Arbeidsglede gir håp

Med et stort hull i cv`en min er det ingen enkel sak å søke arbeid igjen. Det finnes plutselig ingen naturlig sammenheng mellom vilje, drømmer og virkelighet.

Alt som før var en selvfølge, med tanke på jobb, er nå blitt erstattet med å måtte forklare, forsvare og garantere.

Tilbaket til arbeidslivet
Det å møte opp til et jobbintervju etter en alvorlig sykdomsperiode har vist seg å være svært krevende. I hvertfall for meg. Spørsmål som: «Er du sikker på at du er klar til å begynne å jobbe igjen»? «Tror du at du kan få tilbakefall – altså kreft igjen»? «Har du nok kapasitet til å ha en så krevende stilling»? Har gjort at jeg istedenfor å glede meg til å «selge» meg selv inn, blir usikker på hva og hvor mye jeg skal fortelle om min sykehistorie.

Javisst kan det være vanskelig å bedømme hva jeg klarer eller ikke, før jeg har prøvd. Av ren empati har jeg forståelse for at noen arbeidsgivere er mer skeptisk til å ansette en person med «hull» i cv’en. Derimot synes jeg det er både urettferdig og lite verdig å bli rangert etter sykdom og ikke etter personlige egenskaper, tidligere arbeidserfaring og utdannelse.

Når håpet er størst
Jeg er i dag 42 år og har jobbet 100% stilling i 17 år. Jeg har flere år med skole etter videregående og ser på meg selv som en ressurs for samfunnet. Jeg både ønsker og har som mål å kunne jobbe meg tilbake til hverdagen.

August 2010 fikk jeg hjerneslag og august 2012 fikk jeg Brystkreft. Det har vært hardt å erkjenne at jeg ikke er den «Jane» jeg en gang var. Allikevel så har jeg nå lært meg selv å kjenne på en ny og spennende måte. Det er nye utfordringer og også nye muligheter og gleder ved livet:)

Heldigvis finnes det arbeidsgivere som tør å satse på «sånne» som meg.

Annabelle gir glede
Annabelle er et slikt arbeidssted. Annabelle er en motebutikk for kvinner.

Torger og Grete Østrått har gitt meg muligheten til å kunne kjenne på arbeidsglede igjen. Jeg har vært åpen om min sykehistorie, og fra første samtale ble det vist gjensidig respekt og tillit. Torger har selv hatt kreft og det var lett for han å kjenne igjen det jeg beskrev som utfordrende i livet mitt. Grete som har vært pårørende viste en like stor og omsorgsfull forståelse.

Kanskje er det nettopp det at vi kjenner igjen som gjør det enklere å forstå? Selvfølgelig vil jeg si, mens jeg også undrer hvorfor? Hvorfor skulle det ikke være mulig å sette seg inn i en annens verden for noen minutter? Jeg tenker at det å være et medmenneske handler om å se andre for den de er akkurat i øyeblikket.

Hos Annabelle kjenner jeg at jeg blir sett og satt pris på for mine egenskaper og kvaliteter. Ikke for mine begrensninger og utfordringer.

I åtte måneder har jeg vært så heldig å gjøre det jeg liker mest av alt. Å bety noe for andre. Jeg har 16 års erfaring innen salg, personal og ledelse, og jobbet som coach/veileder før jeg ble syk i 2010.

Jeg har noen få arbeidstimer i uken i butikken Annabelle, jeg har ansvaret for Annabelle sin facebookside og tar bilder til innlegg/markedsføring ved behov.

Tusen takk, Torger og Grete, for at dere har troen på meg akkurat nå. Det er utrolig godt å kjenne på.

Veien videre
Det har nå gått et år siden jeg avsluttet behandlingen for brystkreft: to operasjoner, cellegift og strålebehandling. I oktober 2013 ble jeg erklært symptomfri, og jeg kunne «puste» igjen. Det føltes som om jeg holdt pusten i det året behandlingen pågikk.

Ikke bare holdt jeg pusten, men både selvfølelse og identitetsfølelsen ble satt kraftig på prøve. Fortsatt synes jeg det er det vanskeligste av alt. Det å kunne gjenkjenne noe positivt og godt ved meg selv. For meg er bildet vrengt. Alle endringene skjedde så fort, både psykisk og fysisk.

Nå skal jeg bruke endringene til å bygge en bro av egenverd, identitet og mestringsfølelse. Det lønner seg å ikke gi opp!

«When you know better, you do better» 

– Jane Elisabeth

Se Jane Elisabeths innlegg om rehabiliteringsopphold på Montebello

Søndag 25.5 sender Jane Elisabeth denne gladmeldingen til Kreftkamp:
«Det er helt supert om du legger ut innlegget den 1.juni Og vet du hva ???? Jeg var på jobbintervju sist onsdag. En butikksjefstilling 100%, Bok & Media, Bryne i Rogaland. To dager etter fikk jeg jobbtilbud. JIPPI…og svaret for meg ble et enkelt JA:-)  I morgen reiser jeg på ledersamling til Grimstad. Startdato for meg er 1.juni, og derfor kjenner jeg en ekstra stoooor glede ved at innlegget kommer ut denne dagen. Torger og Grete er veldig glade på mine vegne, og jeg mener bestemt at jeg ikke hadde vært så klar og motivert uten åtte måneder sammen med fantastiske og ekte medmennesker. Nå er jeg klar for nye utfordringer og gleder i ny jobb. Jeg gleder meg til å ta i mot både trofaste og nye kunder i butikklokalet på Bryne. 12.-14. juni blir det navnebytte – til VIVO bokhandel – og det skal markes med kake og mye spennende i butikken.»

Kommentarer

18 thoughts on “Arbeidsglede gir håp

  1. Linn Baug says:

    Hei Jane Elisabeth. Jeg blir glad av å lese din historie:-) Lurer på om du kunne vært interessert i å fortelle den på en konferanse i Bergen i 29 eller 30 oktober 2014? Norsk attføringsforum skal ha høstseminar om de skjulte hindringene i arbeidslivet. Da jeg leste din historie tenkte jeg at den passer så fint inn i tema for konferansen. Ta kontakt om du kunne vært interessert i det. Mitt mobilnr er 98262043 og epost: LB@a2g.no Håper på å høre fra deg. Hilsen Linn Baug, styreleder NOA Hordaland

  2. Linn Baug says:

    Hei Jane Elisabeth. Jeg blir glad av å lese din historie:-) Lurer på om du kunne vært interessert i å fortelle den på en konferanse i Bergen i 29 eller 30 oktober 2014? Norsk attføringsforum skal ha høstseminar om de skjulte hindringene i arbeidslivet. Da jeg leste din historie tenkte jeg at den passer så fint inn i tema for konferansen. Ta kontakt om du kunne vært interessert i det. Mitt mobilnr er 98262043 og epost: LB@a2g.no Håper på å høre fra deg. Hilsen Linn Baug, styreleder NOA Hordaland

Legg igjen en kommentar