Spesielt sunne bær i Norge

De lave temperaturene i Norge gir bær som er proppfulle av sunne stoffer.

Både bringebær og molter er planter i rosefamilien. Molter inneholder generelt mye mindre antocyaniner – en type antioksidanter, enn det bringebær gjør.

Men molter inneholder mye vitamin C og en type garvestoffer som har mange fordeler med hensyn til kreft, aldring og frigjøring av sukker under fordøyelsen.

Kvaliteten på molter fra Norge er høyere enn på molter fra Finland og Russland. Det kan skyldes at kvaliteten blir bedre på bær som vokser på mindre myrer med vegetasjon i nærheten av kysten, enn på store myrer i innlandet.

Lave temperaturer gunstig
– Vi sier ofte at norske bær, dyrket under våre særegne lys- og temperaturforhold, både smaker bedre og er sunnere, derfor er det viktig for oss å kunne dokumentere dette.

Det sier seniorrådgiver Kirsti Anker-Nilssen i Forskningsrådet. Matprogrammet har støttet prosjektet som Bioforsk Nord utfører sammen med Graminor, som har nasjonalt ansvar for foredling av bringebær og molter og som eier de kommersielle moltesortene her i landet.

Forskningen viser at vi trygt kan hevde at vi har sunne bær.

– Både i dette og andre prosjekter har vi sett at dyrking av molter og bringebær ved lave temperaturer gir rødere bær, som inneholder mer antocyaniner. De inneholder også mer av garvestoffet ellagitanniner som har vist seg å hemme vekst av kreftceller. Med de lave temperaturer vi har i Norge ligger altså forholdene til rette for sunnere bær, sier Inger Martinussen ved Bioforsk.

Helsefordeler
Laboratorieforsøk viser at bærekstraktene har gunstige effekter.

– Vi ser at bær i Rubus-slekta som molter og bringebær har god effekt på kreftceller. De er bedre til å hemme cellevekst enn ekstrakt fra blåbær. – Forsøkene viser også at bær renser blodet for fettstoffer, sier Martinussen

Er det da slik at de sunne bæra også smaker best?

– Vi har ikke gjort slike undersøkelser enda, men vi måler sukkermengden siden den er nært koblet til smak. Folk fra ulike deler av verden har ulike preferanser for hvor søte bær de vil ha. I Norge vil ikke ha så søte bær som de vil ha lenger sør. Nordmenn er også mer opptatt av smak enn at bæra skal være store og fine å se på, sier Martinussen.

Når det gjelder molter, venter forskerne ved Bioforsk Nord på at mange hundre frøplanter fra ulike krysninger skal bli voksne planter slik at de kan studere dette nærmere.

– Vi dyrker molteplantene i drivhus ved Universitetet i Tromsø for å framskynde blomstring. Likevel kan det ta fem til sju år å få opp en plante som blomstrer, så vi må vente en stund før vi har bær fra krysninger som vi kan analysere.

Kilde: Forskning.no (redigert versjon) 17.10.11

Bilde av skogbunn: Tale Thune-Haugerud

Kommentarer

Legg igjen en kommentar