på Radiumhospitalet hadde vært såpass direkte eller om det var fordi han mente at de hadde vært for negative…Han fortalte ihvertfall om en mann som tidligere hadde gått til kontroll hos han med en lignende kreftsykdom og som hadde blitt friskmeldt etter fem år. Dette var et slags halmstrå som vi klamret oss til.

Den psykiske siden
Jeg gikk aldri til psykolog, selv om jeg opplevde sykdommen som en ekstremt stor belastning. Jeg fant trøst gjennom min tro, og turer  i skogen med hunden samt naturopplevelser i seg selv ble en slags meditasjon for meg.

Det var flere ting som jeg opplevde som svært vanskelig; lavt energinivå som følge av sykdommen/behandlingen (utmattelsessyndrom?), smerter og svelgebesvær som følge av strålingen, og ikke minst vonde tanker rundt usikkerheten knyttet til den dårlige diagnosen. Det har plaget meg mye at jeg aldri fikk igjen energinivået som jeg hadde før.

Min mann bidro ved at han overtok mye av husarbeidet, og det var han som fant fram til oppskriften og hjalp meg med å gjennomføre den.

Min datter var med på alle legebesøkene. Det var helt nødvendig at jeg hadde med en som kunne være pådriver overfor legene, være en støtte for meg og ikke minst hjelpe meg med å oppfatte hva legene sa. Jeg var jo veldig redd og helt utenfor meg selv, og klarte ikke å få med meg alt.

Lykkelig utgang
Etter fem år ble jeg utrolig nok friskmeldt! Nå er det 9 år siden jeg ble friskmeldt og jeg har ingen tegn til kreft i kroppen. Det må imidlertid nevnes at jeg nå har andre helseplager. Dette gjelder blant annet lavt stoffskifte som er forårsaket av en svekket skjoldbrukskjertel. Jeg tror dette skyldes senskader etter strålebehandlingen. Jeg er overbevist om at jeg ikke hadde vært i live i dag hadde det ikke vært for mannen min!

Anonym kvinne, født 1936 (78 år)

Vedlagt finner dere oppskriften jeg brukte for å bekjempe kreften. Artikkelen i helsemagasinet «Sund & rask» førte til at jeg fant frem til Kircheiners oppskrift (nederst):

Sund&rask – Hva står der på vitaminerne

Erik Kirchheiner – MCP Modificeret Citrus pektin – Endnu et nyt våben mod cancer

Kommentarer

6 thoughts on “Ble frisk mot alle odds

  1. Gerd Borchgrevink says:

    Takk for et flott innlegg til ettertanke. At du er frisk nå, etter kun avkortet strålebehandling fordi Radiumhospitalet konkluderte med at din prognose var for dårlig for videre tradisjonell behandling, er fascinerende. Takk også for at du kaster lys på hvor forferdelig tungt det er å takle en negativ prognose uten psykologhjelp. Det er synd at legene var så uinterreserte i din strategi, men utrolig gledelig å få dele din historie om hvordan du ble friskmeldt.

  2. Gerd Borchgrevink says:

    Takk for et flott innlegg til ettertanke. At du er frisk nå, etter kun avkortet strålebehandling fordi Radiumhospitalet konkluderte med at din prognose var for dårlig for videre tradisjonell behandling, er fascinerende. Takk også for at du kaster lys på hvor forferdelig tungt det er å takle en negativ prognose uten psykologhjelp. Det er synd at legene var så uinterreserte i din strategi, men utrolig gledelig å få dele din historie om hvordan du ble friskmeldt.

Legg igjen en kommentar