Ull & Omtanke

Lappeteppene til Ull & Omtanke skal hjelpe pasienter som er under behandling for kreft, da kreftbehandling setter ned immunforsvaret og gjør at kreftrammede lett fryser.  Tanken bak er å samle sammen strikkede lapper og sette de sammen til tepper. Ull & Omtanke ble opprinnelig startet opp av Vibeke Jerkaas i Fredrikstad.

Da Vibeke startet prosjektet viste det seg å bli mye større enn hun trodde. Det ble med tiden utrolig mange som ønsket å bidra til prosjektet og lappene strømmet på.

Da Vibeke selv ble rammet av kreften ønsket hun at andre rundt om i landet skulle starte opp egne grupper i kommunene. Vi i Ull & Omtanke Modum består av Anette Johansen (23 år) og Tonje Madeleine Andersen (33 år).

Ull & Omtanke Modum
Varme tepper i alle farger – klare til utdeling. Foto: Vibeke Jerkaas

Vi gikk på sykepleieskolen sammen og ble ferdig utdannet juni 2014. Vi startet å jobbe på sykehus begge to rett etter utdannelsen. Anette har startet å jobbe i hjemmetjenesten og kreftkontakt i kommunen nå 🙂  Å gjøre det lille ekstra for pasienter, kan bety så uendelig mye. Vi tenkte at vi ville være med å bidra til det lille ekstra.

Vi startet opp Ull & Omtanke Modum i oktober, og ikke lenge etter begynte lappene å strømme på. Mange ønsker å hjelpe oss og det er vi uendelige glade for.

Hvem kan be om et teppe?

Alle kan sende inn «nominasjon» til teppe. Kjenner du noen, eller har noen nære som er rammet av kreft, kan du sende inn noen ord til oss om denne personen. Gjerne også hvilke farge han/hun liker.

Vi får stadig nominasjoner til tepper, og det å kunne bidra til en litt varmere hverdag til pasientene betyr ikke bare mye for pasientene, men for oss også.

Vi leverer teppene personlig hjemme hos den som skal få teppet. Vi avtaler med personen som har sendt oss nominasjonen hvordan vi gjør det.

Forslag til kandidater kan kommer hvor som helst, hvis vi får en nominasjon til en kreftrammet som bor langt unna oss, kan vi høre med de andre gruppene som er næmere om de kan levere teppet. Vi samarbeider på tvers av gruppene i landet.

Ull & Omtanke Modum dekker søndre del av Buskerud: Modum, Krødsherad, Sigdal, Rollag, Flesberg, Lier, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Drammen, Røyken, Hurum.

Hvordan bidra?

Alle som ønsker å bidra kan gjøre det. Det finnes grupper over hele landet, vi har vår egen lukkede gruppe på Facebook, hvor vi som driver gruppene samarbeider i forhold til nominasjoner av pasienter på tvers av kommunene og fylkene.

Alle som Strikker lapper velger selv hvilke farger de strikker med. Oppskriften er veldig enkel, 9 masker på pinne nr 5, rillestrikk i 21 cm. Første maske skal alltid strikkes og trådene må festes. Garnet må være av rent ull uten syntetiske stoffer. Mer informasjon ligger på Facebook-siden vår.

Ull & Omtanke Modum dekker et stort område og vi ønsker oss hjelp, både i form av at folk kan strikke lapper til oss og hjelp til å montere tepper. Behovet er stort!

På vegne av Ull&Omtanke Modum;

Tonje Madeleine Andersen

Link til Ull & Omtanke Modum Facebookside

Ull & omtanke drivere2
Anette og jeg – og en haug med herlige lapper 🙂 Foto: Eli Bondlid Sund for Bygdeposten

Kommentarer

10 thoughts on “Ull & Omtanke

  1. Monica Svendsberget says:

    Jeg har ei god venninne i Moss som fikk brystkreft i år. Hun er nå på slutten av strålebehandlingen. Denne jenta er tøff! Aldri hørt en klage! Hun har innstillingen "Detta går"! Håper inderlig dere kan gi henne denne varme oppmuntringen 🙂 Jeg kan kontaktes via facebook, dersom dere vil gjøre dette 🙂

  2. Liv Kolby says:

    Jeg har kastet meg på lappestrikkingen til disse fantastiske teppene dere monterer! Har ca 150 lapper ferdige nå, hvor mange bruker dere til ett teppe ? Dette er så meningsfullt arbeide.! Jeg bor i Bærum, hvor er nærmeste lappe-motager ?

  3. Tonje Madeleine Andersen says:

    Så utrolig flott at du bidrar! Det finnes ingen gruppe i Bærum, nærmeste gruppe blir kanskje Akershus? De er i oppstartsfasen og trenger nok garantert hjelp! Vi i Modum tar gjerne imot lapper vi også, og vi trenger monteringshjelp også. Det er 150 lapper på ett teppe; fem remser a 30 lapper 🙂

Legg igjen en kommentar