Jeg lever intenst

3 år etterpå: Jeg lever så sterkt og intenst. Over et år etter avsluttet behandling og operasjoner var det mye utmattelse og motvillighet i kropp og sjel. Som en følge av skjoldbruskkjertelkreft var stoffskiftet mitt ødelagt og jeg slet med å få til riktig medisinering for å få stoffskifte mitt på riktig nivå – på kunstig vis. Det er vanskelig å begynne å leve med en kronisk stoffskiftesykdom.

Samtidig hadde jeg mange prosesser jeg måtte igjennom i ettertid, det var helt nødvending for å kunne slippe fri for angsten og  la den slippe taket. Jeg måtte begynnte å tro på at jeg faktisk var frisk. Det var en uventet og krevende prosess som jeg ikke var forbredt på.

Jeg hadde gjerne et par gode dager også ble jeg så sliten at jeg lå i tre dager. De gode dagene ble flere etterhvert. Det ble lettere å drive mere med fysisk aktiviet. Når jeg endelig kom i gang med å trene igjen og ble sterkere til det meste, kom også gnisten tilbake.

Jeg ble sterk nok til å følge opp barna og etterhvert sterkn nok til å stå å jobbe på atelier i flere timer av gangen.Jeg begynnte å stole på kroppen min.

Jeg hadde bestemt meg for å realisere en del ting. Jeg er bare slik; praktisk av meg og kreativ. Jeg elsker å skape og få til nye prosjekter,

Det er en «drive» i meg som gjør at det å realisere gjør at jeg føler meg sterk, og frisk. Et viktig bokprosjekt ble startet før jeg visste at jeg var syk, og takket være mine nydelige kollegaer: forfatter Kjersti Salvesen, kollega Gro Mukta Holter og fotograf Ragnar Hartivik ble boken til.

Boken «MOR» – en hyllest fra Juritsen forlag. Boken gikk i trykken mens jeg lå inne til min siste behandling. Mens jeg lå nede var det drømmer og prosjekter jeg hadde lyst til å prøve å få til. I tillegg til å bli sterkere og få livet litt tilbake. Jeg møtte Berit Christine – en nydelig sjel av en Personlig trener som tok meg på alvor. Trening ble veldig vikitg.

Det siste året åpnet jeg showroom/consept room i Oslo der jeg har mini showroom og kontor. Jeg fikk æren av å samarbeide med Tina Steffenak Hermansen i TSH om å lage en kunst kolleksjon som vi realiserte 4. juni 2015 med stor visning i Parkveien. En fantastisk opplevelse der vi jobbet et år med å utvikle ideen om å mikse kunst og fashion, det ble TSH//ARTMIA pret a porter collection. Å jobbbe med kunst på tekstiler var noe jeg også hadde drømt om så lenge.

Nå tre år etterpå handler det mye om å følge hjertet og være tilstede. Jeg elsker at jeg faktisk er her. Jeg elsker min fine familie, mine deilige barn og at jeg har nære venner, alt som gir livet så mening. Jeg elsker at jeg får gleden av å skape kunst som gir meg så mye tilbake. Jeg elsker at jeg ikke lenger er fiende med kroppen min, jeg tror på den og vet at den er blitt sterk.

Jeg elsker å presse den hardt på trening. Jeg elsker at opplevelsene og erfaringene har gjordt meg så mye rikere på innsikt og hjertevarme. Å kunne elske kommer ikke gratis eller uten kamp – kreftkamp – for å elske slik måtte jeg tåle å sørge mye, tråkke nye ukjente stier i en landskap som bare så skummelt og mørkt ut. Jeg måtte tåle å bli lammet av redsel og avmakt. Gå igjennom prosessser og tenke det utenkelige. I det landskapet er det ikke lette å elske noe eller noen,  en klamrer seg fast og forsøker å være sterk for de rundt en og seg selv.

Fordi man har tråkket gjennom og ut på andre siden frisk- blir aldri noe det samme igjen. Det blir så mye sterkere å kunne få lov til å elske, føle og realisere.

Alle filtre er borte nå, alt er helt krystallklart og virkelig. Det er gode herlige glade energifyllte dager og det er det er dager fremdeles jeg er utmattet, tappet og usikkerheten kommer. Men livet er nå og det må leves.

Jeg opplevde etter en periode med kreftsykdom at det var prosessen og tankene man måtte berøre i denne boblen man var i som setter de store spørsmål ved hvordan man lever, hvem man er og hva man vil.

Hvordan identitet og sjel blir ofte satt tilside for krav og stress. Hva slags liv vil man leve, hva med nærheten og kjærligheten. Hvordan blir samfunnet når sms erstatter en klem ?

9

Kunst Miaorg

Etter en tid ser jeg at jeg også er tilbake i de samme mønsteret som før, blir opptatt av og fanget i hverdagens og samfunnets krav, rammer og forventninger. Det ble for meg en takknemmelig «oppvåkning» å kunne se alt dette i perspektiv og realsjon til mitt eget liv. Takknemmeligheten er så dyp, men kom ikke før over et år etter at behandlingen var ferdig. Prosessen er lang for at angsten for å dø slipper taket og man tør å begynne å føle igjen. Begynne å nyte og planlegge fremover. Et og et halvt år med fatigue førte til at det samtidig ble et ærlig gjennombrudd for kunsten min. Den kom sakte fram i små doser på noen timer her og der, til hele dager i atelier. Det var ikke noe filter bare en nummen ærlighet og behovet for å visualisere glimt fra prosessen jeg hadde og var i. Det ble den modigste utstillingen jeg noen gang har vist og jeg ble etterhvert vedlig stolt over det. Ved å lage verkene rett fra en sår og ærlig nærve ga meg mye innsikt i min egen prosess, den kommuniserte godt til publikum også. Kunstkritiker skrev at det var et ærlig brudd, bedre kvalitet og store steg videre. Det gledet meg.

Utstillingen jeg jobbet med de to årene etter behandling handler om reisen inn, gjennom og forbi alle disse sinnstilstander som rokker ved disse essensielle spørsmålene. Flytende abstraksjoner i verkene gjenspeiler menneskets følelse av udefinert eksistens ofte på leten etter sin egen identitet.  Isolert fra sitt eget jeg, påvirket, tilslørt og absorert av samfunnets krav i kontrast til indre sjeleliv.

Mia Gjerdrum Helgesen

Les Mias første innlegg «Farger gir positiv energi»

OM KUNSTNEREN
Mia Gjerdrum Helgesen har bakgrunn fra Westerdals, Academy of Art i San Fransisco og Hovedfag fra Kunsthøyskolen i Oslo.

Hun hadde sin utenlands debut utstilling i New York i 2006, juriert utstilling i København og flere store separatustillinger i Norge.

Kunst bokprosjektet «MOR- en hyllest» ble realistert i 2011 og Kunstkolleksjon i samarbeid med TSH i 2015.

Kunstneren driver get showroom in Bygdøy Alle 57 i tillegg til å vær i stallen til sine fast gallerier landet rundt.

Hun skaper sine verk i sitt atelier på Hvalstad i Asker.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar